Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mετά τη Moody's και η Fitch δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στα stress tests που διεξήγαγε η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες

Mετά τη Moody's και η Fitch δίδει ψήφο εμπιστοσύνης στα stress tests που διεξήγαγε η ΤτΕ στις ελληνικές τράπεζες
Διαχειρίσιμες οι κεφαλαιακές ανάγκες των 4 ελληνικών συστημικών τραπεζών - Θα καλυφθούν χωρίς να απαιτηθεί bail-in
Διαχειρίσιμες χαρακτηρίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών η Fitch, αποτιμώντας τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος.
"Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι διαχειρίσιμες, ακόμη και σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο των stress tests", σχολιάζει ο οίκος σε ειδική έκθεσή του.
Οι κεφαλαιακές ανάγκες κρίνονται διαχειρίσιμες για τους εξής λόγους:
- Καθώς υπάρχουν διαθέσιμα διεθνή κεφάλαια αν χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
- Καθώς οι ισχυρότερες ελληνικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.
Λόγω αυτών των παραγόντων, επισημαίνει η Fitch, οι ελληνικές τράπεζες θα κατορθώσουν να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους ελλείψεις χωρίς να απαιτηθεί η εφαρμογή της μεθόδου του bail-in.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΤτΕ, οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται 6,4 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, απαιτούνται κεφάλαια ύψους 9,4 δισ. ευρώ.
Η Fitch επισημαίνει πως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ γνωστοποιεί πως θα επαναξιολογήσει τα Viability Ratings (VRs), όταν οι τράπεζες καταθέσουν τα capital plans στην ΤτΕ. Υπενθυμίζεται πως η ΤτΕ έχει δώσει προθεσμία για την κατάθεση των capital plans έως τα μέσα Απριλίου του 2014.
"Κατά τη γνώμη μας, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank βρίσκονται σε καλύτερη θέση ώστε να καλύψουν τις κεφαλαιακές ελλείψεις μέσω άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές", σχολιάζει, σε άλλο σημείο της έκθεσής της, η Fitch.
Όπως προσθέτει ο οίκος, φρέσκα κεφάλαια θα διοχετευθούν στις ελληνικές τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται και κάποιας μορφής κρατικής στήριξης.
Όπως συμπληρώνει στη συνέχεια ο οίκος αξιολόγησης, η Eurobank εμφανίζει τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ελλείψεις από τις συστημικλές τράπεζες. Δεδομένου του μεγέθους των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, η συμμετοχή του ΤΧΣ κρίνεται πιθανή.
Σε ότι αφορά την Εθνική, η Fitch διαμηνύει πως, λόγω της Finansbank, παραμένει ευάλωτη στις μακροοικονομικές εξελίξεις που σημειώνονται στην Τουρκία. Η πώληση της Finansbank μπορεί να αποφέρει κεφάλαια στην Εθνική, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθεί η πώληση.
Όπως αναφέρει η Fitch, εάν κάποια από τις συστημικές τράπεζες δεν καταφέρει να καλύψει τις κεφαλαιακές της ανάγκες, τότε ο οίκος θα κρίνει αν θα χρειαστεί σημαντική εξωτερική στήριξη, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο στο Viability Rating αυτής της τράπεζας.
Εστιάζοντας στις μικρότερες ελληνικές τράπεζες, η Fitch δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω συγχωνεύσεων, ως τρόπο κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών. Ο οίκος κάνει ειδική αναφορά στις αδυναμίες που αποκάλυψαν τα stress tests της ΤτΕ για την Attica Bank και για την Πανελληνια Τράπεζα.
"Το ΤΧΣ θα στηρίξει τις συστημικές τράπεζες, επομένως οι μικρότερες τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να απορροφηθούν από τις τέσσερις συστημικές", σχολιάζουν οι αναλυτές της Fitch.
"Εκτιμούμε πως τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ στα τέλη του έτους δεν θα καταδείξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός εάν τα σενάρια που θα ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν μια μακρά περίοδο ύφεσης για την ελληνική οικονομία", υποστηρίζει η Fitch.
Παράλληλα, εστιάζοντας στη μεθοδολογία που ακολούθησε η ΤτΕ, ο οίκος αναφέρει πως τα stress tests βασίστηκαν σε έναν άκρως περιεκτικό έλεγχο της ποιότητας των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών από μια ανεξάρτητη οντότητα, δίδοντας επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης στο ρόλο της ΤτΕ και προσωπικά στον διοικητή της Γ. Προβόπουλο. Ψήφο εμπιστοσύνης στα stress tests των ελληνικών τραπεζών έδωσε χθες και ο έτερος οίκος αξιολόγησης Moody's.
"Οι εκτιμήσεις για τις αναμενόμενες απώλειες και τη μείωση στις τιμές ακινήτων (που χρησιμοποίησε η ΤτΕ) αποδείχθηκαν σε πλήρη εναρμόνιση με τις προβλέψεις της Fitch", σχολιάζει ο οίκος. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης