Σύντομα η ολοκλήρωση της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο
(upd31) Στο… κενό «έπεσε» και η τελευταία απόπειρα διπλωματικής λύσης στην Ουκρανία, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν πως… διαφωνούν. Την ίδια ώρα, δύο ημέρες απομένουν μέχρι τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος της Κυριακής για το μέλλον της Κριμαίας, με το αποτέλεσμα να φαντάζει προδιαγεγραμμένο. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα έχουν επιστρέψει τα σενάρια ένοπλης σύρραξης, με τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ να δυναμιτίζουν το κλίμα με κάθε ευκαιρία.
Παράλληλα, το ψυχροπολεμικό κλίμα διατηρείται αμείωτο, καθώς οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση στον εναέριο χώρο της Κριμαίας.
Νωρίτερα, ως λυπηρή χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την απόφαση της Μόσχας να μην αποκλιμακώσει στην ένταση στην Κριμαία. Στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να δράσει εάν η Κριμαία προσαρτηθεί στη Ρωσία.
«Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), ή στο σημείο εκείνου όπου η Ρωσία να έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό» επισήμανε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών επισφράγισε η σημερινή συνάντηση του John Kerry και του Sergei Lavrov στο Λονδίνο.
«Οι διαφορές με τη Δύση παραμένουν» τόνισε ο Ρώσος υπουργούς Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης. «Η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί απόρροια των ρωσικών δράσεων» συμπλήρωσε παράλληλα, τονίζοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, επισημαίνοντας πως η Μόσχα δεν διαθέτει κανένα σχέδιο επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, υποστήριξε πως δεν βοηθούν στην επίλυση της κρίσης. Τέλος, προς επίρρωση των ρωσικών θέσεων, ο Sergei Lavrov επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του Κοσόβου, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα, παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας, όσο και των νησιών Falklands.
Εκ μέρους των ΗΠΑ, o Jοhn Kerry αποσαφήνισε πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
«Αντιβαίνει τη διεθνή νομοθεσία και επομένως είναι παράνομο» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη Μόσχα, τονίζοντας πως εάν δεν αλλάξει ρότα, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις.
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Κριμαίας, Sergei Aksenov, εκτίμησε πως η συμμετοχή στο επικείμενο δημοψήφισμα θα ανέλθει στο 80%. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό – ενδεχόμενο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες – η περιοχή επίσημα θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, υποστήριξε ο περιφερειακός πρωθυπουργός. «Η πλήρης ενσωμάτωση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα ενός έτους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους για την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε κορυφαίους αξιωματούχους του προέδρου Putin.
Από την πλευρά της πάντως η Ρωσία επιμένει ότι δεν θέλει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει ανθρώπους στην Ουκρανία», δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία έχει γνώση της ευθύνης που έχει για τις ζωές των συμπατριωτών, πολιτών στην Ουκρανία» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφερόμενο στα χθεσινά επεισόδια στο Donetsk, όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων φιλορώσων και φιλοδυτικών Ουκρανών έχασε τη ζωή του ένας πολίτης.
Merkel - Η κρίση δεν επιλύεται με στρατιωτικά μέσα
Νωρίτερα, σε σημερινές της δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστήριξε ότι η Ρωσία εκμεταλλεύθηκε την αδυναμία της Ουκρανίας και δεν λειτούργησε υπέρ της σταθερότητας της χώρας, ενώ αφού σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν σχετίζεται με την κρίση στο Κόσοβο, υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα.
Στην ομιλία της η Merkel υποστήριξε πως εάν η Ρωσία συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να τηρεί την ίδια στάση με αυτή που είχε το προηγούμενο διάστημα, τότε η καταστροφή δεν θα αφορά μόνο την Ουκρανία.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση» είπε η Merkel, η οποία σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος τα επόμενα 24ωρα στην ουκρανική κρίση, τότε η Ρωσία θα υποστεί μια πολύ μεγάλη ζημιά, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έκανε λόγο για κυρώσεις αλλά για λήψη μέτρων με «βαθιές οικονομικές συνέπειες»
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Πέμπτη 13 Μαρτίου
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρέσβης, Vitaly Churkin υποστήριξε το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να αποφασίσουν για το μέλλον τους δεδομένου ότι η περιοχή κυριαρχείται από Ρωσόφωνους πολίτες.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το Κίεβο είναι εκείνο που ωθεί την χώρα στο διαμελισμό και όχι η Μόσχα, ενώ τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία αποτελεί συνέπεια «του νομικού κενού» στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογο του, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε λύση στην κρίση της Ουκρανίας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα και τη βούληση του λαού σε όλες της περιφέρειες της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Serhiy Aksionov εκτίμησε ότι το 82% των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσει υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία για το δημοψήφισμα θα είναι διαφανής και δίκαιη.
Gazprom - Δεν θέλουμε μια κρίση φυσικού αερίου
Νέο τελεσίγραφο προς την Ουκρανία απέστειλε η Gazprom, η οποία κάλεσε το Κίεβο να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο, η ρωσική κρατική εταιρεία κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου, παρά τα ουκρανικά χρέη. «Θέλουμε οι Ουκρανοί συνεργάτες μας να μπορούν να πληρώσουν. Δεν θέλουμε μια κρίση φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά. «Oι απλήρωτοι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο δημιουργούν τρύπα στον φετινό σχεδιασμό της Gazprom για επενδύσεις. Επίσης σημαίνουν τρύπα στο στον προϋπολογισμό και στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους μας» συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως το χρέος ανέρχεται στα 1,89 δισ. δολάρια.
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Τετάρτη 12 Μαρτίου
Οbama - Η κρίση θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία
Χθες ήταν η σειρά του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε πως η κρίση στην Ουκρανία θα «κοστίσει» ακριβά στη Ρωσία.
Ο Obama απέρριψε κατηγορηματικά το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, καλώντας τον Vladimir Putin να επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι για την επίλυση της κρίσης και προειδοποίησε τη Μόσχα για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία, τονίζοντας ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.
«Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό που λέμε, ότι δηλαδή θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της χώρας» τόνισε ο Obama.
Σε αυτές τις προειδοποιήσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin υποστήριξε πως η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κρίση στην Κριμαία και ότι δεν υποκίνησε οποιαδήποτε ενέργεια που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην περιοχή.
Υψηλότεροι ήταν ωστόσο οι τόνοι από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, στις απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων, η Μόσχα απαντά ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Aleksander Likatsev τόνισε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε «συμμετρικές κυρώσεις» εάν ΗΠΑ και ΕΕ τις επιβάλλουν κυρώσεις.
«Ευελπιστούμε πως οι όποιες κυρώσεις θα είναι πολιτικές και όχι οικονομικές» είπε ο Likatsev.
Την ένταση πάντως συντηρεί και το Κίεβο.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί ποτέ στη Ρωσία. Είναι τελείως απαράδεκτο να έχουμε τη ρώσικη μπότα στο ουκρανικό έδαφος τον 21ο αιώνα, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama στο Λευκό Οίκο.
Κινήσεις πάντως γίνονται και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Την ώρα που 8.500 Ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με τη συμμετοχή μονάδων πυροβολικού και εκτοξευτήρων πυραύλων, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας ισχυρής Εθνικής Φρουράς, δύναμης 60.000 στρατιωτών, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Εν τω μεταξύ, στις απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων, η Μόσχα απαντά ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα.
Νέα συνάντηση αύριο Lavrov-Kerry
Πάντως, και παρά την ακραία πόλωση που καταγράφεται στην Κριμαία τα τελευταία 24ωρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και ΗΠΑ, John Kerry θα έχουν νέα συνάντηση αύριο στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης και πριν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τις διαδικασίας για την σύναψη συμφωνίας με την Ουκρανία, ενώ ταυτοχρόνως κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τη Ρωσία.
Ειδικότερα, η Angela Merkel υποστήριξε πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα εξεταστεί η πολιτική συμφωνία με το Κίεβο.
Οι Βρυξέλλες ήδη έχουν προαναγγείλει την χορήγηση δανείου ύψους 11 δισ. ευρώ και τη παροχή εμπορικών διευκολύνσεων ύψους 500 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο καταλήγουν σε οριστικό αδιέξοδο, καθώς ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία συμφωνούν πως… διαφωνούν.
«Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος» παραδέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Όσον αφορά την ενεργειακή σύνδεση Ρωσίας - Γερμανίας, η Angela Merkel αποσαφήνισε πως το Βερολίνο δεν εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα, παρότι το 35% του εισαγόμενου φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Παράλληλα, η Ουκρανία κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επέμβει στην Κριμαία, παρά το γεγονός πως το επικείμενο δημοψήφισμα είναι παράνομο.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Vladimir Putin και ο Francois Hollande. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Μία από τις τελευταίες απόπειρες εξεύρεσης λύσεως θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Λονδίνο.
Ουκρανία - Δεν θα επέμβουμε στην Κριμαία
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με το Κίεβο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Oleksander Turchynov.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Turchynov ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου είναι παράνομο.
Όπως είπε, το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί «πρόκληση» από τη Ρωσία και θα το μποϊκοτάρουν πολλοί πολίτες.
«Οι ρωσικές Αρχές δεν επιθυμούν το δημοψήφισμα. Θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα, να τα νοθεύσουν» ανέφερε ο Turchynov, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να μπει σε οποιοδήποτε διάλογο με το Κίεβο.
«Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ρωσία απορρίπτει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Αρνείται κάθε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως αύριο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ArseniyYatsenyuk μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obam aόσο και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, BanKiMoon.
ΟΑΣΕ - Παράνομο το δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.
"Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά στην Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ.
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Τρίτη, 11 Μαρτίου
Merkel - H κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με προσάρτηση από τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες για μία διπλωματική λύση σταδιακά εξαλείφονται. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία συμφωνούν πως... διαφωνούν.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση της Angela Merkel, η οποία επισήμανε πως η κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με «προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία»! «Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση» φέρεται να υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU.
Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τη παρουσία των Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ενώ η Μόσχα καταγγέλλει ως παράνομη την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, η BGA, η Ένωση των Γερμανών εξαγωγέων υπογραμμίζει πως μια εμπορική σύγκρουση με τη Ρωσία, συνέπεια της επιβολής κυρώσεων λόγω της Ουκρανίας, θα ήταν μεν οδυνηρή για τη Γερμανία αλλά θα απειλούσε με θάνατο τη ρωσική οικονομία.
«Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι για τις δουλειές στο εξωτερικό σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό δεν αληθεύει για τις δουλειές με τη Ρωσία», υπογραμμίζει η BGA, η οποία εκτιμά ότι όλες οι προβλέψεις της για την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών θα είναι«για το καλάθι των αχρήστων», αν η κρίση στην Κριμαία κλιμακωθεί περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, ο διπλωματικός πόλεμος εντείνεται, με την Ευρώπη να επιδιώκει έναν ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Λάδι στη φωτιά αποτέλεσε και η διακήρυξη ανεξαρτησίας που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Κριμαίας.
Διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο της Κριμαίας
Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, όπως μεταδίδει το Interfax, υιοθέτησε μια διακήρυξη για την ανεξαρτησία της Κριμίας, η οποία όπως αναφέρεται κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εκκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας, υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής. Αυτό το έγγραφο είναι απαραίτητο για τις νομικές διεργασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία, όπως είναι και το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου» ανέφερε βουλευτής του Κοινοβουλίου της Κριμαίας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από 8 στους 10 κατοίκους της Κριμαίας τονίζουν ότι θα στηρίξουν την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα, τη στιγμή που το Κίεβο υψώνει τη φωνή του απέναντι στη Μόσχα αλλά και στις αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία.
Η απόφαση του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας επικαλείται το προηγούμενο της απόσχισης του Κοσόβου για να υποστηρίξει ότι «η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τμήμα ενός κράτους δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στη διάλυση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας εάν δεν αναβάλει το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, την ώρα που ο μεταβατικός πρόεδρος Oleksandr Turchinov ανέφερε πως η Ουκρανία ετοιμάζει να δημιουργήσει μια εθνική φρουρά (από εθελοντές βετεράνους του στρατού), διαμηνύοντας πως η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να μην επιτραπεί ο διαμελισμός της χώρας.
Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Arsenyi Yatsenyuk, ο οποίος την Πέμπτη θα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, B.Obama, τόνισε ότι η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με την εισβολή στην Κριμαία.
«Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση μεταξύ δύο πλευρών. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας» υποστήριξε ο Yatsenyuk.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο της χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, επιτρέποντας μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φουντώσουν και τον διπλωματικό "πόλεμο" που μαίνεται για την Ουκρανία.
Rehn (Κομισιόν) - Προς άμεση εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ
Την αποστολή του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Olli Rehn.
Σε μία παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του επερχόμενου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Olli Rehn γνωστοποίησε ότι, η Επιτροπή συζητεί την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία και την άμεση εκταμίευση δανειακής βοήθειας ύψους 1, 6 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.
Στα 500 εκ. ευρώ επεκτείνει προς το Κίεβο τις εμπορικές διευκολύνσεις η Ε.Ε.
Ενεργότερο ρόλο στις καταιγιστικές εξελίξεις διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά το «πάγωμα» των deals για τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, προβαίνει στην παροχή διευκολύνσεων ύψους 500 εκ. ευρώ προς την Ουκρανία.
Πέραν του δανείου ύψους 11 δισ. ευρώ, που αναμένεται να διαθέσει στην Ουκρανία, η Ε.Ε. αποφάσισε την επέκταση των εμπορικών ωφελειών του Κιέβου στα 500 εκ. ευρώ. Το όφελος θα αφορά εμπορικές συμφωνίες για αγροτικά κυρίως, αγαθά και εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της ουκρανικής οικονομίας.
«Η απόφαση θα ισχύσει άμεσα και θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από την 1 Νοεμβρίου» διαμήνυσε ο Επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν λίαν συντόμως οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Διπλωματικό θρίλερ
Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση του υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov για συνάντηση με τον πρόεδρο Vladimir Putin, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, John Kerry να τονίζει ότι η συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να γίνει εάν η Μόσχα δεν αποδεχθεί τις αμερικανικές προτάσεις για την επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά της η Ρωσία απορρίπτει τις προτάσεις των ΗΠΑ, και φέρεται να σχεδιάζει τις δικές της προτάσεις, τονίζοντας ότι η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να λαμβάνει ως αφετηρία «το πραξικόπημα στο Κίεβο».
Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συνάντηση των Kerry – Lavrov πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τη στιγμή που ο υπ.Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει στο δημοψήφισμα της Κριμαίας με κυρώσεις.
«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής» διαμηνύει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, τις τάσεις απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία φαίνεται πως ενισχύουν και οι πληροφορίες που θέλουν τις Αρχές της Περιφέρειας να ορκίζουν ως στρατιώτες μέλη των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» στην Κριμαία
Περίπου 180 πολίτες της Κριμαίας, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο RT, ορκίστηκαν ως μέλη των υπό σύσταση «αυτόνομων δυνάμεων ασφαλείας» της Κριμαίας σε τελετή σε πάρκο της Συμφερούπολης.
Η μεγάλη πλειονότητά τους, αναφέρεται, είχε ήδη υπηρετήσει στο στρατό ή στις δυνάμεις ασφαλείας
Τι μετέδιδε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, το bankingnews.gr
Ενεργειακό... μπρα ντε φερ
Τη Ρωσία επιχειρεί να παρακάμψει ενεργειακά η Ευρώπη, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη Μόσχα. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να «μπλοκάρουν» τα deals για τους αγωγούς South Stream και Nord Steam, οι οποίοι αναμένεται να κομίσουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Με το Ψυχρό Πόλεμο να τείνει προς αναβίωση, οι Βρυξέλες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, «παγώνοντας» προς ώρας την κατασκευή των δύο αγωγών.
Ο αγωγός South Stream, ο οποίος αναμενόταν να κατασκευαστεί το 2018, θα κάλυπτε το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης. «Οι συζητήσεις για τους αγωγούς δεν θα ανασταλούν προς ώρας» επισήμανε ο Guenther Oettinger, Επίτροπος Ενέργειας.
Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας) – Ευρωπαϊκή απάντηση αν δεν υποχωρήσει η Μόσχα
Η Ε.Ε θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.
"Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων", δήλωσε o υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, στη διάρκεια επίσκεψής του στα κράτη της Βαλτικής, όλα μέλη της ΕΕ που ανησυχούν για την Ουκρανία.
"Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.
Επανεμφάνιση Yanukovych (πρώην πρόεδρος Ουκρανίας)
Τη δεύτερη συνέντευξη τύπου μετά την ανατροπή του από την προεδρία της Ουκρανίας, παραχώρησε ο Victor Yanukovych, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι παραμένει στο προσκήνιο και να διαψεύσει παράλληλα τις φήμες περί ασθένειάς ή ακόμη και θανάτου του.
Ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε λόγο για πραξικόπημα στο στο Κίεβο και επανέλαβε ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Υποστήριξε ότι εκτοπίστηκε παράνομα «από τη συμμορία» που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Οι νεοναζί δρουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και στοχεύουν στην ανάληψη κυβερνητικών θέσεων», τόνισε ο Yanukovich.
Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομες τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 25 Μαΐου 2014.
Ο Yanukovych ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο Κίεβο, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη στήριξή της στην αντισυνταγματική συμμορία που κυβερνά την Ουκρανία από το Κίεβο.
«Η κυβέρνησή μου είχε σχέδιο για τη διάσωση της Ουκρανίας, ωστόσο πλέον, λόγω της παράνομης κυβέρνησης, αυτό δεν είναι εφικτό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι στηρίζουν μια παράνομη και μη εκλεγμένη κυβέρνηση, υπό το αμερικανικό δίκαιο.
Σε εμπόλεμη κατάσταση η Κριμαία
Νωρίτερα, η Ουκρανία κατήγγειλε ένοπλη επίθεση από ρωσικά στρατεύματα σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία. Ειδικότερα, το ουκρανικό ναυτικό κατήγγειλε πως ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ουκρανική βάση, κάνοντας χρήση των όπλων τους.
Την ίδια στιγμή, φιλορωσικές πολιτοφυλακές κατέβαλαν το νοσοκομείο της Συμφερούπολης, ενώ στην Σεβαστούπολη, Ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες, καταλαμβάνοντας βάση πυραύλων.
Χθες φιλορώσοι πολίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της Κριμαίας στη Σεβαστούπολη, στην πόλη Luhansk στα ανατολικά της Ουκρανίας φιλορώσοι κατέλαβαν το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης αναγκάζοντας τον κυβερνήτη της τοπικής κυβέρνησης να υπογράψει επιστολή παραίτησης ενώ στην πόλη Donetsk φιλορώσοι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική στο κτήριο της περιφερειακής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, στην πόλη Kharkiv (πάλι στα ανατολικά της Ουκρανίας) περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας σε πορεία υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας με συνθήματα «όχι στον πόλεμο» και «Ουκρανία, Χάρκοβο, Κριμαία!».
Υπό αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk έστειλε μήνυμα προς τη Ρωσία και το Κρεμλίνο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε ένα εκατοστό γης στη Ρωσία, αν και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να στείλει στρατό στην Κριμαία.
Σε διπλωματικό πεδίο η Δύση σπεύδει να τονίσει στη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την Κριμαία θα είναι παράνομο και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από καμία παγκόσμια χώρα.
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Tony Blinken, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαίας, μια απόφαση στο δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, όπως θα πράξουν και οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις» ανέφερε ο Blinken.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, David Cameron, οι οποίοι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin του επισήμαναν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα είναι παράνομο.
Απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin τόνισε ότι οι κινήσεις των «νόμιμων αρχών της Κριμαίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο».
Την ανάγκη να υπάρξει διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.
Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Jinping είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δράσουν με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων.
Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικές και διπλωματικές οδοί για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Tymoshenko - Το Κρεμλίνο έχει κηρύξει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια ένοπλη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, δήλωσε η Yulia Tymoshenko, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει τις συνέπειες από την κρίση στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι σήμερα δεν είναι η Ουκρανία που θα χάσει τη Κριμαία, αλλά όλος ο κόσμος, αν δεν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, θα χάσει τη σταθερότητα του.
«Όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Το Κρεμλίνο σήμερα έχει κηρύξει τον πόλεμο. Όχι στην Κριμαία. Όχι στην Ουκρανία. Αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Tymoshenko.
Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στην Ουκρανία σήμερα, οι οποίο να μην προέρχονται από την υπάρχουσα δομή εξουσίας.
Liberation – Που το πάει ο Putin με την κρίση στην Ουκρανία;
Στο ερώτημα πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία επιχειρεί να απαντήσει η γαλλική εφημερίδα Liberation.
«Αυτό που θέλει πάνω απ' όλα ο ρώσος πρόεδρος είναι να δυσφημήσει την επανάσταση που νίκησε στο Κίεβο» επισημαίνει στη Liberation ο πρώην δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάτερ, αναλυτής σήμερα στο ινστιτούτο Hudson, που απελάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Μόσχα.
«Ο στόχος του δεν είναι γεωστρατηγικός, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αποκρούσει την ουκρανική επανάσταση και να έχει ένα μέσο πίεσης στις αρχές του Κιέβου. Με άλλα λόγια, ο Putin θέλει πάνω απ' όλα να εξουδετερώσει την απειλή για το δικό του καθεστώς, τη δική του εξουσία» τονίζει ο Σάτερ.
«Αυτά που συνέβησαν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απειλητικά για το Κρεμλίνο. Πολλοί λένε ότι μια επανάσταση όπως εκείνη του Κιέβου δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στη Ρωσία. Το 75% του ρωσικού πληθυσμού δεν πιστεύει ότι τα γεγονότα του Κιέβου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στη Μόσχα. Αλλά η κοινή γνώμη αλλάζει πολύ γρήγορα. Το 1991, μισό εκατομμύριο Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή και τους θανάτους στη Λιθουανία. Οι Ρώσοι είναι ικανοί να διαδηλώσουν. Η περίοδος της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τη δεκαετία του 2000, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και η δυσαρέσκεια του πληθυσμού αυξάνεται. Οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαδηλώσεις» υπογραμμίζει στην ανάλυση του ο Σάτερ, υπογραμμίζοντας πως ο Putin ενεργεί με αυτόν τον τρόπο στην Ουκρανία για λόγους αυτοάμυνας ενώ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως λέει αυτή η κίνηση είναι πολύ δύσκολη στρατιωτικά ενώ ενδεχόμενος διαμελισμός της Ουκρανίας δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι κάτοικοι επιθυμούν την ενότητα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, η Κριμαία δεν είναι χαμένη αν η Δύση χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μέσα πίεσης.
Αντίθετη ωστόσο είναι η άποψη που εκφράζει το περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο εκτιμά ότι η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια προσπάθεια του Putin να αντισταθεί στη Δύση πολιτικά, πολιτισμικά και στρατιωτικά.
“Ένας λόγος είναι ο θυμός. Ο Πούτιν έχει ηττηθεί δύο φορές στην Ουκρανία: την πρώτη φορά το 2004, με την Πορτοκαλί Επανάσταση, και τη δεύτερη φορά πρόσφατα, με την εξέγερση που οδήγησε στην αποπομπή Γιανουκόβιτς. Η ρωσική κλιμάκωση αποτελεί έτσι έναν τρόπο να αντισταθμιστεί η αποτυχία της ουκρανικής πολιτικής της χώρας. Αυτή τη στιγμή, η Μόσχα θέλει να ανατρέψει το νέο καθεστώς του Κιέβου, που θεωρεί ότι αποτελείται από εξτρεμιστές οι οποίοι δεν θα μείνουν στην εξουσία περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Ο στόχος του δεν είναι να αποκόψει την Κριμαία, αλλά να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε μια συνομοσπονδία με πολύ αδύνατο κέντρο, το ανατολικό κομμάτι της οποίας θα βρίσκεται κοντά στη Ρωσία και το δυτικό κοντά στην Πολωνία και την ΕΕ. Με άλλα λόγια, συνειδητοποιώντας ότι έχει χάσει το Κίεβο, ο Πούτιν θέλει να μετακινήσει αλλού το κέντρο εξουσίας της Ουκρανίας» υπογραμμίζει στην ανάλυση του το περιοδικό.
(πρώτη ενημέρωση 9 Μαρτίου 20:53)
www.bankingnews.gr
Παράλληλα, το ψυχροπολεμικό κλίμα διατηρείται αμείωτο, καθώς οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν πως κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ, το οποίο πραγματοποιούσε πτήση στον εναέριο χώρο της Κριμαίας.
Νωρίτερα, ως λυπηρή χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την απόφαση της Μόσχας να μην αποκλιμακώσει στην ένταση στην Κριμαία. Στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ο Λευκός Οίκος δηλώνει έτοιμος να δράσει εάν η Κριμαία προσαρτηθεί στη Ρωσία.
«Δεν έχουμε προφανώς φθάσει σε μια κατάσταση όπου η Ρωσία έχει επιλέξει να αποκλιμακώσει (την ένταση), ή στο σημείο εκείνου όπου η Ρωσία να έχει επιλέξει την οδό της επίλυσης της κατάστασης με ειρηνικό τρόπο και μέσω της διπλωματίας. Αυτό είναι λυπηρό» επισήμανε χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών επισφράγισε η σημερινή συνάντηση του John Kerry και του Sergei Lavrov στο Λονδίνο.
«Οι διαφορές με τη Δύση παραμένουν» τόνισε ο Ρώσος υπουργούς Εξωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης. «Η κρίση στην Ουκρανία δεν αποτελεί απόρροια των ρωσικών δράσεων» συμπλήρωσε παράλληλα, τονίζοντας πως η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος.
Παράλληλα, απέρριψε κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, επισημαίνοντας πως η Μόσχα δεν διαθέτει κανένα σχέδιο επέμβασης στην ανατολική Ουκρανία. Όσον αφορά τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές κυρώσεις, υποστήριξε πως δεν βοηθούν στην επίλυση της κρίσης. Τέλος, προς επίρρωση των ρωσικών θέσεων, ο Sergei Lavrov επικαλέστηκε τόσο το παράδειγμα του Κοσόβου, το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε πρόσφατα, παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας, όσο και των νησιών Falklands.
Εκ μέρους των ΗΠΑ, o Jοhn Kerry αποσαφήνισε πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία.
«Αντιβαίνει τη διεθνή νομοθεσία και επομένως είναι παράνομο» τόνισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέες απειλές προς τη Μόσχα, τονίζοντας πως εάν δεν αλλάξει ρότα, τότε θα της επιβληθούν κυρώσεις.
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός της Κριμαίας, Sergei Aksenov, εκτίμησε πως η συμμετοχή στο επικείμενο δημοψήφισμα θα ανέλθει στο 80%. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό – ενδεχόμενο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες – η περιοχή επίσημα θα προσαρτηθεί από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, υποστήριξε ο περιφερειακός πρωθυπουργός. «Η πλήρης ενσωμάτωση απαιτεί ένα χρονικό διάστημα ενός έτους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Νέες κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν να βάλουν στο στόχαστρο τους για την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε κορυφαίους αξιωματούχους του προέδρου Putin.
Από την πλευρά της πάντως η Ρωσία επιμένει ότι δεν θέλει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως «διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει ανθρώπους στην Ουκρανία», δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης στην Ουκρανία.
«Η Ρωσία έχει γνώση της ευθύνης που έχει για τις ζωές των συμπατριωτών, πολιτών στην Ουκρανία» αναφέρει στην ανακοίνωση του το υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας, αναφερόμενο στα χθεσινά επεισόδια στο Donetsk, όπου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων φιλορώσων και φιλοδυτικών Ουκρανών έχασε τη ζωή του ένας πολίτης.
Merkel - Η κρίση δεν επιλύεται με στρατιωτικά μέσα
Νωρίτερα, σε σημερινές της δηλώσεις η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel υποστήριξε ότι η Ρωσία εκμεταλλεύθηκε την αδυναμία της Ουκρανίας και δεν λειτούργησε υπέρ της σταθερότητας της χώρας, ενώ αφού σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία δεν σχετίζεται με την κρίση στο Κόσοβο, υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα.
Στην ομιλία της η Merkel υποστήριξε πως εάν η Ρωσία συνεχίσει τις επόμενες ημέρες να τηρεί την ίδια στάση με αυτή που είχε το προηγούμενο διάστημα, τότε η καταστροφή δεν θα αφορά μόνο την Ουκρανία.
«Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας δεν τίθεται σε αμφισβήτηση» είπε η Merkel, η οποία σημείωσε πως εάν δεν υπάρξει πρόοδος τα επόμενα 24ωρα στην ουκρανική κρίση, τότε η Ρωσία θα υποστεί μια πολύ μεγάλη ζημιά, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας δεν έκανε λόγο για κυρώσεις αλλά για λήψη μέτρων με «βαθιές οικονομικές συνέπειες»
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Πέμπτη 13 Μαρτίου
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρέσβης, Vitaly Churkin υποστήριξε το δικαίωμα των κατοίκων της Κριμαίας να αποφασίσουν για το μέλλον τους δεδομένου ότι η περιοχή κυριαρχείται από Ρωσόφωνους πολίτες.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι το Κίεβο είναι εκείνο που ωθεί την χώρα στο διαμελισμό και όχι η Μόσχα, ενώ τόνισε ότι το δημοψήφισμα στην Κριμαία αποτελεί συνέπεια «του νομικού κενού» στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιρανό ομόλογο του, υποστήριξε ότι οποιαδήποτε λύση στην κρίση της Ουκρανίας πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τα συμφέροντα και τη βούληση του λαού σε όλες της περιφέρειες της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Κριμαίας, Serhiy Aksionov εκτίμησε ότι το 82% των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσει υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία για το δημοψήφισμα θα είναι διαφανής και δίκαιη.
Gazprom - Δεν θέλουμε μια κρίση φυσικού αερίου
Νέο τελεσίγραφο προς την Ουκρανία απέστειλε η Gazprom, η οποία κάλεσε το Κίεβο να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ωστόσο, η ρωσική κρατική εταιρεία κατέστησε σαφές πως θα συνεχίσει την παροχή φυσικού αερίου, παρά τα ουκρανικά χρέη. «Θέλουμε οι Ουκρανοί συνεργάτες μας να μπορούν να πληρώσουν. Δεν θέλουμε μια κρίση φυσικού αερίου» τόνισε χαρακτηριστικά. «Oι απλήρωτοι λογαριασμοί για το φυσικό αέριο δημιουργούν τρύπα στον φετινό σχεδιασμό της Gazprom για επενδύσεις. Επίσης σημαίνουν τρύπα στο στον προϋπολογισμό και στις πληρωμές μερισμάτων στους μετόχους μας» συμπλήρωσε. Σημειώνεται πως το χρέος ανέρχεται στα 1,89 δισ. δολάρια.
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Τετάρτη 12 Μαρτίου
Οbama - Η κρίση θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία
Χθες ήταν η σειρά του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama, ο οποίος κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε πως η κρίση στην Ουκρανία θα «κοστίσει» ακριβά στη Ρωσία.
Ο Obama απέρριψε κατηγορηματικά το επικείμενο δημοψήφισμα στην Κριμαία, καλώντας τον Vladimir Putin να επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι για την επίλυση της κρίσης και προειδοποίησε τη Μόσχα για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Κριμαία, τονίζοντας ότι η επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.
«Είμαστε κατηγορηματικοί σε αυτό που λέμε, ότι δηλαδή θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού προκειμένου να διασφαλιστεί η εδαφική ενότητα και ακεραιότητα της χώρας» τόνισε ο Obama.
Σε αυτές τις προειδοποιήσεις ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin υποστήριξε πως η Ρωσία δεν ευθύνεται για την κρίση στην Κριμαία και ότι δεν υποκίνησε οποιαδήποτε ενέργεια που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση στην περιοχή.
Υψηλότεροι ήταν ωστόσο οι τόνοι από το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ, στις απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων, η Μόσχα απαντά ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Aleksander Likatsev τόνισε πως η Ρωσία θα προχωρήσει σε «συμμετρικές κυρώσεις» εάν ΗΠΑ και ΕΕ τις επιβάλλουν κυρώσεις.
«Ευελπιστούμε πως οι όποιες κυρώσεις θα είναι πολιτικές και όχι οικονομικές» είπε ο Likatsev.
Την ένταση πάντως συντηρεί και το Κίεβο.
«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί ποτέ στη Ρωσία. Είναι τελείως απαράδεκτο να έχουμε τη ρώσικη μπότα στο ουκρανικό έδαφος τον 21ο αιώνα, παραβιάζοντας όλες τις διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama στο Λευκό Οίκο.
Κινήσεις πάντως γίνονται και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Την ώρα που 8.500 Ρώσοι στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με τη συμμετοχή μονάδων πυροβολικού και εκτοξευτήρων πυραύλων, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας υπερψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία μιας ισχυρής Εθνικής Φρουράς, δύναμης 60.000 στρατιωτών, για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας.
Εν τω μεταξύ, στις απειλές της Δύσης για την επιβολή κυρώσεων, η Μόσχα απαντά ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αντίποινα.
Νέα συνάντηση αύριο Lavrov-Kerry
Πάντως, και παρά την ακραία πόλωση που καταγράφεται στην Κριμαία τα τελευταία 24ωρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov και ΗΠΑ, John Kerry θα έχουν νέα συνάντηση αύριο στο Λονδίνο σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση για την εκτόνωση της κρίσης και πριν πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.
Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιταχύνει τις διαδικασίας για την σύναψη συμφωνίας με την Ουκρανία, ενώ ταυτοχρόνως κλιμακώνει τις πιέσεις της προς τη Ρωσία.
Ειδικότερα, η Angela Merkel υποστήριξε πως στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. θα εξεταστεί η πολιτική συμφωνία με το Κίεβο.
Οι Βρυξέλλες ήδη έχουν προαναγγείλει την χορήγηση δανείου ύψους 11 δισ. ευρώ και τη παροχή εμπορικών διευκολύνσεων ύψους 500 εκ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο καταλήγουν σε οριστικό αδιέξοδο, καθώς ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία συμφωνούν πως… διαφωνούν.
«Δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος» παραδέχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος. Όσον αφορά την ενεργειακή σύνδεση Ρωσίας - Γερμανίας, η Angela Merkel αποσαφήνισε πως το Βερολίνο δεν εξαρτάται ενεργειακά από τη Μόσχα, παρότι το 35% του εισαγόμενου φυσικού αερίου προέρχεται από τη Ρωσία.
Παράλληλα, η Ουκρανία κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να επέμβει στην Κριμαία, παρά το γεγονός πως το επικείμενο δημοψήφισμα είναι παράνομο.
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Vladimir Putin και ο Francois Hollande. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αντικείμενο συζήτησης αποτέλεσε η εντατικοποίηση των διεθνών προσπαθειών για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. Μία από τις τελευταίες απόπειρες εξεύρεσης λύσεως θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στο Λονδίνο.
Ουκρανία - Δεν θα επέμβουμε στην Κριμαία
Η ρωσική κυβέρνηση αρνείται κάθε διαπραγμάτευση με το Κίεβο, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Oleksander Turchynov.
Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Turchynov ξεκαθάρισε πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παρέμβει στρατιωτικά στην Κριμαία, παρά το γεγονός ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου είναι παράνομο.
Όπως είπε, το δημοψήφισμα αυτό αποτελεί «πρόκληση» από τη Ρωσία και θα το μποϊκοτάρουν πολλοί πολίτες.
«Οι ρωσικές Αρχές δεν επιθυμούν το δημοψήφισμα. Θα επιχειρήσουν να ακυρώσουν τα αποτελέσματα, να τα νοθεύσουν» ανέφερε ο Turchynov, υπογραμμίζοντας πως η ρωσική κυβέρνηση έχει αρνηθεί να μπει σε οποιοδήποτε διάλογο με το Κίεβο.
«Δυστυχώς μέχρι τώρα η Ρωσία απορρίπτει μια διπλωματική λύση στη σύγκρουση. Αρνείται κάθε επαφή με το υπουργείο Εξωτερικών και σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο» τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως αύριο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, ArseniyYatsenyuk μεταβαίνει στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obam aόσο και με τον γ.γ. του ΟΗΕ, BanKiMoon.
ΟΑΣΕ - Παράνομο το δημοψήφισμα
Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χαρακτηρίζει παράνομο το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου.
"Με τη μορφή που έχει σήμερα, το δημοψήφισμα που αφορά στην Κριμαία και προβλέπεται να διεξαχθεί στις 16 Μαρτίου δεν είναι σύμφωνο με το σύνταγμα της Ουκρανίας και θα πρέπει να θεωρηθεί παράνομο", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ.
Τι μετέδιδε το bankingnews.gr την Τρίτη, 11 Μαρτίου
Merkel - H κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με προσάρτηση από τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, οι πιθανότητες για μία διπλωματική λύση σταδιακά εξαλείφονται. ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία συμφωνούν πως... διαφωνούν.
Ενδεικτική είναι και η δήλωση της Angela Merkel, η οποία επισήμανε πως η κατάσταση στην Κριμαία προσομοιάζει με «προσάρτηση της περιοχής από τη Ρωσία»! «Μπορούμε ήδη να μιλάμε για προσάρτηση» φέρεται να υποστήριξε η Καγκελάριος της Γερμανίας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU/CSU.
Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τη παρουσία των Ρώσων στρατιωτών στην περιοχή, ενώ η Μόσχα καταγγέλλει ως παράνομη την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, η BGA, η Ένωση των Γερμανών εξαγωγέων υπογραμμίζει πως μια εμπορική σύγκρουση με τη Ρωσία, συνέπεια της επιβολής κυρώσεων λόγω της Ουκρανίας, θα ήταν μεν οδυνηρή για τη Γερμανία αλλά θα απειλούσε με θάνατο τη ρωσική οικονομία.
«Συνολικά είμαστε αισιόδοξοι για τις δουλειές στο εξωτερικό σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Δυστυχώς, αυτό δεν αληθεύει για τις δουλειές με τη Ρωσία», υπογραμμίζει η BGA, η οποία εκτιμά ότι όλες οι προβλέψεις της για την πορεία των εξαγωγών και των εισαγωγών θα είναι«για το καλάθι των αχρήστων», αν η κρίση στην Κριμαία κλιμακωθεί περαιτέρω.
Εν τω μεταξύ, ο διπλωματικός πόλεμος εντείνεται, με την Ευρώπη να επιδιώκει έναν ενεργότερο ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Λάδι στη φωτιά αποτέλεσε και η διακήρυξη ανεξαρτησίας που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο της Κριμαίας.
Διακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο της Κριμαίας
Το Κοινοβούλιο της Κριμαίας, όπως μεταδίδει το Interfax, υιοθέτησε μια διακήρυξη για την ανεξαρτησία της Κριμίας, η οποία όπως αναφέρεται κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να εκκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
«Ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, μια διακήρυξη της ανεξαρτησίας, υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Βουλής. Αυτό το έγγραφο είναι απαραίτητο για τις νομικές διεργασίες που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου η Κριμαία να ενταχθεί στη Ρωσία, όπως είναι και το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου» ανέφερε βουλευτής του Κοινοβουλίου της Κριμαίας.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από 8 στους 10 κατοίκους της Κριμαίας τονίζουν ότι θα στηρίξουν την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Η εξέλιξη αυτή, αν μη τι άλλο δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα, τη στιγμή που το Κίεβο υψώνει τη φωνή του απέναντι στη Μόσχα αλλά και στις αποσχιστικές τάσεις στην Κριμαία.
Η απόφαση του τοπικού Κοινοβουλίου της Κριμαίας επικαλείται το προηγούμενο της απόσχισης του Κοσόβου για να υποστηρίξει ότι «η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από τμήμα ενός κράτους δεν αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας αποφάσισε ότι θα προχωρήσει στη διάλυση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας εάν δεν αναβάλει το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου, την ώρα που ο μεταβατικός πρόεδρος Oleksandr Turchinov ανέφερε πως η Ουκρανία ετοιμάζει να δημιουργήσει μια εθνική φρουρά (από εθελοντές βετεράνους του στρατού), διαμηνύοντας πως η νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της προκειμένου να μην επιτραπεί ο διαμελισμός της χώρας.
Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρωθυπουργός, Arsenyi Yatsenyuk, ο οποίος την Πέμπτη θα βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, B.Obama, τόνισε ότι η Ρωσία επιχειρεί να υπονομεύσει το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας με την εισβολή στην Κριμαία.
«Αυτή δεν είναι μία σύγκρουση μεταξύ δύο πλευρών. Αυτές είναι κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με στόχο την υπονόμευση του παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας» υποστήριξε ο Yatsenyuk.
Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό πως η Κριμαία έκλεισε τον εναέριο της χώρο για τις εμπορικές πτήσεις από την υπόλοιπη Ουκρανία, επιτρέποντας μόνο σε εμπορικά αεροσκάφη που προέρχονται από τη Μόσχα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της περιοχής.
Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να φουντώσουν και τον διπλωματικό "πόλεμο" που μαίνεται για την Ουκρανία.
Rehn (Κομισιόν) - Προς άμεση εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ
Την αποστολή του ΔΝΤ και την παροχή δανειακής βοήθειας 1,6 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση του Επιτρόπου Olli Rehn.
Σε μία παρέμβαση του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του επερχόμενου εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Olli Rehn γνωστοποίησε ότι, η Επιτροπή συζητεί την αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουκρανία και την άμεση εκταμίευση δανειακής βοήθειας ύψους 1, 6 δισ. ευρώ.
Τα χρήματα αυτά, διευκρίνισε ο Επίτροπος, θα μπορέσουν να δοθούν υπό μορφή δανείων, μόλις υπάρξει πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας της Ουκρανίας από το ΔΝΤ και οι ουκρανικές αρχές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα.
Στα 500 εκ. ευρώ επεκτείνει προς το Κίεβο τις εμπορικές διευκολύνσεις η Ε.Ε.
Ενεργότερο ρόλο στις καταιγιστικές εξελίξεις διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μετά το «πάγωμα» των deals για τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, προβαίνει στην παροχή διευκολύνσεων ύψους 500 εκ. ευρώ προς την Ουκρανία.
Πέραν του δανείου ύψους 11 δισ. ευρώ, που αναμένεται να διαθέσει στην Ουκρανία, η Ε.Ε. αποφάσισε την επέκταση των εμπορικών ωφελειών του Κιέβου στα 500 εκ. ευρώ. Το όφελος θα αφορά εμπορικές συμφωνίες για αγροτικά κυρίως, αγαθά και εντάσσεται στις προσπάθειες ενίσχυσης της ουκρανικής οικονομίας.
«Η απόφαση θα ισχύσει άμεσα και θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από την 1 Νοεμβρίου» διαμήνυσε ο Επίτροπος Εμπορίου, Karel De Gucht. Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να ξεκινήσουν λίαν συντόμως οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.
Διπλωματικό θρίλερ
Οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση του υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov για συνάντηση με τον πρόεδρο Vladimir Putin, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, John Kerry να τονίζει ότι η συνάντηση αυτή δεν πρόκειται να γίνει εάν η Μόσχα δεν αποδεχθεί τις αμερικανικές προτάσεις για την επίλυση της κρίσης.
Από την πλευρά της η Ρωσία απορρίπτει τις προτάσεις των ΗΠΑ, και φέρεται να σχεδιάζει τις δικές της προτάσεις, τονίζοντας ότι η επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να λαμβάνει ως αφετηρία «το πραξικόπημα στο Κίεβο».
Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα συνάντηση των Kerry – Lavrov πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία, τη στιγμή που ο υπ.Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius υποστήριξε ότι η Ε.Ε. θα απαντήσει στο δημοψήφισμα της Κριμαίας με κυρώσεις.
«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής» διαμηνύει αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Εν τω μεταξύ, τις τάσεις απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία φαίνεται πως ενισχύουν και οι πληροφορίες που θέλουν τις Αρχές της Περιφέρειας να ορκίζουν ως στρατιώτες μέλη των φιλορωσικών «δυνάμεων αυτοάμυνας» στην Κριμαία
Περίπου 180 πολίτες της Κριμαίας, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο RT, ορκίστηκαν ως μέλη των υπό σύσταση «αυτόνομων δυνάμεων ασφαλείας» της Κριμαίας σε τελετή σε πάρκο της Συμφερούπολης.
Η μεγάλη πλειονότητά τους, αναφέρεται, είχε ήδη υπηρετήσει στο στρατό ή στις δυνάμεις ασφαλείας
Τι μετέδιδε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου, το bankingnews.gr
Ενεργειακό... μπρα ντε φερ
Τη Ρωσία επιχειρεί να παρακάμψει ενεργειακά η Ευρώπη, προκειμένου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ασκήσει περαιτέρω πιέσεις στη Μόσχα. Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να «μπλοκάρουν» τα deals για τους αγωγούς South Stream και Nord Steam, οι οποίοι αναμένεται να κομίσουν αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Με το Ψυχρό Πόλεμο να τείνει προς αναβίωση, οι Βρυξέλες αναζητούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, «παγώνοντας» προς ώρας την κατασκευή των δύο αγωγών.
Ο αγωγός South Stream, ο οποίος αναμενόταν να κατασκευαστεί το 2018, θα κάλυπτε το 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης. «Οι συζητήσεις για τους αγωγούς δεν θα ανασταλούν προς ώρας» επισήμανε ο Guenther Oettinger, Επίτροπος Ενέργειας.
Steinmeier (ΥΠΕΞ Γερμανίας) – Ευρωπαϊκή απάντηση αν δεν υποχωρήσει η Μόσχα
Η Ε.Ε θα προτιμούσε να αποφύγει μια αντιπαράθεση με τη Ρωσία σχετικά την εισβολή της τελευταίας σε ουκρανικό έδαφος στην Κριμαία, αλλά θα πρέπει να ετοιμάσει μια ευρωπαϊκή απάντηση, αν η Μόσχα δεν υποχωρήσει, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.
"Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων", δήλωσε o υπ. Εξωτερικών της Γερμανίας, στη διάρκεια επίσκεψής του στα κράτη της Βαλτικής, όλα μέλη της ΕΕ που ανησυχούν για την Ουκρανία.
"Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα", δήλωσε ο Σταϊνμάγερ προς τους δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν.
Επανεμφάνιση Yanukovych (πρώην πρόεδρος Ουκρανίας)
Τη δεύτερη συνέντευξη τύπου μετά την ανατροπή του από την προεδρία της Ουκρανίας, παραχώρησε ο Victor Yanukovych, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι παραμένει στο προσκήνιο και να διαψεύσει παράλληλα τις φήμες περί ασθένειάς ή ακόμη και θανάτου του.
Ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε λόγο για πραξικόπημα στο στο Κίεβο και επανέλαβε ότι είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας.
Υποστήριξε ότι εκτοπίστηκε παράνομα «από τη συμμορία» που έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Οι νεοναζί δρουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία και στοχεύουν στην ανάληψη κυβερνητικών θέσεων», τόνισε ο Yanukovich.
Παράλληλα, χαρακτήρισε παράνομες τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται για τις 25 Μαΐου 2014.
Ο Yanukovych ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανυπομονεί να επιστρέψει στο Κίεβο, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αποσύρει τη στήριξή της στην αντισυνταγματική συμμορία που κυβερνά την Ουκρανία από το Κίεβο.
«Η κυβέρνησή μου είχε σχέδιο για τη διάσωση της Ουκρανίας, ωστόσο πλέον, λόγω της παράνομης κυβέρνησης, αυτό δεν είναι εφικτό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας.
Αναφερόμενος στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι στηρίζουν μια παράνομη και μη εκλεγμένη κυβέρνηση, υπό το αμερικανικό δίκαιο.
Σε εμπόλεμη κατάσταση η Κριμαία
Νωρίτερα, η Ουκρανία κατήγγειλε ένοπλη επίθεση από ρωσικά στρατεύματα σε βάση του Πολεμικού Ναυτικού στην Κριμαία. Ειδικότερα, το ουκρανικό ναυτικό κατήγγειλε πως ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ουκρανική βάση, κάνοντας χρήση των όπλων τους.
Την ίδια στιγμή, φιλορωσικές πολιτοφυλακές κατέβαλαν το νοσοκομείο της Συμφερούπολης, ενώ στην Σεβαστούπολη, Ρώσοι στρατιώτες αφόπλισαν Ουκρανούς οπλίτες, καταλαμβάνοντας βάση πυραύλων.
Χθες φιλορώσοι πολίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της Κριμαίας στη Σεβαστούπολη, στην πόλη Luhansk στα ανατολικά της Ουκρανίας φιλορώσοι κατέλαβαν το κτήριο της περιφερειακής διοίκησης αναγκάζοντας τον κυβερνήτη της τοπικής κυβέρνησης να υπογράψει επιστολή παραίτησης ενώ στην πόλη Donetsk φιλορώσοι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία και ύψωσαν τη ρωσική στο κτήριο της περιφερειακής κυβέρνησης.
Την ίδια στιγμή, στην πόλη Kharkiv (πάλι στα ανατολικά της Ουκρανίας) περίπου 10.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους συμμετέχοντας σε πορεία υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας με συνθήματα «όχι στον πόλεμο» και «Ουκρανία, Χάρκοβο, Κριμαία!».
Υπό αυτό το εμφυλιοπολεμικό κλίμα, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Arseniy Yatsenyuk έστειλε μήνυμα προς τη Ρωσία και το Κρεμλίνο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραδώσει ούτε ένα εκατοστό γης στη Ρωσία, αν και ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να στείλει στρατό στην Κριμαία.
Σε διπλωματικό πεδίο η Δύση σπεύδει να τονίσει στη Ρωσία ότι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου για την Κριμαία θα είναι παράνομο και δεν πρόκειται να αναγνωριστεί από καμία παγκόσμια χώρα.
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία στην περίπτωση που οι κάτοικοι της Αυτόνομης Δημοκρατίας ταχθούν υπέρ της απόσχισής της από την Ουκρανία και της ένταξής της στη Ρωσική Ομοσπονδία στο δημοψήφισμα που πρόκειται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα» τόνισε ο Tony Blinken, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
«Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με εντεινόμενες διεθνείς πιέσεις για το δημοψήφισμα στην Κριμαία. Κατά πρώτον, εάν υπάρξει προσάρτηση της Κριμαίας, μια απόφαση στο δημοψήφισμα που θα μεταφέρει την Κριμαία από την Ουκρανία στη Ρωσία, δεν θα το αναγνωρίσουμε, όπως θα πράξουν και οι περισσότερες χώρες του κόσμου. Δεύτερον, η πίεση που ασκούμε ήδη σε συντονισμό με τους εταίρους μας θα ενταθεί. Ο πρόεδρος το κατέστησε πολύ σαφές ανακοινώνοντας τις κυρώσεις μας, όπως το έκαναν και οι Ευρωπαίοι, ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα και ότι έχουμε δημιουργήσει έναν πολύ ευέλικτο και πολύ σκληρό μηχανισμό για να κλιμακώσουμε την πίεση, να εντείνουμε τις κυρώσεις» ανέφερε ο Blinken.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, David Cameron, οι οποίοι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin του επισήμαναν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία θα είναι παράνομο.
Απέναντι σε αυτές τις τοποθετήσεις, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin τόνισε ότι οι κινήσεις των «νόμιμων αρχών της Κριμαίας είναι συμβατές με το Διεθνές Δίκαιο».
Την ανάγκη να υπάρξει διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία εξέφρασε ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama.
Όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Jinping είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να δράσουν με ηρεμία και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά την κρίση στην Ουκρανία προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κλιμάκωση των εντάσεων.
Ο πρόεδρος της Κίνας τόνισε ακόμη ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολιτικές και διπλωματικές οδοί για την αντιμετώπιση της κρίσης».
Tymoshenko - Το Κρεμλίνο έχει κηρύξει τον πόλεμο σε όλο τον κόσμο
Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια ένοπλη σύρραξη, με ανυπολόγιστες συνέπειες, δήλωσε η Yulia Tymoshenko, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αραβικό δίκτυο Al Jazeera.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, επιχειρώντας να διεθνοποιήσει τις συνέπειες από την κρίση στην Ουκρανία, υποστήριξε ότι σήμερα δεν είναι η Ουκρανία που θα χάσει τη Κριμαία, αλλά όλος ο κόσμος, αν δεν αντιδράσει σε αυτή την κατάσταση, θα χάσει τη σταθερότητα του.
«Όλοι οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό. Το Κρεμλίνο σήμερα έχει κηρύξει τον πόλεμο. Όχι στην Κριμαία. Όχι στην Ουκρανία. Αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Tymoshenko.
Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα, η πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί στην Ουκρανία σήμερα, οι οποίο να μην προέρχονται από την υπάρχουσα δομή εξουσίας.
Liberation – Που το πάει ο Putin με την κρίση στην Ουκρανία;
Στο ερώτημα πόσο μακριά είναι διατεθειμένος να φτάσει ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία επιχειρεί να απαντήσει η γαλλική εφημερίδα Liberation.
«Αυτό που θέλει πάνω απ' όλα ο ρώσος πρόεδρος είναι να δυσφημήσει την επανάσταση που νίκησε στο Κίεβο» επισημαίνει στη Liberation ο πρώην δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάτερ, αναλυτής σήμερα στο ινστιτούτο Hudson, που απελάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Μόσχα.
«Ο στόχος του δεν είναι γεωστρατηγικός, αυτό που τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να αποκρούσει την ουκρανική επανάσταση και να έχει ένα μέσο πίεσης στις αρχές του Κιέβου. Με άλλα λόγια, ο Putin θέλει πάνω απ' όλα να εξουδετερώσει την απειλή για το δικό του καθεστώς, τη δική του εξουσία» τονίζει ο Σάτερ.
«Αυτά που συνέβησαν στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά απειλητικά για το Κρεμλίνο. Πολλοί λένε ότι μια επανάσταση όπως εκείνη του Κιέβου δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει στη Ρωσία. Το 75% του ρωσικού πληθυσμού δεν πιστεύει ότι τα γεγονότα του Κιέβου θα μπορούσαν να λάβουν χώρα στη Μόσχα. Αλλά η κοινή γνώμη αλλάζει πολύ γρήγορα. Το 1991, μισό εκατομμύριο Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την εισβολή και τους θανάτους στη Λιθουανία. Οι Ρώσοι είναι ικανοί να διαδηλώσουν. Η περίοδος της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, τη δεκαετία του 2000, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και η δυσαρέσκεια του πληθυσμού αυξάνεται. Οποιαδήποτε σπίθα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαδηλώσεις» υπογραμμίζει στην ανάλυση του ο Σάτερ, υπογραμμίζοντας πως ο Putin ενεργεί με αυτόν τον τρόπο στην Ουκρανία για λόγους αυτοάμυνας ενώ εκτιμά ότι δεν πρόκειται να εισβάλει στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως λέει αυτή η κίνηση είναι πολύ δύσκολη στρατιωτικά ενώ ενδεχόμενος διαμελισμός της Ουκρανίας δεν μπορεί εύκολα να δικαιολογηθεί, από τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι κάτοικοι επιθυμούν την ενότητα της χώρας.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αναλυτή, η Κριμαία δεν είναι χαμένη αν η Δύση χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μέσα πίεσης.
Αντίθετη ωστόσο είναι η άποψη που εκφράζει το περιοδικό Foreign Affairs, το οποίο εκτιμά ότι η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μια προσπάθεια του Putin να αντισταθεί στη Δύση πολιτικά, πολιτισμικά και στρατιωτικά.
“Ένας λόγος είναι ο θυμός. Ο Πούτιν έχει ηττηθεί δύο φορές στην Ουκρανία: την πρώτη φορά το 2004, με την Πορτοκαλί Επανάσταση, και τη δεύτερη φορά πρόσφατα, με την εξέγερση που οδήγησε στην αποπομπή Γιανουκόβιτς. Η ρωσική κλιμάκωση αποτελεί έτσι έναν τρόπο να αντισταθμιστεί η αποτυχία της ουκρανικής πολιτικής της χώρας. Αυτή τη στιγμή, η Μόσχα θέλει να ανατρέψει το νέο καθεστώς του Κιέβου, που θεωρεί ότι αποτελείται από εξτρεμιστές οι οποίοι δεν θα μείνουν στην εξουσία περισσότερο από μερικές εβδομάδες. Ο στόχος του δεν είναι να αποκόψει την Κριμαία, αλλά να προκαλέσει μια συνταγματική κρίση που θα μετατρέψει την Ουκρανία σε μια συνομοσπονδία με πολύ αδύνατο κέντρο, το ανατολικό κομμάτι της οποίας θα βρίσκεται κοντά στη Ρωσία και το δυτικό κοντά στην Πολωνία και την ΕΕ. Με άλλα λόγια, συνειδητοποιώντας ότι έχει χάσει το Κίεβο, ο Πούτιν θέλει να μετακινήσει αλλού το κέντρο εξουσίας της Ουκρανίας» υπογραμμίζει στην ανάλυση του το περιοδικό.
(πρώτη ενημέρωση 9 Μαρτίου 20:53)
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών