Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch - Να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ρωσίας ο Putin - Διεφθαρμένη η Μόσχα

MarketWatch - Να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ρωσίας ο Putin - Διεφθαρμένη η Μόσχα
Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι μεταρρυθμίσεις και μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών
Να δείξουν γενναιότητα και να επενδύσουν στις αγορές της Ρωσίας, σύστήνει ο αναλυτής του MarketWatch, Matthew Lynn, τονίζοντας ότι τόσο οι αποτιμήσεις της όσο και οι προοπτικές είναι εξαιρετικά θετικές.
Ο Lynn κάνει μια εκτεταμένη ανάλυση για την πορεία της ρωσικής οικονομίας, ενώ θεωρεί ότι η ιδανικότερη εξέλιξη θα ήταν να αποχωρήσει ο Putin από την ηγεσία της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο είναι πολύς καιρός από τότε ο καθένας έτρεφε αυταπάτες για τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin. Είναι πολύ σαφές σε όλους ότι είναι ένας παραδοσιακός Ρώσος αυτοκράτορας, ο οποίος καλλιεργεί ένα αυταρχικό καθεστώς, ενώ είναι αποφασισμένος για την επέκταση της δύναμής της Μόσχας όπου αυτό είναι δυνατόν.
Η κρίση στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι η Ρωσία είναι διεφθαρμένη, επικίνδυνη, που χρησιμοποιεί τον εκφοβισμό και δικτατορικές πρακτικές.
Η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά έχει υποχωρήσει, το ρούβλι είναι σε ελεύθερη πτώση και η κεντρική τράπεζα έχει αναγκαστεί σε μια αύξηση έκτακτης ανάγκης των επιτοκίων για να προσπαθήσει να στηρίξει το νόμισμα.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στη Ρωσία.
Η οικονομία έχει κατακλειστεί από άπληστους δημόσιους αξιωματούχους και ολιγάρχες.
Μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπίσει κυρώσεις για την κατάληψη της Κριμαίας, καθώς θα μπορούσε εύκολα να παρασυρθεί σε ένα δαπανηρό πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - οι δύο βασικές βιομηχανίες της - βρίσκονται υπό πίεση από την ανάπτυξη του σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

Πώς η Ουκρανία και η Ρωσία έφτασαν στο χείλος
Η Ρωσία έχει επωφεληθεί από τη νέα, αδύναμη κυβέρνηση στο Κίεβο μεταφέροντας γρήγορα τα στρατεύματά της στην ουκρανική επαρχία της Κριμαίας.
Και όμως όλα έχουν το τίμημά τους.
Η Ρωσία ήταν ήδη η πιο φθηνή σημαντική χρηματιστηριακή αγορά στον κόσμο, ενώ από τότε που ενεπλάκει σε αυτή την κρίση, έγινε ακόμη πιο φθηνή.
Η Ρωσία μπορεί να είναι σε κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή, αλλά παραμένει μια τεράστια χώρα, πλούσια σε φυσικούς πόρους και με ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.
Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι, ο Putin θα κλείσει στην εξουσία 15 χρόνια, μια πολύ μακρά συμμετοχή στα κοινά, ακόμη και για τα ρωσικά πρότυπα.
Το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στη ρωσική οικονομία θα ήταν η αποχώρηση του.
Από την άλλη, η κρίση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί σημαντικά.
Αυτό που ξεκίνησε ως μια λαϊκή διαμαρτυρία σε μια αυταρχική κυβέρνηση, με τους διαδηλωτές να κινούνται κοντά στη Ρωσία αντί να τείνουν προς τη Δυτική Ευρώπη, έχει μετατραπεί σε μια μάχη για την ανεξαρτησία της.
Η Ρωσία έχει από καιρό θεωρήσει την Ουκρανία ως μέρος της σφαίρας επιρροής της.
Φαίνεται βέβαιο ότι θα πάρει πίσω την Κριμαία.
Και για μια τέτοια εξέλιξη τόσο η Ευρώπη όσο και οι ΗΠΑ μπορούν να κάνουν πολύ λίγα για να το αποτρέψουν αυτό, εκτός από το να διαμαρτύρονται.
Οι Βρετανοί θα μπορούσαν να έχουν πάει σε πόλεμο για την τύχη της Κριμαίας το 1850, αλλά κανείς δεν φαίνεται να θέλει να επαναλάβει μια τέτοια κίνηση τώρα.
Οι υπόλοιπες χώρες του G8 μπορεί να αρνηθούν να παραστούν στη σύνοδο κορυφής στο Σότσι αργότερα αυτό το έτος, αν και ο Putin ελάχιστα μπορεί να τρέμει μια τέτοια εξέλιξη.
Μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις, αν και η Γερμανία είναι απίθανο να αποφασίσει τις κυρώσεις, καθώς μπορεί να σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου της Ρωσίας και να παγώσει μέσα στο υπόλοιπο του χειμώνα.
Θα υπάρξουν πολλές καταδίκες, αλλά αν αυτό δεν γίνει με μεγάλη ένταση, ο Πούτιν θα είναι στην εξουσία για πολύ καιρό.

Η ρωσική οικονομία έχει ήδη υποφέρει πολύ
Το ρούβλι βυθίζεται στις αγορές συναλλάγματος, ενώ και οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Ο δείκτης Micex υποχώρησε κατά 11% τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε πέντε χρόνια, επιδεινώνοντας την ήδη θλιβερή απόδοση.
Έχει υποχωρήσει από τις 1.800 μονάδες τον περασμένο Μάιο σε μόλις 1.300 μονάδες τώρα.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά το μεγαλύτερο από την οικονομική κρίση του 1998 , εν μέσω ενδείξεων των κεφαλαίων που φεύγουν από τη χώρα. Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να βοηθήσει μια οικονομία που ήδη επιβραδύνεται. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης μόνο 2,5 % το τρέχον έτος . Ακόμη και η μέτρια στόχος δεν μπορεί επίσης να επιτευχθεί.
Υπο αυτά τα δεδομένα, αξίζει κανείς να αγοράσει ρωσικά assets.
Ο Micex εμπορεύεται σε μόλις πέντε φορές τα κέρδη, και αν συνεχίσει στην ίδια πορεία θα διαπραγματεύεται τέσσερις φορές τα εκτιμώμενα κέρδη για το τρέχον έτος.
Αυτό είναι λιγότερο από το μισό του επιπέδου για το κινεζικό δείκτη, ή για το συνολικό δείκτη αναδυόμενων αγορών.
Είναι το ένα τρίτο του επιπέδου των περισσοτέρων από τις ανεπτυγμένες αγορές.
Οι επενδυτές μάλιστα θα πρέπει να νιώθουν ασφαλείς.
Στην πραγματικότητα, η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να καταρρεύσει σε μια οικονομική άβυσσο.
Οι κυρώσεις δεν είναι ένα μεγάλο μέρος μιας απειλής, επειδή η Ρωσία εξάγει κυρίως πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Η Δυτική Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτό, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ανάπτυξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δημιουργήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Τι είναι αυτό που χρειάζεται η Ρωσία
Αυτό που χρειάζεται η Ρωσία είναι μεταρρυθμίσεις και μια νέα γενιά πολιτικών ηγετών.
Τον Αύγουστο θα έχουν περάσει 15 χρόνια από τότε που ο Putin ανέλαβε την εξουσία.
Δεν θα ήταν έκπληξη εάν η Μόσχα βιώσει το ίδιο είδος των διαμαρτυριών που ανέτρεψε την φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο.
Πέραν όμως των αναταραχών, μια ανατροπή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια πιο δυναμική επιχειρηματική οικονομία .
Η χώρα παραμένει πλούσια σε φυσικούς πόρους και οι άνθρωποι επίσης.
Έχει ένα από τα καλύτερα μορφωμένα εργατικά δυναμικά στις αναδυόμενες αγορές.
Τα ποσοστά αλφαβητισμού είναι πολύ μικρότερα από την Κίνα και τη Βραζιλία, σύμφωνα με έρευνα της Renaissance Capital.
Παράλληλα, υπάρχει μια σημαντική ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας, ενώ ταυτόχρονα, το δημόσιο χρέος είναι λιγότερο από το 10% του ΑΕΠ, και το χρέος των καταναλωτών είναι εξίσου χαμηλό.
Η Ρωσία είναι μια γενναία επένδυση αυτή τη στιγμή, αν και πολλοί επενδυτές μπορεί να αποφύγουν, αν μη τι άλλο για απόλυτα κατανοητούς λόγους ηθικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης