Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Δε θα αργήσει η αναβάθμιση της Ελλάδας από ξένο οίκο - Προλειαίνεται η έξοδος στις αγορές εντός 1ου εξαμήνου - Στις 500 μονάδες κατήλθε το spread!

Δε θα αργήσει η αναβάθμιση της Ελλάδας από ξένο οίκο - Προλειαίνεται η έξοδος στις αγορές εντός 1ου εξαμήνου - Στις 500 μονάδες κατήλθε το spread!
Οι αγορές έστειλαν την Ελλάδα στο καναβάτσο το 2010, οι αγορές τώρα βλέπουν βελτίωση σε όλα τα επίπεδα και ετοιμάζονται να δανείσουν ξανά τη χώρα - Στις αγορές βγαίνει η Πειραιώς, σε ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανείστηκε χθες η Ισπανία
Όλα συνηγορούν ότι δε θα αργήσει να ξεκινήσει ο κύκλος των αναβαθμίσεων για την ελληνική οικονομία, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για το χρηματιστήριο και την εν γένει «ασφάλεια» του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, ενώ προλειαίνεται με γοργό τρόπο η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Χθες το spread του 10ετούς κατήλθε στις 500 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα σχεδόν 4ετίας, πιστοποιώντας πως βλέπουν (πλέον) οι αγορές την Ελλάδα.
Η έξοδος στις αγορές για την Ελλάδα δε θα αργήσει, καθώς αυτό δεν το αποφασίζουν... εσωτερικοί κύκλοι, ούτε τα πολιτικά κόμματα, αλλά οι ίδιες οι αγορές!
Αν αποφάσιζαν εσωτερικοί κύκλοι, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα έκαναν το παν για να συνεχιστεί η μιζέρια και να βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο στην κρίση και την απαξίωση.
Αναβάθμιση ή αναβαθμίσεις και σταδιακή έξοδος στις αγορές, είναι τα στοιχεία που «παίζουν» οι long στο Χ.Α. οδηγώντας σε συνεχή υψηλά δυόμιση ετών.
Οι αγορές έστειλαν στο... καναβάτσο την Ελλάδα, οι αγορές τώρα κρίνουν ότι υπάρχει βελτίωση, ότι η χώρα αργά αλλά σταθερά βελτιώνεται... Ασχέτως με το αν αυτή η βελτίωση επ’ ουδενί δεν έχει φτάσει προς το παρόν στην πραγματική οικονομία και στην καθημερινότητα των πολιτών.
Κυρίαρχο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να γίνει ξανά μια... κανονική χώρα, μια χώρα που δεν θα είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης όπως ήταν την προηγούμενη 4ετία, αρχής γενομένης από την είσοδο στα μνημόνια και στους μηχανισμούς στήριξης.
Η Ελλάδα - εδώ και καιρό - έχει πάψει να είναι πρώτο και σχεδόν…. απόλυτο και μοναδικό θέμα για τα Eurogroup και τις Συνόδους και αυτό λέει πολλά...
Αυτό βλέπουν οι αγορές, αυτά προεξοφλούν οι αγορές ομολόγων και μετοχών που «τρέχουν» μπροστά από τις εξελίξεις!
Μεγάλος σκόπελος βεβαίως παραμένει ο άλυτος Γόρδιος Δεσμός στις τράπεζες, οι οποίες πιέστηκαν σημαντικά χθες στο ταμπλό του Χ.Α. ενώ οι κεφαλαιακές τους ανάγκες διαμορφώνονται στα 6,382 δισ. ευρώ.
Όμως, η Ελλάδα είναι πιο σημαντική από τις τράπεζες! Οι τράπεζες έχουν πάρει υπερ-πολλά αυτή την 4ετία της κρίσης, δεκάδες δισ. ευρώ σε εγγυήσεις, έχουν «περιποιηθεί» από το σύστημα δεόντως.
Το εγχώριο πολιτικό σύστημα... χάιδεψε υπέρ το δέον τις τράπεζες, καθώς είναι υποχείριο των μεγάλων συμφερόντων. Πρέπει επιτέλους ως χώρα να αποφασίσουμε αν θα σώζουμε επί χρόνια τις... τράπεζες, ή αν πρώτο μέλημα είναι η διάσωση της Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα, ασφαλώς και είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Πειραιώς είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που μετά από αρκετά χρόνια βγαίνει στις αγορές, μέσω του ομολογιακού με αναδόχους ξένες τράπεζες Goldman HSBC BNP Credit Suisse.
Παράλληλα, η Ισπανία χθες δανείστηκε με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 5 δισ. ευρώ με ότι αυτό σημαίνει γενικότερα για τον ευρωπαϊκό νότο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης