Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist - Ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο τα γερμανικά ομόλογα

Economist - Ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο στον κόσμο τα γερμανικά ομόλογα
Αλλάζουν οι επενδυτικές τάσεις...
Μια περίεργη πρωτιά απολαμβάνει εσχάτως η Γερμανία, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ, στις συνειδήσεις των επενδυτών ως το ασφαλέστερο καταφύγιο στον κόσμο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που στηρίζονται στην έννοια του "επιτοκίου χωρίς κίνδυνο"(risk-free rate). Στην οικονομική θεωρία, είναι η αγορά πάνω στην οποία στηρίζονται οι αποτιμήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Οι επενδυτές πληρώνουν μια επιπλέον διαφορά πάνω από το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου, με τους τίτλους να προσφέρουν ένα «ασφάλιστρο κινδύνου», με τη μορφή της υψηλότερης μακροπρόθεσμης απόδοσης για να αντισταθμίσουν την αύξηση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας τους.
Στις περισσότερες αγορές τα κρατικά ομόλογα αποτελούν τους τίτλους με το επιτόκιο μηδενικού κινδύνου.
Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν τους φόρους για να καλύψουν τους λογαριασμούς τους, ενώ σήμερα έχουν επίσης φιλικές κεντρικές τράπεζες που θα "κόψουν" χρήματα για να αγοράσουν τα ομόλογά τους.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μακράς ιστορίας, φυσικά πολλές κυβερνήσεις έχουν αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, κυρίως απέναντι σε ξένους πιστωτές.
Και τα γεγονότα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν υπενθυμίσει στους επενδυτές ότι ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Κανείς δεν έχει ξεχάσει την αθέτηση μέρος των οφειλών της Ελλάδας, παρατηρεί ο Economist.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρατικά ομόλογα παραδοσιακά θεωρούνται ως ο τίτλος χωρίς κίνδυνο.
Σε στιγμές νευρικότητας στην αγορά τα τελευταία χρόνια, οι επενδυτές έχουν καταφύγει σε κρατικά ομόλογα και οι αποδόσεις έχουν πέσει σημαντικά.
Αλλά ίσως η επενδυτική διάθεση αλλάζει.
Όπως δείχνει το γράφημα, το χάσμα μεταξύ της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς ομολόγου και εκείνης του αμερικανικού διευρύνεται.





Αυτό βέβαια έχει ξανασυμβεί, ιδίως στα τέλη του 1980.
Ωστόσο, η Γερμανία ανταποκρίνεται στον ορισμό του ασφαλούς καταφυγίου.
Έχει χαμηλό πληθωρισμό, πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών.
Αντίθετα, η οικονομία της Αμερικής μπορεί να έχει βελτιωθεί, αλλά εξακολουθεί να έχει έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και προϋπολογισμού, ενώ έχει και αυτό που θεωρείται ως ένα δυσλειτουργικό πολιτικό σύστημα στο οποίο τα μέρη τσακώνονται συνεχώς, ενώ η Angela Merkel ηγείται σε γενικές γραμμές με ηρεμία τον εθνικό συνασπισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης