Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Νέα αστάθεια στις αγορές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει της ΝΔ στις Ευρωεκλογές

Deutsche Bank - Νέα αστάθεια στις αγορές εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει της ΝΔ στις Ευρωεκλογές
Στο +1% τοποθετεί τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 η γερμανική τράπεζα και στο +2,2% το 2015
Σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Deutsche Bank, ενισχύοντας τη θέση της πως η Ελλάδα πράγματι ανακάμπτει.
"Ο στόχος για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος, 2014, θα επιτευχθεί", υποστηρίζουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, στη νέα έκθεσή τους, υπό τον τίτλο "Focus Europe - The door is opening ", την οποία παρουσιάζει το www.bankingnews.gr.
Πιο συγκεκριμένα, η Deutsche Bank τοποθετεί στο +1% την ανάπτυξη της Ελλάδας το 2014 και στο +2,2% το 2015.
Να σημειωθεί εδώ πως η αμέσως προηγούμενη εκτίμηση της γερμανικής τράπεζας έκανε λόγο για ανάπτυξη +0,8% το 2014 και +2% το 2015.
Σε ό,τι αφορά την πορεία του πληθωρισμού, η γερμανική τράπεζα επισημαίνει πως η Ελλάδα θα παραμείνει δέσμια του αποπληθωρισμού μόνο κατά το τρέχον έτος. Εντός του 2015 η ελληνική οικονομία θα έχει εξέλθει από το τούνελ του αποπληθωρισμού.
Ειδικότερα, η Deutsche Bank αναμένει στο -0,8% τον πληθωρισμό φέτος και στο +0,1% το 2015.

Οι προκλήσεις
Εάν οι προσδοκίες για την ανάπτυξη διαψευστούν, είτε για το τρέχον έτος, είτε για το επόμενο, οι αγορές θα αρχίσουν εκ νέου να ανησυχούν για τις διαρθρωτικές ανισορροπίες που χαρακτηρίζουν το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η Ελλάδα μπορεί να κατόρθωσε να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο οι διαρθρωτικές της αδυναμίες παραμένουν.
Η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά ανεργίας. Και όχι μόνο. Οι σφικτές πιστωτικές συνθήκες δεσμεύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είναι σε θέση να στηρίξουν την τόνωση της απασχόλησης.

Η πολιτική αβεβαιότητα
Ορόσημο για την επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας θα αποτελέσουν οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Μαΐου.
Όπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κατορθώσει να επικρατήσει της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές, τότε δεν αποκλείεται να υπάρξει νέος γύρος αστάθειας στις διεθνείς αγοράς, ορμώμενος από την Ελλάδα.
"Η πιθανότητα διεξαγωγής εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, έως τον Φεβρουάριο του 2015, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ούτε μια κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάτι που μπορεί να αποκλειστεί", σπεύδουν να επισημάνουν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας.

Το στοίχημα εξόδου από την κρίση
Μετά από έξι μήνες όπου επικράτησαν το χάσμα και οι διαφορές, η Αθήνα κατόρθωσε - την περασμένη εβδομάδα - να επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.
Η εν λόγω συμφωνία ανοίγει τον δρόμο ώστε να συζητηθεί επισήμως ο νέος γύρος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η τρόικα εμφανίζεται πρόθυμη να συζητήσει για τα νέα μέτρα ελάφρυνσης μέρους του ελληνικού χρέους, ωστόσο αυτό δεν αναμένεται να συμβεί πριν το καλοκαίρι.
Η αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενισχύεται και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν.  
Η Ευρωζώνη θα συναινέσει σε μια χρονική επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων.
Ακόμη κι αν η συμφωνία επ' αυτού πραγματοποιηθεί μετά τις Ευρωεκλογές, οι βάσεις οι οποίες θα έχουν τεθεί θα είναι ικανές να στηρίξουν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές για δανεισμό ήδη από φέτος.
Ωστόσο, όπως σπεύδει να διαμηνύσει η Deutsche Bank, ο δρόμος για τη μείωση του ελληνικού χρέους - ιδιωτικού και δημοσίου - στα προ-κρίσης επίπεδα είναι θα είναι μακρύς και δύσκολος.
"Η έξοδος από τη μέγγενη της κρίσης παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή", καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης