Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι θα σημάνει η έξοδος στις αγορές για το Χ.Α. και τις επιχειρήσεις – Το «σκούπισμα» στις τράπεζες και ο FTSE Europe - Focus στα αποτελέσματα

Τι θα σημάνει η έξοδος στις αγορές για το Χ.Α. και τις επιχειρήσεις – Το «σκούπισμα» στις τράπεζες και ο FTSE Europe - Focus στα αποτελέσματα
Το… ταμπού των αγορών σπάει για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου
Σε νέα φάση περνά σταδιακά η αγορά καθώς παρ’ ότι δεν ήρθε η πολυπόθητη αναβάθμιση από τον οίκο  Standard and Poor’s, εντούτοις η επιτυχημένη έξοδος της Τράπεζας Πειραιώς στις αγορές «σφραγίζει» τη βελτίωση του προφίλ ρίσκου της χώρας! Επόμενο άμεσο στοίχημα είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές, κάτι που όπως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ίσως γίνει εντός του Απριλίου.
Το… ταμπού των αγορών σπάει για την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας όλες τις προοπτικές της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του χρηματιστηρίου. Πέρα από την πολιτική εκμετάλλευση ή την πολική… σπέκουλα, μια έξοδος της χώρας στις αγορές ανοίγει περαιτέρω το δρόμο προς τις αγορές κεφαλαίου για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που είχαν αποκλειστεί τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη για να γίνει «βορά» στο λαϊκισμό, στις φθηνές αντεγκλήσεις και τα επιχειρήματα ετερόκλητων πολιτικών συμφερόντων.
Η βελτίωση του προφίλ ρίσκου της χώρας και η υποχώρηση των επιτοκίων είναι σημαντική προϋπόθεση για την επιστροφή των επιχειρήσεων σε δυνατότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία.
Αφενός θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με επιτόκια που θα αφήνουν περισσότερο χώρο κερδοφορίας για τους μετόχους τους αφετέρου θα μπορέσουν να επεκταθούν σε δραστηριότητες με λιγότερο απαιτητικούς βαθμούς απόδοσης.
Παράλληλα, μια έξοδος της χώρας στις αγορές ασφαλώς θα αναβαθμίσει ολοκληρωτικά το επενδυτικό προφίλ της χώρας σ’ όλα τα επίπεδα. Η Ελλάδα θα ξαναγίνει σταδιακά μια… κανονική για επενδύσεις χώρα, με σταθερότητα νομισματική, χωρίς κίνδυνο επιστροφής στη δραχμή, χωρίς κίνδυνο χρεοκοπίας ελεγχόμενης ή όχι…
Τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια η χώρα μπορεί να γίνει το επενδυτικό Ελντοράντο καθώς υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε κλάδους όπως real estate, ενέργεια, κατασκευές, υποδομές και τουρισμό.
Χρηματιστηριακά ισχύουν περίπου τα ίδια, καθώς θα αναβαθμιστεί όλο το προφίλ της αγοράς. Οι εισηγμένες πλέον δε θα στερούνται πρόσβασης σε κεφάλαια απαραίτητα για την ανάπτυξη, ξεκινώντας από σημαντικό πλεονέκτημα πλέον, προερχόμενες από μια περίοδο…. κάθαρσης, ξεσκαρταρίσματος ισολογισμών ή αποθεματικών! Γενικώς περνώντας από μια περίοδο που λειτούργησε ως… καθαρτήριο και ολικής εξυγίανσης, οπότε μπορούν οι δημιουργικές δυνάμεις να βγουν εξ νέου στο προσκήνιο με έμφαση.

Οι τράπεζες εκ νέου στο προσκήνιο – Τεράστιοι όγκοι και «σκούπισμα» την Παρασκευή

Η εξυγίανση και ολική διάσωση της ελληνικής οικονομίας ασφαλώς «περνά» μέσα από τις τράπεζες που (και) αυτές πρέπει να «καθρεφτίσουν» και στο χρηματιστήριο αυτή τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Τα μη τραπεζικά blue chips έχουν υπεραποδώσει κινούμενα ήδη σε υψηλά τριών έως πέντε ετών, έχοντας προεξοφλήσει προ πολλού το «γύρισμα».
Οι τράπεζες έχουν υποαποδώσει με έμφαση και όσο και αν οι αποτιμήσεις τους παραμένουν… ψηλά, μπορούν να προεξοφλήσουν θετικά και στο Χ.Α. την επόμενη ημέρα.
Την Παρασκευή, έλαβε χώρα μεγάλη αναδιάταξη χαρτοφυλακίων και σημαντικό rotation, λόγω της αναδιάρθρωσης του δείκτη FTSE Europe, με την προσθήκη των Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.
Ο τζίρος ανήλθε στα 269 εκατ. ευρώ (ο μεγαλύτερος του 4μήνου) με τα 150 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες, θυμίζοντας λίγο τη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 2013 όπου λόγω των δεικτών του MSCI έγινε μεγάλος «πανικός» σ’ όλη την αγορά. Τα 100 εκατ. και πλέον του τζίρου της Παρασκευής έγιναν στο κλείσιμο, στο φινάλε της συνεδρίασης στις τράπεζες!
Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 144 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 108,8 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες με την Alpha Bank να διακινεί 64,1 εκατ. τεμάχια!
Από σήμερα Δευτέρα… προβιβάζονται στο δείκτη FTSE Mid Cap Europe (από τον small cap) αλλά και στον FTSE All World οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank!
Παράλληλα, η Πειραιώς εισέρχεται και στον δείκτη Stoxx Eastern Europe και αντικαθιστά τον τίτλο της Coca Cola (μετά την εισαγωγή της Coca Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Μερικώς αποφορτισμένη τεχνικά η αγορά

Η αγορά είναι μερικώς αποφορτισμένη καθώς πέρα του -2,39% της Παρασκευής, λαμβάνουν χώρα ενδοσυνεδριακές διορθώσεις που «δένουν» τις τιμές και κλείνουν τα gap σε δείκτες και μετοχές. Όπως εύστοχα επισημαίνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης «η διαχείριση της ανόδου από τους long γίνεται σχεδόν υποδειγματικά χωρίς την τοπική έξαρση που θα συνιστούσε μια άμεση υπερβολή και με γωνία κλίσης που δεν «τρομάζει» διαγραμματικά». Και συνεχίζει ο έγκριτος αναλυτής: «Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν αγορασμένοι και η απόσταση πλέον των ταλαντωτών από τις υπερτιμημένες ζώνες δίνει νέο ανοδικό περιθώριο έως τις 1.430 – 1.450 μονάδες. Από την άλλη πλευρά το βραχυπρόθεσμο κανάλι στήριξης που έρχεται από τα μέσα Ιανουαρίου τοποθετεί την επόμενη στήριξη κοντά στις 1.310 μονάδες ενώ οι κινητοί μέσοι βρίσκονται ελαφρώς χαμηλότερα».

Στο προσκήνιο τα αποτελέσματα

Παρ’ ότι δεν ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2013 αυτή την εβδομάδα δεδομένου ότι η προθεσμία είναι έως τις 31 Μαρτίου, εντούτοις θα έχουμε το μεγαλύτερο κύμα ανακοινώσεων έως την προσεχή Παρασκευή. Την Τετάρτη 26 Μαρτίου δημοσιεύουν τέταρτο τρίμηνο και σύνολο 2013 εταιρείες όπως Μυτιληναίος, Μέτκα, Intralot, την επόμενη ανακοινώνουν οι ΔΕΗ, Τράπεζα Κύπρου και Frigoglass και την Παρασκευή οι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Επίσης για την Παρασκευή 28/3 είναι προγραμματισμένες οι έκτακτες γενικές συνελεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Βank για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης