Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IFR - Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο recovery story των τραπεζών της περιφέρειας

IFR - Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στο recovery story των τραπεζών της περιφέρειας
Τεράστια η ζήτηση των επενδυτών για τα ομόλογα των τραπεζών
Οι τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας «σπεύδουν» στις πιστωτικές αγορές, εκμεταλλευόμενες πλήρως τις βέλτιστες χρηματοδοτικές συνθήκες, προκειμένου να αποκτήσουν νέα κεφάλαια!
Τα άνωθεν διαπιστώνει η στήλη του Thomson Reuters, International Financing Review.
Όπως επισημαίνει η έγκριτη οικονομική στήλη, η εβδομάδα που διανύουμε είναι η πλέον πολυάσχολη για τους πιστωτές, καθώς η μία τράπεζα μετά την άλλη προσφεύγει στις αγορές, αξιοποιώντας  το ευνοϊκό χρηματοδοτικό περιβάλλον και τη συρρίκνωση του κόστους δανεισμού.
Mediobanca, Banco Santander, Bank of Ireland και CaixaBank  εξέδωσαν ή αναμένεται να εκδώσουν ομόλογα, έλκοντας αρκετούς επενδυτές και εκτοξεύοντας τη ζήτηση στα ύψη, παρά το γεγονός πως τα επίπεδα των spreads κινούνται σε χαμηλό 5 ετών. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ολοένα και περισσότεροι επενδυτές επενδύουν στo recovery story του ευρωπαϊκού banking!
Από τον Ιανουάριο του 2013, τα spreads των τραπεζών της περιφέρειας συρρικνώθηκαν κατά 150 μονάδες βάσης, με τα ισπανικά μάλιστα, να διατηρούν την πρωτοκαθεδρία, με πτώση 200 μονάδων βάσης.
«Υπάρχουν αρκετά προσοδοφόρα deals και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές» επισημαίνουν τραπεζικές πηγές.
Οι ισπανικές τράπεζες πραγματοποιούν ένα… comeback στις πρωτογενείς πιστωτικές αγορές, με τη Santander και τη Caixabank να εκδίδουν πρώτες, ομόλογα.
Με τις χρηματοδοτικές ανάγκες να έχουν συρρικνωθεί ελέω της εσωτερικής υποτίμησης, οι χώρες της περιφέρειας αναμένουν με τη σειρά τους, τη βελτίωση των πιστωτικών συνθηκών, προκειμένου να ακολουθήσουν τις τράπεζες στις ελεύθερες αγορές.
«Οι ισπανικές τράπεζες βγαίνουν στις αγορές, προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές τους και όχι λόγω χρηματοδοτικών αναγκών» υπογραμμίζουν οι τραπεζικές πηγές.

Ιταλική… πτήση
Οι ισπανικές τράπεζες δεν διατηρούν το μονοπώλιο στο ανοδικό ράλι. Η ιταλική Mediobanca για παράδειγμα, εμφάνισε τη μεγαλύτερη ζήτηση των τελευταίων ετών στην έκδοση 5ετών ομολόγων.
Η δημοπρασία της Mediobanca ακολούθησε την άκρως επιτυχημένη δημοπρασία ομολόγων από την Banco Popolare SC, η οποία άντλησε 7 δισ. ευρώ, έλκοντας περίπου 400 επενδυτές!
«Η αγορά είναι απίστευτα ισχυρή για την περιφέρεια, η οποία είναι πλήρως διασφαλισμένη από τα ρωσικά προβλήματα» επισημαίνουν οι τραπεζικές πηγές.

Προνοητική η Ιρλανδία
Η Bank of Ireland διαθέτει κεφαλαιοποίηση στα προ-κρίσης επίπεδα. Παρ’ όλα αυτά, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την έκδοση νέου ομολόγου, με στόχο την άντληση 2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης