Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s - Απειλή για την ευρωζώνη μια περατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης

tags :
Moody’s - Απειλή για την ευρωζώνη μια περατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης
Μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού θα καθυστερήσει οποιαδήποτε σταθεροποίηση των πιστωτικών προφίλ
Τον κώδωνα του κινδύνου για παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης στην ευρωζώνη, κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σημερινή του έκθεση (31 Μαρτίου 2014).
Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι είναι μάλλον απίθανη μια μακρά περίοδος αποπληθωρισμού.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, «αν και δεν θεωρούμε ότι μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού θα είχε πολύ ζημιογόνες επιπτώσεις στα κράτη της ευρωζώνης και άλλα κράτη, θα αποδυνάμωνε την ανάκαμψη στα πιστωτικά προφίλ σε πολλούς τομείς και θα οδηγούσε σε αρνητική προκατάληψη στις αξιολογήσεις αντί των σταθερών ή θετικών που θα αναμένονταν».
Η μεγαλύτερη επίδραση θα έπεφτε αναπόφευκτα και δυσανάλογα στις πιο χαμηλές αξιολογήσεις σε κάθε τομέα, όπως αναφέρεται.
Οι πιέσεις στις οικονομίες της ευρωζώνης και στους ισολογισμούς των εταιρειών και των νοικοκυριών θα επεκτείνονταν γρήγορα στις τράπεζες της περιοχής, αποδυναμώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού και την αποδοτικότητα.
Παράλληλα, η Moody’s τονίζει ότι τα τραπεζικά συστήματα με το μεγαλύτερο βαθμό μόχλευσης θα ήταν τα πιο ευάλωτα, καθώς το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης δανείων θα αυξανόταν προκαλώντας περαιτέρω αύξηση των απομειώσεων.
Η αύξηση στα κεφαλαιακά αποθέματα - «μαξιλάρια»ασφαλείας κατά τα τελευταία χρόνια, θα παράσχει κάποια προστασία έναντι των ζημιών από τα δάνεια, αλλά για τα τραπεζικά συστήματα που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.
Ωστόσο, μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού θα καθυστερήσει οποιαδήποτε σταθεροποίηση των πιστωτικών προφίλ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης