Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κακόγουστο αστείο οι απειλές της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Οι μπίζνες των Γερμανών και οι άσχημες μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Κακόγουστο αστείο οι απειλές της ΕΕ για κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Οι μπίζνες των Γερμανών και οι άσχημες μνήμες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Πάνω από όλα οι μπίζνες…μπορεί να καλλιεργείται ένταση αλλά ΕΕ και και Ρωσία...συνεργάζονται....
Αστείες φαντάζουν πλέον οι απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Ρωσίας, με φόντο την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση.
Η μόνη απόφαση που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι, είναι η επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων για 21 άτομα από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Στη λίστα, φυσικά, δεν περιλαμβάνονται άτομα από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Η ενεργειακή και οικονομική εξάρτηση της Γερμανίας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ε.Ε.,από τη Ρωσία, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αδυναμία και απροθυμία της Ε.Ε. να επιβάλει πραγματικά αυστηρές κυρώσεις σε βάρος της, ώστε να πλήξει αποφασιστικά την οικονομία της.
Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσιζε τις… light κυρώσεις σε βάρος της χώρας του Putin, για την εμπλοκή της στην ουκρανική κρίση, Γερμανοί και Ρώσοι έκλειναν συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας,  αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως όλα είναι…. μπίζνες.
Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρία κοινής ωφέλειας RWE, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα, την πώληση της θυγατρικής RWE Dea, στο ρωσικό fund LetterOne. Πρόκειται για επενδυτικό όχημα που ελέγχει η ρωσική Alfa Group του Mikhail Fridman και το deal έκλεισε έναντι 5,1 δισ. ευρώ.
H θυγατρική δραστηριοποιείται στην εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η RWE, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας.
Το 2013 ανακοίνωσε ζημιές ύψους 2,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, ενώ τα χρέη της φτάνουν τα 30,1 δισ. ευρώ.
Η παραπάνω είδηση, καταδεικνύει τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία και τη δυσκολία που θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.
Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι δεν απειλείται η ενεργειακή πολιτική από τη συμφωνία.
«Παλιά μου τέχνη κόσκινο» λοιπόν, καθώς η είδηση ξυπνά άσχημες μνήμες από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν γερμανικές και αμερικανικές εταιρείες έκαναν χρυσές δουλειές, συνεργαζόμενες με τον Αδόλφο Χίτλερ.
Οι γερμανικές Siemens, Deutsche Bank, Krupp’s, Bayer αλλά και οι αμερικανικές IBM και Ford, είναι μερικούς μόνο από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, που δεν δίστασαν να συνεργαστούν με τον Χίτλερ και τη ναζιστική πολεμική μηχανή.
Δεκαετίες μετά, δεν έχουν αλλάξει και πολλά.
Το διακύβευμα δεν είναι η εθνική ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ή η τύχη των ρωσόφωνων της Κριμαίας, αλλά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το δολάριο, το ρούβλι, το ευρώ.
Με όποιο τίμημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης