Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist – Στο 56% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο – Στο 24% της Ευρωπαϊκής Ένωσης

tags :
Economist – Στο 56% η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο – Στο 24% της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στο 37% η εξάρτηση της Γερμανίας
Η κρίση στην Ουκρανία έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής διασύνδεσης της Μόσχας με πλειάδα ευρωπαϊκών κρατών.
Μεταξύ αυτών των ενεργειακά προσδεμένων στη ρωσική «βάρκα», χωρών συγκαταλέγεται φυσικά και η Ελλάδα, της οποίας η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ανέρχεται στο 56% της συνολικής ζήτησης.
Το βρετανικό περιοδικό Economist διερωτάται εάν και κατά πόσο η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει δίχως το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, η Ευρώπη θα μπορούσε να επιβιώσει για ορισμένες εβδομάδες, εάν φυσικά κατάφερνε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή από τους μη ρωσικούς αγωγούς. Ωστόσο, η αυτονομία ή η αποκοπή από το ρωσικό αέριο δύναται να διαρκέσει μόλις λίγες εβδομάδες…
Το πρόβλημα της Ευρωζώνης ξεκινά το 2009, όταν έλαβε την πολιτική απόφαση να βασιστεί ενεργειακά στη Μόσχα. Πλέον, βιάζεται να αποκόψει την εξάρτηση, αναζητώντας αξιόπιστες εναλλακτικές επιλογές.
Οι εναλλακτικές επιλογές ωστόσο, δύνανται να αποδώσουν καρπούς μόνο σε μακροπρόθεσμο επίπεδο και όχι σε μεσοπρόθεσμο ή βραχυπρόθεσμο.
Θα χρειαστούν αρκετά χρόνια έως ότου, η Ευρώπη απεξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία. Βέβαια, η εξάρτηση ισχύει και με την αντίστροφη φορά, καθώς όσο η Ευρώπη χρειάζεται το ρωσικό αέριο άλλο τόσο η Ρωσία χρειάζεται τους ευρωπαίους πελάτες!



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης