Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εurobank - Απαραίτητη η απεμπλοκή των ελληνικών τραπεζών από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας

Εurobank - Απαραίτητη η απεμπλοκή των ελληνικών τραπεζών από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας
Ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ομολόγων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 μηνών
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας θα επαληθεύσει την πτωτική τάση του κινδύνου για την ελληνική οικονομία, υποστηρίζει η Eurobank, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία ανάλυσή της, που φέρει τον τίτλο "7 Ημέρες Οικονομία".
Αναλυτικά:
•    Ο κίνδυνος της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με τα περιθώρια των 10ετών ομολόγων έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 46 μηνών.
Συνέχιση της αποκλιμάκωσης προϋποθέτει:
- Εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σύμφωνα με την  Έκθεση του ΟΟΣΑ.
- Εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-16 και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
•    Ο τραπεζικός τομέας εξαιτίας της κρισιμότητας του ως εργαλείου προώθησης της ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να απεμπλακεί από την διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16.
•    Δείκτης PMI στη μεταποίηση: τα στοιχεία της έρευνας του Φεβρουαρίου 2014 σηματοδοτούν επέκταση του μεταποιητικού τομέα για δεύτερο συνεχή μήνα, ύστερα από συρρίκνωση 53 μηνών.
•    Δείκτης Οικονομικού Κλίματος: ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Τα περιθώρια μεταξύ των ελληνικών δεκαετών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων συνέχισαν την πτωτική τους πορεία για μια ακόμη εβδομάδα. Την 4η Μαρτίου 2014 το περιθώριο των ομολόγων ήταν στις 533,0 μβ βελτιωμένο κατά 37,5 μβ σε εβδομαδιαία βάση,  ενώ  βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 45 μηνών. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών  αυξήθηκε κατά 59,7 ή 4,7% σε εβδομαδιαία βάση.
Σημειώστε ότι το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων ήταν στην περιοχή των 533,0 μβ στις αρχές Ιουνίου 2010, ένα μήνα μετά την υπογραφή του 1ου Προγράμματος Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας και ενώ η τότε κυβέρνηση είχε μόλις αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων καθώς και την προσπάθεια δημοσιονομικής σύγκλισης. Τότε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας ήταν μπροστά, συμπεριλαμβανομένων και παραγόντων που είτε αρχικά και για διάφορους λόγους είχαν υποεκτιμηθεί, είτε δεν είχαν τύχει της αντίστοιχης προσοχής, είτε δεν είχαν προβλεφθεί καν, όπως πχ:
•    Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων εξαιτίας τεχνικών αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης ή του πολιτικού κόστους.
•    Η αβεβαιότητα εξαιτίας της ανάδυσης παρομοίων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων και σε άλλα μέλη της Ευρωζώνης.
Πλέον όμως η ελληνική οικονομία, μετά από 4 χρόνια προσπάθειας και μια συνολική απώλεια περίπου 25 ποσοστιαίων μονάδων σε όρους ΑΕΠ, βρίσκεται για πρώτη φορά στο σημείο όπου μπορεί να έχει σοβαρές προοπτικές για ανάκαμψη. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,6% του ΑΕΠ για το 2014 και 2,9% του ΑΕΠ το 2015. Μια σειρά από θετικές ειδήσεις συμβάλλουν προς αυτή την προοπτική:
•    Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 αναμένεται μεγαλύτερο από τον στόχο του Προϋπολογισμού 2014 (0,4% του ΑΕΠ) ενώ ήδη τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 0,7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για το 2013.
•    Μια σειρά από δείκτες όπως π.χ. ο δείκτης PMI και ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος εμφανίζουν σημαντική βελτίωση και ενισχύουν τις προβλέψεις για επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών για τη Μεταποίηση (PMI), ο κλάδος της μεταποίησης βρίσκεται  σε θετικό έδαφος τον Φεβρουάριο του 2014 (σε επίπεδα υψηλότερα του 50 ) για δεύτερο συνεχή μήνα. Πριν από τον Ιανουάριο του 2014 η τελευταία φορά που το επίπεδο του δείκτη PMI ήταν υψηλότερο των 50 μονάδων καταγράφεται τον Αύγουστο του 2009 (53 μήνες). Ποιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI ήταν στις 51,3 τον Φεβρουάριο 2014 μονάδες από τις 51,2 μονάδες τον Ιανουάριο 2014. Η βελτίωση οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών ενώ ο ρυθμός μεταβολής της απασχόλησης στο μεταποιητικό τομέα συνέχισε να είναι αρνητικός. Στο επίπεδο της Ευρωζώνης τώρα ο αντίστοιχος δείκτης PMI σημείωσε μείωση στις 53,2 μονάδες μετά από τέσσερις συνεχόμενους μήνες αυξητικής πορείας, σηματοδοτώντας την αργή έστω πορεία προς την ανάκαμψη. Ταυτόχρονα, και ο Δείκτης Οικονομικού κλίματος σημείωσε αύξηση στις 94,8 μονάδες τον Φεβρουάριο 2014 από τις 92,6 μονάδες τον Ιανουάριο 2014 σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων 66 μηνών.
Η συνέχιση, όμως, της μείωσης των περιθωρίων των 10 ετών ομολόγων και η επιβεβαίωση των θετικών προβλέψεων για τους ρυθμούς μεγέθυνσης δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένες. Απαιτείται να γίνουν  ακόμη πολλά την αμέσως επόμενη περίοδο.
Όσον αφορά τώρα, την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης του 2ΠΣΕΟ τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σημαντικά από την προηγούμενη εβδομάδα αφού μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένουν ακόμη ανοικτά. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
1.    Η απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος και η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων  σύμφωνα με τις προτάσεις της Έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική οικονομία.
2.    Η διαδικασία ελαστικοποίησης του ορίου απολύσεων.
3.    Η ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου διαθεσιμότητας αφού η ένταξη σε αυτό 4.000 δημοσίων υπαλλήλων από τους ΟΤΑ τις παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών προκαλεί προβληματισμούς στην κυβέρνηση συνεργασίας.
 Θεωρούμε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις παραπάνω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί η παρούσα αξιολόγηση του 2ΠΣΕΟ μέσα στις επόμενες ημέρες. Απαιτείται συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην διαπραγμάτευση. Ο συγκεκριμένος συμβιβασμός όμως, είναι αναγκαίο να γίνει προς όφελος της βελτίωσης των ανταγωνιστικών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και όχι της ευκαιριακής εξυπηρέτησης ομάδων συμφερόντων και αποφυγής του πολιτικού κόστος ενόψει και των επερχόμενων εκλογών για την αυτοδιοίκηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης θα συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση του κινδύνου της ελληνικής οικονομίας ενώ δεν αποκλείουμε και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε επισημανθεί και σε εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στο τέλος του 2013.
Την προηγούμενη εβδομάδα αναφέραμε ότι ένας βασικός παράγοντας που θα μπορούσε να ενισχύσει το κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία για την επόμενη περίοδο θα ήταν και η εκκίνηση της διαδικασίας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Η ιδιωτικοποίηση της τελευταίας πέρα από τον θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος μπορεί να αποτελέσει και ένα θετικό σημάδι για την προσέλκυση επενδυτών για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των εμπλεκομένων μερών στην διαπραγμάτευση σχετικά με το ύψος της περαιτέρω κεφαλαιακής στήριξης των συστημικών τραπεζών με βάση τα αποτελέσματα των stress tests που πραγματοποίησε η Black Rock στο τέλος του 2013. Σύμφωνα με την παρούσα πληροφόρηση, η εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος (και συνεπώς και της ΕΚΤ) είναι για κεφαλαιακές ανάγκες συνολικού ύψους €5,8-6,2 δισ. ενώ οι σχετικές εκτιμήσεις της άλλης πλευράς (ΔΝΤ/ΕΕ) είναι για κεφαλαιακές ανάγκες €8,0-8,5 δισ. Η τράπεζα της Ελλάδος αναμένεται να ανακοινώσει τις τελικές εκτιμήσεις της στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο τόσο η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank όσο  και γενικότερα ο τραπεζικός τομέας να απεμπλακούν από την διελκυστίνδα διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Ο τραπεζικός τομέας αποτελεί κρίσιμο εργαλείο για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης – όπως επισημάνθηκε και στην Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαιτίας αυτού του ρόλου του συνεπώς θα πρέπει να πάψει να χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης στην διαπραγμάτευση σχετικά με ένα ενδεχόμενο 3ο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης της Ελληνικής Οικονομίας (3ΠΣΕΟ). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεγάλο μέρος της παρούσας διαφωνίας σχετικά με τα ανοικτά ζητήματα του τραπεζικού τομέα έχει να κάνει και τη δυνατότητα ή όχι χρήσης των πλεοναζόντων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της περιόδου 2014-16. Τα πλεονάζοντα κεφάλαια εκτιμώνται σήμερα σε περίπου €10,5 δισ. και οι εκπρόσωποι των δανειστών επιθυμούν τα συγκεκριμένα κεφάλαια να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ και το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί μέσω της σύναψης ενός 3ΠΣΕΟ. Η κυβέρνηση αντίθετα επιθυμεί την δυνατότητα χρήσης τους για την κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών της περιόδου 2014-16 και την αποφυγή σύναψης ενός νέου προγράμματος. Αδυναμία απεμπλοκής του ζητήματος του τραπεζικού τομέα από την διαπραγμάτευση είναι δυνατόν να καθυστερήσει τις σχετικές εξελίξεις μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης