Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Απαγωγέας χωρών η Ρωσία – Επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη ο Putin

Economist – Απαγωγέας χωρών η Ρωσία – Επικίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη ο Putin
Απόπειρα ανασύστασης της ρωσικής αυτοκρατορίας...
Μία εκτενή αναφορά για το ρόλο της Ρωσίας και του Vladimir Putin στην τρέχουσα ουκρανική κρίση, πραγματοποιεί το βρετανικό οικονομικό περιοδικό, Economist.
Ξεκινώντας την ανασκόπηση της ουκρανικής κρίσης, το βρετανικό περιοδικό υπογραμμίζει πως αρκετές «φωνές» στη Δύση τάχθηκαν υπέρ της Ρωσίας, παραθέτοντας ιστορικά και δημογραφικά στοιχεία.
Η Κριμαία συνιστούσε ρωσική επικράτεια μέχρι το 1954, όταν και παραχωρήθηκε στην Ουκρανία, ενώ οι κάτοικοι στην πλειονότητά τους είναι ρωσόφωνοι. Η Ρωσία θα αξιοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να κυριαρχήσει στην περιοχή, καθώς διαθέτει ζωτικά συμφέροντα. Αντίθετα, για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δεν διακυβεύονται οικονομικά συμφέροντα και οφείλουν να απεμπλακούν από την κρίση, ειδάλλως ενδέχεται να πληγώσουν την οικονομία τους, εμπλεκόμενοι σε έναν ενεργειακό και οικονομικό πόλεμο με τον Vladimir Putin.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Economist, η άνωθεν λογική είναι εντελώς λαθεμένη! Η νωθρότητα απέναντι στις ρωσικές προκλήσεις δημιουργούν «κακή» παρακαταθήκη για το μέλλον, γεγονός που επιτρέπει στη Ρωσία να προβεί εκ νέου σε παρόμοιες επεκτατικές λογικές.
«Κάποιος που είναι απαγωγέας εάν δεν τιμωρηθεί, ενδέχεται να επαναλάβει το έγκλημα» σχολιάζει χαρακτηριστικά o Economist.

Να αναστήσει τη Σοβιετική Ένωση προσπαθεί ο Putin
Αρκετοί πολίτες των ανατολικών και ρωσόφωνων επαρχιών της Ουκρανίας εξακολουθούν να επιθυμούν την Ουκρανία για πατρίδα τους. Γνωρίζουν πως υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, η Ουκρανία θα ήταν αδύναμη και εξαρτημένη. Αυτοί οι πολίτες στρέφονται προς την Ευρώπη, η οποία τους προσφέρει μία καλύτερη ελπίδα.
Η Κριμαία φαίνεται πως προσανατολίζεται αντιθέτως προς την… ανατολή. Ωστόσο, η απόφαση για την προκήρυξη δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε υπό την απειλή ενός… καλάσνικοφ. Επιπλέον, η πρόφαση του Vladimir Putin για την εισβολή στην Κριμαία παραπέμπει έντονα σε λογικές Hitler της δεκαετίας του 30’. Εάν η Δύση δεχθεί την αιτιολογία της Ρωσίας, δηλαδή περί προστασίας των ρωσόφωνων πληθυσμών, τότε η Μόσχα δύναται να πράξει κατά όμοιο τρόπο σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, από την Ασία έως τη Βαλτική!
Αρκετές χώρες σποραδικά παραβαίνουν το διεθνή κανονισμό. Όμως, ο Putin έχει απεμπολήσει από καιρό τη νομοθεσία. Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος αξιοποιώντας στο έπακρον την προπαγάνδα, έχει καταφέρει να αντιστρέψει την πραγματικότητα, καθώς παρουσιάζει την κατάσταση με εντελώς διαφορετικούς όρους.
Αυτό όμως, δεν πρόκειται να σταματήσει στην Ουκρανία, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο πως θα επαναληφθεί και στο μέλλον, όπως άλλωστε συνέβη και στη Γεωργία το 2008. Ο Vladimir Putin προσβλέπει στην αναγέννηση της ρωσικής αυτοκρατορίας, ανακτώντας τα εδάφη που απώλεσε τον 20ο αιώνα. Με κάθε ευκαιρία, οι γείτονες της Ρωσίας θα καθίστανται θύματα απειλών…





Η Δύση δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε πόλεμο για την Ουκρανία. Τα συμφέρονται δεν είναι αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογήσουν μία πυρηνική σύγκρουση. Όμως η εισβολή στην Κριμαία πρέπει να τιμωρηθεί και ο Vladimir Putin να αποδοκιμαστεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην επιχειρήσει κάτι ανάλογο σε κάποια άλλη χώρα στο μέλλον.
Η Ουκρανία χρήζει άμεσης βοήθειας, όχι μόλο λόγω χρεοκοπίας αλλά λόγω της απόπειρας της Ρωσίας να υπονομεύσει την ανεξαρτησία της. ΗΠΑ και Ευρώπη θα πρέπει να χορηγήσουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου η Ουκρανία να αποκτήσει προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης