Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού απειλεί την περιφέρεια της ευρωζώνης

tags :
Fitch - Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού απειλεί την περιφέρεια της ευρωζώνης
Όσο χαμηλότερος είναι ο μέσος πληθωρισμός, τόσο πιο δαπανηρή θα είναι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας στην περιφέρεια
Απειλή για την ανάκτηση τις ανταγωνιστικότητας στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αποτελεί ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, προειδοποιεί η Fitch Ratings, ωστόσο εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανο να πλήξει τη νομισματική ένωση.
Όπως προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης, σε ανάλυση του με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2014, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι ο χαμηλότερος μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομικών και οι επιλογές για την αντιμετώπιση ενδεχόμενου αποπληθωριστικού σοκ, είναι πολύ πιο περιορισμένες έναντι άλλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Η Fitch Ratings εκτιμά ότι θα συνεχιστεί και το 2014-2015 η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Ειδικότερα, προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ με ρυθμό 1,1% το 2014 και 1,4% το 2015, γεγονός που καθιστά απίθανη την κλιμάκωση των αποπληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, δεν παύει να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα – στο 0,8% τον Φεβρουάριο του 2014 –πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ, που τοποθετείται λίγο κάτω από το 2%.
Ενώ οι σωστές πολιτικές που εφαρμόζουν οι κεντρικές τράπεζες, αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους η Fitch εκτιμά ότι ο παρατεταμένος αποπληθωρισμός είναι απίθανος στις ανεπτυγμένες χώρες, η ΕΚΤ ενδεχομένως να βρεθεί αντιμέτωπη με πολιτικές και νομικές προκλήσεις εάν επιχειρήσει να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση.
Επιπλέον, η περιφερειακή διασπορά του πληθωρισμού είναι περιορισμένη.
Ο πληθωρισμός είναι κάτω από το στόχο της ευρωζώνης σε επίπεδο πυρήνα, καθώς και στις περιφερειακές χώρες. Όσο χαμηλότερος είναι ο μέσος πληθωρισμός, τόσο μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή θα είναι η ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών χωρών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης