Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Το banking αλλάζει - Λιγότερο κερδοφόρο, αλλά πιο σταθερό

Deutsche Bank - Το banking αλλάζει - Λιγότερο κερδοφόρο, αλλά πιο σταθερό
Η έκταση των προκλήσεων είναι ακόμα μπροστά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο
Ο θεμελιώδης μετασχηματισμός του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα σε έναν πιο λιτό, λιγότερο κερδοφόρο, χαμηλής ανάπτυξης αλλά και ενισχυμένης σταθερότητας συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Deutsche Bank.
Οι τράπεζες ξεκαθαρίζουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, προχωρούν στη μείωση του κόστους και την αύξηση των δεικτών κεφαλαίου, εξελίξεις που έχουν επηρεάσει την πορεία των εσόδων τους.
Αν και τα έσοδα ακολουθούν πτωτική πορεία για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, η κερδοφορία βελτιώθηκε από εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω φέτος, εκτιμά η Deutsche Bank.
Μετά και την ολοκλήρωση τωνν ανακοινώσεων για το 2013, διαπιστώνεται ότι η έκταση των προκλήσεων είναι ακόμα μπροστά για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 22 μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρυμάτων - οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του τομέα - μειώθηκαν για τρίτο κατά σειρά έτος (-7% σε ετήσια βάση), με το ρυθμό μείωσης να επιταχύνεται.
Ομοίως, τα έσοδα από προμήθειες μειώθηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά, κατά -1 %.
Τα συνολικά έσοδα ήταν επίσης μειωμένα για τρίτο κατά σειρά έτος (-3%), υπογραμμίζοντας τη δύσκολη κατάσταση του τομέα.
Αφού δίστασαν για πολύ καιρό, οι τράπεζες τελικά αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους στα σοβαρά.
Τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και οι αποδοχές του προσωπικού μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση το 2013.
Η γραμμή αυτή βοήθησε να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά ένα πέμπτο, αν και οι 22 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες δημοσίευσαν συνολικά καθαρά κέρδη μόνο 21 δισ. ευρώ - για το σύνολο του ενεργητικού των 20 τρισ. ευρώ.
Η σύγκριση με τα καθαρά κέρδη των 155 δισ. δολ. για τα 14,7 τρισ. δολάρια των τραπεζών των ΗΠΑ είναι απογοητευτική.
Τουλάχιστον, ο αριθμός των ζημιογόνων μεγάλων τραπεζών στην Ευρώπη μειώθηκε σε μόλις πέντε (στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο).
Η διαδικασία αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών συνεπάγεται σημαντική πτώση των περιουσιακών στοιχείων και derisking.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2012, τα σταθμισμένα στοιχεία του ενεργητικού μειώθηκαν πολύ περισσότερο από την ονομαστική αξία του ενεργητικού, τα σύνολα των ισολογισμών του περασμένου έτους μειώθηκαν κατά το εντυπωσιακό 10%.
Το συμπέρασμα των στοιχείων, σύμφωνα με την Deutsche Bank είναι ότι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά ο δρόμος που θα πρέπει να διανυθεί για να ρυθμιστεί ο κλάδος είναι ακόμη πολύ μεγάλος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης