Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Χτύπημα» της Fitch στη Βενεζουέλα – Την υποβάθμισε σε «Β+» με «αρνητικό» outlook - Στο 52,7% ο πληθωρισμός το 2013

«Χτύπημα» της Fitch στη Βενεζουέλα – Την υποβάθμισε σε «Β+» με «αρνητικό» outlook - Στο 52,7% ο πληθωρισμός το 2013
Η αστάθεια ο μεγαλύτερος κίνδυνος
Κλιμακώνονται οι πιέσεις εναντίον της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης του Nicolas Maduro, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε «Β» από «Β+» προηγουμένως, την πιστοληπτική ικανότητας της χώρας.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατήρησε το outlook σε «αρνητικό».
Η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Βενεζουέλας, η οποία επέρχεται σε μία εποχή όπου λαμβάνουν χώρα καθημερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις μεταξύ φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών, αντανακλά την έντονη μακροοικονομική αστάθεια και την ολιγωρία στην εφαρμογή των κατάλληλων νομισματικών πολιτικών. Παράλληλα, εξηγεί η Fitch, oι αρνητικές προοπτικές συνιστούν απόρροια των κινδύνων για εκμηδένιση του πλεονασματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αλλά και της έντονης κοινωνικής αναταραχής, η οποία υποδηλώνει το υψηλό επίπεδο πολιτικής πόλωσης.
Η ανάπτυξη της Βενεζουέλας το 2013 υποχώρησε στο +1,3% όταν το 2012 βρισκόταν στο +5,6%. Σύμφωνα με την Fitch, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο +1% το 2014. Παράλληλα, ο πληθωρισμός το 2013 άγγιξε σε ετήσια βάση το 52,7%.
Ο αυξανόμενος ρυθμός συρρίκνωσης του πλεονασματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ραγδαία «βουτιά» των διεθνών αποθεμάτων, οι έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου και η έκθεση σε κινεζικά κεφάλαια, υπονομεύουν την βιωσιμότητα της οικονομίας, συμπληρώνει η Fitch.
Σημειώνεται πως το 2013 τα διεθνή αποθέματα υποχώρησαν κατά 8 δισ. δολάρια, ήτοι στα 21,4 δισ. δολάρια.
Το πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο το 2013 «έκλεισε» στο -1,2% αναμένεται να εκτιναχθεί το 2014 στο -4%. Το εθνικό χρέος παραμένει ωστόσο, κάτω του 31,5% του ΑΕΠ. Βέβαια, η διεύρυνση του δημόσιου τομέας αναμένεται να επιβαρύνει τη δημοσιονομική κατάσταση της Βενεζουέλας, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης