Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Credit positive για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών η συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM)

Fitch - Credit positive για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών κρατών η συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών (SRM)
Βασικό σενάριο του οίκου παραμένει η πεποίθηση πως η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να ισχυροποιεί τους θεσμούς και μηχανισμούς της με απώτερο στόχο να θωρακιστεί η επιβίωση του ενιαίου νομίσματος
Credit positive (πιστωτικά θετική) για τις αξιολογήσεις των κρατών της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch τη συμφωνία των Ευρωπαίων για τον ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών (Single Resolution Mechanism - SRM).
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά η Fitch, η συμφωνία για τον SRM κρίνεται θετική για τα πιστωτικά προφίλ των χωρών της Ευρωζώνης.
Κατά τη Fitch, είναι μια πολιτική συμφωνία που μπορεί να λειτουργήσει υτποστηρικτικά για τα πιστωτικά προφίλ των μικρότερων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς δύναται να περιορίσει τον κίνδυνο για τις χώρες αυτές να επωμιστούν το τεράστιο κόστος διάσωσης μιας προβληματικής τράπεζας.
Η επίτευξη συμφωνίας αποτελεί σαφή ένδειξη πως οι Ευρωπαίοι κατόρθωσαν να αποφύγουν τον κίνδυνο μιας ακόμη καθυστέρησης σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την προώθηση της τραπεζικής ένωσης.
Όπως προσθέτει η Fitch, "κλειδί" για τις αξιολογήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης αποτελεί η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαίκό επίπεδο.
Βασικό σενάριο του οίκου παραμένει η πεποίθηση πως η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να ισχυροποιεί τους θεσμούς και μηχανισμούς της - όπως η τραπεζική ένωση - με απώτερο στόχο να θωρακιστεί η επιβίωση και βιωσιμότητα του ίδιου του ενιαίου νομίσματος.
Όλες οι διεργασίες που μέχρι στιγμής έχουν προωθηθεί είναι ικανές να στηρίξουν το στόχο για επίσημη εφαρμογή - λειτουργία του SRM τον Ιανουάριο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης