Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Γυρίζει σελίδα η ελληνική οικονομία - Οι 8 θετικές εκπλήξεις

Deutsche Bank - Γυρίζει σελίδα η ελληνική οικονομία - Οι 8 θετικές εκπλήξεις
Βελτίωση διαπιστώνεται στους περισσότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας
Προσωρινό χαρακτηρίζει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού για την Ελλάδα η Deutsche Bank, υποβαθμίζοντας το κύμα ανησυχιών που έχει ξεσπάσει περί του αντιθέτου.
"Η φάση αποπληθωρισμού στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα είναι προσωρινή και δεν αναμένεται να έχει διάρκεια", υποστηρίζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, σε νέα σχετική έκθεσή τους.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, πράγματι ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται σε αρνητικό έδαφος από τον Μάρτιο του 2013, δηλαδή εδώ και έναν χρόνο.
Ωστόσο, καθώς η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη φέτος, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών καταναλωτή.
Όπως προσθέτει η γερμανική τράπεζα, μπορεί η Ελλάδα να εξέλθει γρήγορα από την τροχιά του αποπληθωρισμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε ανοδικά επίπεδα.
Αντίθετα, θα παραμείνει υποτονικός για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της Deutsche Bank δεν αναμένουν ετήσιο πληθωρισμό άνω του 1% για την Ελλάδα μέχρι το 2018.
Οι ίδιοι όμως δεν σταματούν εδώ. Εκτός από την υποβάθμιση των ανησυχιών για μια παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού, παρουσιάζουν επτά ακόμη ενθαρρυντικές ενδείξεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κάνοντας λόγο σωρευτικά για οκτώ θετικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελλάδα...

Οι προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, το ελληνικό ΑΕΠ - που μετρά σωρευτική πτώση 19% από τα τέλη του 2008 - θα καταγράψει αύξηση 0,6% φέτος, για να συνεχίσει να ισχυροποιείται περαιτέρω έως το 2018.
Πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο κλάδος των εξαγωγών, η αύξηση των τουριστικών εσόδων και η τόνωση των επενδύσεων.

Κλειδί για την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας ο κλάδος των υπηρεσιών
Ποσοστό άνω του 80% του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από τον κλάδο των υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα:
- Το 19% προέρχεται από το λιανεμπόριο και το χονδρεμπόριο
- Το 10% προέρχεται από το real estate
- To 10% προέρχεται από τη δημόσια διοίκηση
- Το 10% προέρχεται από τη μεταποίηση
- Το 10% προέρχεται από τον τουρισμό
Όπως διαπιστώνει η γερμανική τράπεζα, η τάση σε όλους τους ανωτέρω κλάδους εμφανίζει είτε σταθεροποιητικές τάσεις, είτε τάσεις ενίσχυσης για το τρέχον έτος.
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στη βιομηχανική παραγωγή, οι αναλυτές της Deutsche Bank αναγνωρίζουν ότι σημειώνεται διαρκής βελτίωση από τις αρχές του 2013, δηλαδή εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο.

Ικανοποιητικές οι επιδόσεις από τον τουριστικό κλάδο
Η γερμανική τράπεζα κάνει λόγο για ραγδαία ανάκαμψη των τουριστικών εσόδων, με τον κλάδο να έχει αφήσει πολύ πίσω του τα χαμηλά του 2012.
Οι αφίξεις εξωτερικού καταγράφουν μια σταθερή προς ανοδική τάση από τον Μάιο του 2013.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα συνεχίσει να βελτιώνεται
Η Ελλάδα κατόρθωσε να μηδενίσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών - και να παράξει πλεόνασμα - για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες.
Μπορεί τα επίπεδα των εξαγωγών να μην έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο καταγράφουν μια συνεχή σταθερή πορεία από το 2009 και έπειτα.

Η χρηματοοικονομική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ισχυροποιείται
Από το 2009 μέχρι και σήμερα, οι κυβερνητικές δαπάνες μετρούν μείωση κατά 22%. Η επιθετική λιτότητα που έχει υιοθετήσει η Αθήνα κρίνουν επιτυχημένο τον στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος.
Την ίδια ώρα, η περίοδος μείωσης του κόστους μοιάζει να έχει περάσει για την Ελλάδα.
Οι δημόσιες δαπάνες εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 5% περίπου, τα έτη 2017 και 2018.

Το χρηματοδοτικό κόστος έχει μειωθεί
Αντανακλώντας τις ενθαρρυντικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και χαιρετίζοντας την ευρύτερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ολοένα και μειώνονται, επιστρέφοντας στα προ μνημονίου επίπεδα.

Oι τιμές στο real estate δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, αλλά ο ρυθμός των μειώσεων είναι ηπιότερος
Oι τιμές στο ελληνικό real estate δεν έχουν ακόμη σταθεροποιηθεί, αλλά ο ρυθμός των μειώσεων κρίνεται πλέον ηπιότερος, διαπιστώνει επίσης η γερμανική τράπεζα.
Ο σχετικός δείκτης της Τραπέζης της Ελλάδος αποδεικνύει πως οι τιμές ακινήτων στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά 32% από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Καθώς όμως οι μειώσεις τιμών επιβραδύνονται, δεν αποκλείεται το ελληνικό real estate να πλησιάζει σε σημείο καμπής, με προοπτική την αλλαγή σελίδας.  
Όσο θα αυξάνεται η χορήγηση πιστώσεων από τις τράπεζες, όσο το ελληνικό banking θα ισχυροποιείται, τόσο θα υπάρχει θετική επίδραση όχι μόνο για το real estate, αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης