Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Generali Investments - Ασφαλέστερες από ποτέ οι ελληνικές τράπεζες - Αγοράζει Alpha, Πειραιώς

Generali Investments - Ασφαλέστερες από ποτέ οι ελληνικές τράπεζες - Αγοράζει Alpha, Πειραιώς
Η Ελλάδα μπορεί να τα πάει μόνο καλύτερα από εδώ και στο εξής
Ασφαλέστερες από ποτέ εμφανίζονται πλέον οι ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα παραμένει δέσμια της ύφεσης.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει η επενδυτική Generali Investments Europe, εκφράζοντας αισιοδοξία για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.
"Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών", διαμηνύει ο Francois Gobron, στρατηγικός αναλυτής της Generali Investments Europe.
Όπως υποστηρίζει, μπορεί η Ελλάδα να μην έχει επιλύσει όλα της τα προβλήματα, ωστόσο υπάρχουν λόγοι για θετικό momentum.
Σύμφωνα με τον Francois Gobron, από εδώ και στο εξής η Ελλάδα μπορεί να τα πάει μόνο καλύτερα. Για τον λόγο αυτό οι ελληνικές τράπεζες επιδεικνύουν μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ.
Εστιάζοντας στις διαδικασίες αναδιάταξης του ελληνικού τραπεζικού χάρτη, που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα, ο αναλυτής της Generali Investments Europe χαρακτήρισε σημαντικό επίτευγμα το κύμα των συγχωνεύσεων, μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες - περισσότερες από 20 αρχικά - μειώθηκαν σε μόλις τέσσερις.
"Τα τελευταία χρόνια γίναμε όλοι μάρτυρες ενός μαζικού κύματος συγχωνεύσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα", υπογραμμίζει.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Gobron δηλώνει πως έχει ήδη επενδύσει στην Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου κατείχε ένα ποσοστό της τάξης του 2,9% στην Τράπεζα Πειραιώς. Η Alpha Bank αποτελεί μια από τις πιο πρόσφατες τοποθετήσεις του.
"Είναι δύσκολο να πούμε πως δεν θα υπάρξουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου στο μέλλον, αλλά οι δύο τράπεζες είναι ασφαλέστερες από ποτέ", σχολιάζει.

Κανένας φόβος για τα πανευρωπαϊκά stress tests της ΕΚΤ
Αναφερόμενος στην πορεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, στο σύνολό του, ο Gobron αναγνωρίζει ότι καταβάλλονται σοβαρές προσπάθειες θωράκισης και εξυγίανσης των τραπεζών.
Όπως εξηγεί, δεν υπάρχει κανένας λόγος για ανησυχία σε ό,τι αφορά τα επικείμενα πανευρωπαϊκά stress tests, τα οποία θα διεξαχθούν υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται εδώ πως τα επίσημα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο του 2014.
Ο Gobron ωστόσο παραδέχεται πως υπάρχει ανησυχία στους επενδυτικούς κύκλους για την κατάσταση των μικρότερων τραπεζών στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας.
Ποια είναι η θέση του; Οι τράπεζες της περιφέρειας κινούνται σε τροχιά επιβίωσης. Καταβάλλονται προσπάθειες για τον περιορισμό των υψηλών επιπέδων μόχλευσης και για την εξυγίανση των ισολογισμών τους. Γενικότερα, κυριαρχεί μια τάση εξορθολογισμού, σημειώνει.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο Gobron, αμέσως μόλις οι εν λόγω τράπεζες επιστρέψουν στο επιχειρηματικά δρώμενα, τότε η ανάπτυξη θα καταστεί εύκολα και γρήγορα αντιληπτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης