Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Black Swan Capital - Γιατί η Ευρωζώνη μετατρέπεται σε Ιαπωνία του 1990 - Η παράδοξη δυναμική του ευρώ

Black Swan Capital - Γιατί η Ευρωζώνη μετατρέπεται σε Ιαπωνία του 1990 - Η παράδοξη δυναμική του ευρώ
O ρόλος της λιτότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Τη μετατροπή της Ευρωζώνης και του ευρώ σε Ιαπωνία και γεν αντίστοιχα, της δεκαετίας του 1990, καθιστά πιθανή το fund Black Swan Capital.
«Το ευρώ μετουσιώνεται στο παλιό ιαπωνικό γεν;» διερωτάται χαρακτηριστικά, το αμερικανικό fund, το οποίο υπενθυμίζει πως το γεν επί πολλά έτη, κατέγραφε σημαντικά κέρδη έναντι έτερων νομισμάτων παρά τη στασιμότητα της ιαπωνικής οικονομίας και των έντονων αποπληθωριστικών πιέσεων.
«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία πως η Ευρωζώνη διολισθαίνει στην ιαπωνικού στυλ αποπληθωριστική παγίδα» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί πως αρκετοί αναλυτές αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Αναζητώντας τα αίτια των αποπληθωριστικών πιέσεων, το Black Swan Capital επισημαίνει πως η λιτότητα ως μέθοδος σωτηρίας της Ευρωζώνης συνέβαλε τα μέγιστα, στην ανάδυση εγχώριων αποπληθωριστικών δυνάμεων.
Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η αυξανόμενη δυναμική του ευρώ, το οποίο παρότι η Ευρωζώνη υπολείπεται σημαντικά των ΗΠΑ τόσο σε επίπεδο αποδόσεων ομολόγων όσο και σε επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, παραμένει ισχυρό έναντι του δολαρίου.
Προχωρώντας ένα «βήμα» παρακάτω, το Black Swan Capital ανασύρει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από το βιβλίο του George Soros «The Alchemy of Finance» (=Η αλχημεία των δημοσιονομικών), προκειμένου να σκιαγραφήσει τη διαδρομή του ευρώ.

↑ T + ↑ N + ↑ S → ↑e

↑ T – Εμπορικό πλεόνασμα
↑ N – Μη κερδοσκοπικά κεφάλαια
↑ S – Κερδοσκοπικά κεφάλαια
↑ e – Συναλλαγματική ισοτιμία

1. Η ευρωζώνη ακόμα διατηρεί ένα ισχυρό εμπορικό πλεόνασμα.
2. Η ροή των μη κερδοσκοπικών κεφαλαίων αυξάνονται, όσο οι τράπεζες στην Ευρώπη υποδέχονται κεφάλαια εκτός Ευρώπης.
3. Οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις των επενδυτών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ήταν σύντομες, εξαιτίας της πληθώρας των ευκαιριών σε όλη την Ευρώπη.
4. Επομένως, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ αυξάνεται ραγδαία, παρά τη σχετικά αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης