Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ - Το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού επλήγη περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου

Νέα έκθεση κόλαφος του ΔΝΤ - Το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού επλήγη περισσότερο από τη μείωση του αφορολόγητου
Η εισοδηματική ανισότητα πλήττει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που έχει στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας η εισοδηματική ανισότητα κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ινστιτούτο, δίδοντας στη δημοσιότητα μια ακόμη έκθεσή του που χωρίς αμφιβολία θα προκαλέσει αντιδράσεις για τον τρόπο που ασκείται σήμερα η οικονομική πολιτική.
"Η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα αποτελεί βαρίδι για την ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας", συμπεραίνουν οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ. Όπως τονίζουν, το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων ανά τον κόσμο αποτελεί τροχοπέδη για το παγκόσμιο οικονομικό outlook, προκαλώντας ταυτόχρονα και μεγάλη πολιτική αστάθεια.
Η εν λόγω 67σέλιδη έκθεση του ΔΝΤ επιχειρεί να ρίξει φως σε ένα καίριο ερώτημα για την παγκόσμια οικονομία: Πως τα 188 κράτη μέλη του ΔΝΤ μπορούν να διαχειριστούν τη φορολογική πολιτική και να σταματήσουν τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
"Η ανακατανομή του εισοδήματος μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά απέναντι στην ανάπτυξη, καθώς μειώνεται η ανισότητα", δηλώνει ο David Lipton, ο Νούμερο 2 αξιωματούχος στην ιεραρχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η περίπτωση της Ελλάδας
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της Ουάσιγκτον, η εισοδηματική ανισότητα σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου έχει επιστρέψει σε επίπεδα πολλών δεκαετιών πίσω.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα - το 10% του πληθυσμού - επλήγησαν περισσότερο από την ασκούμενη οικονομική πολιτική, λόγω της υψηλής φορολόγησης.
"Το φτωχότερο 10% του ελληνικού πληθυσμού υπέστη μεγάλο πλήγμα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ προηγουμένως", σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές του Ταμείου.
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φέρει τον τίτλο "Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης