Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Όμηρος συμφερόντων η κυβέρνηση Σαμαρά - Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα θετικά σημάδια και το πολιτικό πλαίσιο

Economist - Όμηρος συμφερόντων η κυβέρνηση Σαμαρά - Δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα - Τα θετικά σημάδια και το πολιτικό πλαίσιο
Η επιστροφή της τρόικας - Στο ίδιο έργο θεατές...
Στην επιστροφή της τρόικας και την πορεία της δύσκολης διαπραγμάτευσης αναφέρεται σε δημοσίευμά του το βρετανικό περιοδικό Economist.
Η σκηνή είναι πλέον οικεία, σχολιάζει το δημοσίευμα.
Έλληνες σωματοφύλακες οδηγούν τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών από την πλαϊνή είσοδο, την ώρα που διαδηλωτές κατά της λιτότητας τους φωνάζουν «να επιστρέψουν στο σπίτι τους».
Λίγες ώρες μετά, οι τροϊκανοί επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους, ενώ οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και την «ηρωϊκή τους αντίσταση» στις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών.
Μετά από σχεδόν έξι μήνες διαπραγματεύσεων δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση.
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μόλις τα μισά μέτρα από αυτά που υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι, όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η τρόικα επέστρεψε στην Αθήνα στις 24 Φεβρουαρίου, με πρόθεση να επιτευχθεί συμφωνία, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου.
Η θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταβάλει 9,3 δις σε ομόλογα που ωριμάζουν τον Μάιο και να αρχίσει στη συνέχεια να σχεδιάζει την επιστροφή στις διεθνείς χρηματαγορές με μια μικρή έκδοση ομολόγου αργότερα μέσα στο 2014.
Ωστόσο, οι διαρκείς διαφωνίες ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση για ζητήματα όπως η απελευθέρωση της αγοράς για το φρέσκο γάλα ή η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, καταδεικνύουν ότι η εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του κεντροδεξιού πρωθυπουργού, είναι όμηρος ομάδων συμφερόντων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.
Το περιοδικό κάνει αναφορά και στο ζήτημα που προέκυψε με τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, για τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει ότι θα κυμανθούν στα 6 δισ. δολ, αντικρούοντας τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα θετικά μηνύματα
Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι ζοφερές. Η ύφεση για το 2013 διαμορφώθηκε στο 3,7% έναντι 4% που ήταν η εκτίμηση της τρόικας.
Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών, εμφανίζονται βέβαιοι ότι η Eurostat θα επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,5 δισ. δολ. για το 2013.
Παράλληλα, το 2014 αναμένεται να είναι μια χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό, με «οδηγό» την ανάκαμψη στην Ε.Ε. και τις αυξημένες κρατήσει από Ρωσία και Κίνα.
Επίσης, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η ρωσική Gazprom, συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου κατά 15%, με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2013.

Το πολιτικό πλαίσιο
Ο Αντώνης Σαμαράς, εξακολουθεί να θεωρείται ο «καταλληλότερος πρωθυπουργός», έναντι του Αλέξη Τσίπρα, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι κατευθύνονται στη Χρυσή Αυγή, το νεοναζιστικό κόμμα, του οποίου οι ηγέτες είναι στη φυλακή, σημειώνει ο Economist.
Οι ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου θα δείξουν πόσο δημοφιλής είναι ο Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη, οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να προκαλέσουν εθνικές εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2014.
Με φόντο την εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης Σαμαρά, δεν αποκλείεται σε εκείνο το σημείο να φτάσει η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης