Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche bank - Η Ρωσία χάνει από την ουκρανική κρίση - Κινδυνεύουν Gazprom και τράπεζες

Deutsche bank - Η Ρωσία χάνει από την ουκρανική κρίση - Κινδυνεύουν Gazprom και τράπεζες
Σε ρωσικά "χέρια" το 25% του ουκρανικού χρέους
Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία θα πλήξει εκτός από την εγχώρια οικονομία και την… Ρωσία!
Τα άνωθεν αποφαίνεται η Deutsche Bank, η οποία σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «The Ukraine Impact», παραθέτει αναλυτικά στοιχεία, που αποδεικνύουν σε πρώτο επίπεδο, τη διασύνδεση των οικονομιών της Ουκρανίας και της Ρωσίας και σε δεύτερο επίπεδο, τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης στη ρωσική οικονομία.
Όπως εξηγεί η γερμανική τράπεζα, η ουκρανική οικονομία αντιμετωπίζει υψηλό εξωτερικό χρέος, σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα και χαμηλά νομισματικά αποθέματα. Μάλιστα, το 25% του εξωτερικού χρέους της χώρας ανήκει στην Ρωσία!
Παράλληλα, οι ρωσικές επενδύσεις στην Ουκρανία ξεπερνούν τα 58 δισ. δολάρια και η συνεισφορά στο ουκρανικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 7%.

Ευάλωτες στην ουκρανική κρίση Gazprom και τράπεζες
Η Ρωσία είναι εξαιρετικά εκτεθειμένη στην Ουκρανία, ιδίως σε επίπεδο ενέργειας, τραπεζών, τηλεπικοινωνιών και μετάλλων.
Η Gazprom είναι η πλέον εκτεθειμένη εταιρεία, καθώς κατέχει μεγάλο μέρος του χρέους της Ουκρανίας. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι τράπεζες Sberbank και VTB, οι οποίες διατρέχουν σοβαρούς κινδύνους εξαιτίας τόσο της έκθεσής του στο ουκρανικό χρέος, όσο και της παρουσίας τους μέσω θυγατρικών στην ουκρανική αγορά.
Αρκετές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Evraz και η MTS διαθέτουν βραχίονες στην Ουκρανία, καθιστώντας τες εξαιρετικά ευάλωτες.

Η εμπορική διασύνδεση Ρωσίας – Ουκρανίας
Οι διμερείς οικονομικές δραστηριότητες καταδεικνύουν την Ουκρανία εξαιρετικά πολύτιμη για την Ρωσία. Το Κίεβο συνιστά τον 5ο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας. Οι συνδιαλλαγές αγαθών μεταξύ των δύο χωρών αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών εμπορικών δραστηριοτήτων της Ουκρανίας!



Σε επίπεδο εταιρικών επενδύσεων, οι ρωσικές επιχειρήσεις έχουν εισχωρήσει στην ουκρανική αγορά με περισσότερα από 58 δισ. δολάρια, ήτοι το 7% των συνολικών εξωτερικών επενδύσεων.



Σε επίπεδο μετοχών, οι ρωσικές εταιρείες διαθέτουν μετοχές, αξίας άνω των 400 δισ. δολαρίων.

Σε κίνδυνο η… Gazprom
Ο κλάδος της ενέργειας είναι εξαιρετικά ευάλωτος και έκθετος στην οικονομική και πολιτική κρίση της Ουκρανίας. Φυσικά, η Gazprom είναι η μεγάλη «ηττημένη», καθώς τα κέρδη της αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 2% το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η διακοπή της συνεργασίας Ρωσίας – Ουκρανίας θα επιφέρει πληθώρα ζητημάτων στην μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μεγάλο μέρος του ρωσικού αερίου μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Η μέγιστη περιεκτικότητα του ουκρανικού αγωγού ξεπερνά τα 110 δισ. κυβικά μέτρα. Το 2013 μέσω Ουκρανίας εξάχθηκε στην Ευρώπη το 50% του φυσικού αερίου της Gazprom.
Ο αγωγός South Stream, ο οποίος θα παραβλέπει την Ουκρανία και θα διέρχεται το Νότο, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου 2 με 3 χρόνια. Η περίπλοκη κατάσταση για την Gazrpom ενδέχεται να μεταπηδήσει και στην πολιτική «σκηνή» της Ρωσίας, επιφέροντας αστάθεια και κοινωνική αντίδραση.



Σε δεινή θέση οι ρωσικές τράπεζες
Η έκθεση του ρωσικού τραπεζικού τομέα στην Ουκρανία εμφανίζεται σχετικά περιορισμένη. Η συνολική έκθεση των 4 ισχυρών τραπεζών της Ρωσίας σύμφωνα με την Moody’s, ανέρχεται στα 20 με 30 δισ. δολάρια.



Ωστόσο, οι θυγατρικές των VTB και Sberbank στην Ουκρανία διαθέτουν χαρτοφυλάκια ουκρανικών δανείων ύψους 3 δισ. δολαρίων.



Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η γρίβνα ενδέχεται να υποτιμηθεί κατά 20% έως 50%, οι απώλειες για τη VTB θα κυμανθούν έως 11% και για την Sberbank έως 5%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης