Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

LPL Research - Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν – Το πρόβλημα όμως λύθηκε;

LPL Research - Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν – Το πρόβλημα όμως λύθηκε;
Το… κράμα των προβλημάτων που δυσχεραίνει την αντιμετώπιση του χρέους
Oι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν καταγράψει μία ραγδαία αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Ελλάδας, όπου από το 35% κατρακύλησαν κάτω του 7%. Το πρόβλημα όμως, λύθηκε;
Στο άνωθεν ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει η επενδυτική συμβουλευτική εταιρεία LPL Research.
Η Ελλάδα, μαζί με Πορτογαλία, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία, «χλευάστηκε» κατά κόρον για τις υπερβολικές δαπάνες. Η χλεύη εξαργυρώθηκε με διψήφιο κόστος δανεισμού. Πλέον, αυτά ανήκουν στο παρελθόν, καθώς έχει επιστρέψει στις μονοψήφιες αποδόσεις. Το κόστος δανεισμού των… PIIGS συρρικνώνεται ολοένα και περισσότερο, ενόσω η οικονομική κρίση αποκλιμακώνεται.
Ωστόσο, η κατάσταση στην Ευρώπη τείνει να χαρακτηρίζεται από μία επί μακρόν στασιμότητα. Αν και το 2014 προμήνυε μία ταχύτερη ανάπτυξη, οι θετικοί οιωνοί βαίνουν προς διάψευση. Ο κίνδυνος σταδιακά επανέρχεται, προειδοποιεί χαρακτηριστικά η LPL Research.
Ο κίνδυνος αντανακλάται κατά κύριο λόγο, στα επίπεδα διαμόρφωσης των τιμών καταναλωτή. Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ως στόχο για τον πληθωρισμό το 2%. Όμως, από τον Οκτώβριο του 2013 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κυμαίνεται σταθερά κάτω του 1%. Μάλιστα, οι τάσεις προδιαγράφουν περαιτέρω ενίσχυση των αποπληθωριστικών πιέσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αντί να δράσει, προτίμησε να επενδύσει στην αυτό-διόρθωση των τιμών. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας συνοδευόταν από μία μακροπρόθεσμη εκτίμηση, η οποία έκανε λόγο για πληθωρισμό κάτω του 2% έως και το 2016. Η ΕΚΤ όχι μόνο αποφεύγει τη λήψη νέων, επιθετικών μέτρων, αλλά διατηρεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην… κατάψυξη.
Το πρόβλημα στην Ευρωζώνη έγκειται στον αναδυόμενο κίνδυνο της οικονομικής στασιμότητας, της εκτίναξης της αξίας των ευρωπαϊκών εξαγωγών και των χαμηλών ρυθμών πληθωρισμού. Αυτό το κράμα προβλημάτων καθιστά σχεδόν αδύνατη την διευθέτηση του ζητήματος του ευρωπαϊκού χρέους. Παρά την λιτότητα, το χρέος ενισχύθηκε το 2013 στο 93% του ΑΕΠ, δηλαδή αυξημένο κατά 4%. Ένας εντονότερος πληθωρισμός θα συνέβαλε στην αποφυγή φαινομένων Ιαπωνίας.
Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η LPL Research παραμένει αισιόδοξη, πως η Ευρωζώνη το 2014 θα καταφέρει να ξεπεράσει τη στασιμότητα και θα ανταγωνιστεί την αμερικανική αγορά.
Σύμφωνα με την LPL Research οι κάτωθεν παράγοντες αναμένεται να καθορίσουν την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μετοχών:
- Η εταιρική κερδοφορία. Οι εκτιμήσεις ωστόσο, προμηνύουν μία απογοητευτική επίδοση, καθώς η ευρωπαϊκή εταιρική κερδοφορία θα κυμανθεί μόλις στο 12,2% το 2014, το οποίο μεταφράζεται με οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1%.
- Χαμηλές αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών.
- Επιτάχυνση των επιπέδων πληθωρισμού άνω του 1%.
- Δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν το ευρώ κινηθεί πέριξ των 1,45 δολαρίων, η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να δράσει.   
- Αύξηση της ζήτησης δανείων. Οι ενδείξεις δείχνουν πως τα επιχειρησιακά δάνεια σταδιακά αυξάνονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης