Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Γιατί η διάσπαση της Ουκρανίας είναι πιθανή - Ο ρόλος της Ρωσίας

Economist – Γιατί η διάσπαση της Ουκρανίας είναι πιθανή - Ο ρόλος της Ρωσίας
Σύγκρουση δύο διαφορετικών... κόσμων στην Ουκρανία
Το πολιτικό και γεωπολιτικό «παζλ» της Ουκρανίας παρουσιάζει το βρετανικό περιοδικό Economist, το οποίο αποβλέπει στο να «ρίξει» φως στα σκοτεινά σημεία της ουκρανικής… επανάστασης!
Το πρώτο κομμάτι του παζλ είναι ο Viktor Yanukovych, ο οποίος εγκατέλειψε την προεδρία και παραμένει άφαντος. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει ήδη εκδώσει ένταλμα σύλληψής του. Οι οπαδοί του τον εγκατέλειψαν, όπως επίσης και οι φιλορωσικοί πληθυσμοί, οι οποίοι τον κατηγορούν για αδυναμία κατάπνιξης των φιλοευρωπαϊκών «επαναστατών».
Το δεύτερο κομμάτι είναι οι διαδηλωτές, το φάσμα των οποίων επεκτείνεται σε μεγάλο εύρος. Κοινή συνισταμένη ωστόσο, συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένα τρίτο κομμάτι είναι η Yulia Tymoshenko, η αντίπαλος του Viktor Yanukovych. Η πρώην πρωθυπουργός «πέρασε» δύο χρόνια στην φυλακή. Ούσα στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης διαθέτει πλήθος οπαδών.
Το τέταρτο κομμάτι είναι η νέα, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση και το πέμπτο, η καταρρέουσα ουκρανική οικονομία!

Προς… διχοτόμηση η χώρα
Οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη νίκη των διαδηλωτών, οι οποίοι επί 3 μήνες μάχονταν κατά του Viktor Yanukovych και υπέρ της διασύνδεσης με την Ε.Ε. Μεγάλο μέρος των φιλορωσικών πληθυσμών, που εγκαθίστανται κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, «βλέπει» πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους Ουκρανούς εθνικιστές.
Το μεγάλο ερώτημα για την Ουκρανία έγκειται στο εάν η «επανάσταση» θα οδηγήσει στη διχοτόμηση της χώρας…
Η απάντηση βρίσκεται μετέωρη μεταξύ Δύσης και Ανατολής, ή αλλιώς μεταξύ των πόλεων Lviv και Kharkiv.



Το δυτικόστροφο… Lviv
Το Lviv συνιστά το πολιτιστικό και κοινωνικό κέντρο της δυτικόστροφης Ουκρανίας. Η συγκεκριμένη πόλη και το περιρρέον περιβάλλον συνέβαλε τα μέγιστα στις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές ταξίδεψαν από το Lviv στο Kiev προκειμένου να εκφράσουν την απέχθεια τους στον Πρόεδρο Yanukovych.
Η αρχιτεκτονική του Lviv το καθιστά μία ευρωπαϊκή χώρα. Εξάλλου αποτέλεσε και το προπύργιο της Πορτοκαλί Επανάστασης, από την οποία αναδύθηκε και η Yulia Tymoshenko. Στις εκλογές του 2010 η δυτική Ουκρανία επί της ουσίας απείχε, επιτρέποντας στις φιλορωσικές δυνάμεις να ηγεμονεύσουν.
Παρά την εκλογή του, ο Yanukovych ουδέποτε κυριάρχησε στη δυτική Ουκρανία και στο Lviv. Άλλωστε, κατά την διάρκεια της 3μηνης «επανάστασης» τα κρατικά κτήρια στην πόλη παραδόθηκαν άνευ όρου και αντίστασης στους οπαδούς της αντιπολίτευσης.
«Η Ουκρανία δύναται να λειτουργήσει ως μία ενιαία χώρα, μόνο υπό την προϋπόθεση η πολιτική και οικονομική δύναμη να αποκεντρωθεί σε επίπεδο πόλης» διαμηνύει στον Economist, ένας ανώνυμος στρατηγικός αναλυτής.
«Το Lviv δεν επιθυμεί να αποσχιστεί. Επιθυμεί μία Ουκρανία ενωμένη» συμπληρώνει.

To φιλορωσικό… Κάρκοβο
Στον αντίποδα, το Kharkiv (Kάρκοβο) όντας η πρώτη πρωτεύουσα της Σοβιετικής Ένωσης κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Οι ρωσόφιλοι πληθυσμοί  της περιοχής «βλέπουν» τις αναταραχές στο Κίεβο ως πραξικόπημα των Ουκρανών εθνικιστών που επιθυμούν με τη βοήθεια της Δύσης, να εξαλείψουν τα δικαιώματα των Ρώσων.
Το Kharkiv διαθέτει το διπλάσιο πληθυσμό από το Lviv. Eίναι μία πόλη, όπου η πλειονότητα των κατοίκων μιλάει τη ρωσική γλώσσα. Αναμφίβολα οι παρακείμενοι πληθυσμοί τάσσονται υπέρ της Ρωσίας και του Viktor Yanukovych, κάνοντας λόγο για πραξικόπημα των Ουκρανών φασιστών και εθνικιστών.
Ενδεικτικό του κλίματος συνιστά η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της νέας κυβέρνησης εναντίον τόσο του δημάρχου της πόλης όσο και του τοπικού κυβερνήτη, οι οποίοι αμφότεροι αποτελούσαν στενούς συμμάχους του πρώην Προέδρου.

Ομοσπονδοποίηση ή απόσχιση;
Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο ομοσπονδοποίησης της Ουκρανίας. Μάλιστα, εξαιτίας της πληθώρας των λανθανουσών αποσχιστικών τάσεων, η ομοσπονδοποίηση της Ουκρανίας κατά πολλούς είναι ήδη ένα συντελεσμένο γεγονός.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο, δεν έγκειται στην ομοσπονδοποίηση της χώρας. Ο μεγαλύτερος φόβος εδράζεται στην αξιοποίηση της από τη Ρωσία! Οι ρωσικές άλλωστε, βλέψεις για την περιοχή της Κριμαίας είναι πασίγνωστες. Ήδη, η ρωσική κυβέρνηση έχει αποστείλει άρματα μάχης στην περιοχή της Σεβαστούπολης, η οποία αποτελεί ναυτική βάση της Ρωσίας.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Vladimir Putin δεν ενδιαφέρεται για την τύχη του Viktor Yanukovych. Λαμβάνοντας υπόψη πως η στροφή της Ουκρανίας προς την Ευρώπη είναι σχεδόν βέβαια, το μοναδικό όφελος που θα επιθυμήσει να αποκομίσει είναι η «αρπαγή» της Κριμαίας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης