Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κομισιόν - Εξασθενούν οι πιέσεις στις ισπανικές τράπεζες - Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους

Κομισιόν - Εξασθενούν οι πιέσεις στις ισπανικές τράπεζες - Επιταχύνεται η διαδικασία ιδιωτικοποίησής τους
Tα 5 θετικά ευρήματα της Κομισιόν
Εξασθένιση των πιέσεων στις τράπεζες και θετικές ενδείξεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας, διαπιστώνει η Κομισιόν, σε έκθεσή της για την οικονομία της ιβηρικής χώρας.
Ειδικότερα, η Κομισιόν στην α’ αξιολόγηση της Ισπανίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα, εξαίρει τις θετικές ενδείξεις τόσο στο δημοσιονομικό κλάδο όσο και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, υπογραμμίζει την εξάλειψη των πιέσεων στις ισπανικές τράπεζες. Παρά τα θετικά στοιχεία, προειδοποιεί για τον κίνδυνο τόσο για την ισπανική ανάπτυξη όσο και για την υψηλή ανεργία.
Τα θετικά ευρήματα της Κομισιόν συνοψίζονται ως εξής:
- Η οικονομία ανακάμπτει ολοένα και περισσότερο
- Οι εξαγωγές παραμένουν εύρωστες
- Η εγχώρια ζήτηση έπαψε να συνιστά ψεγάδι για την ανάπτυξη και τη διεθνή εμπιστοσύνη
- Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες τείνουν προς χαλάρωση
- Το outlook της απασχόλησης επιστρέφει σε θετικό
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν, αν και η ανεργία διαβαίνει το μονοπάτι της μείωσης, παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, ο πληθωρισμός διατηρείται σε επίπεδα κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραμονή των αποπληθωριστικών πιέσεων έως ότου ολοκληρωθεί η εσωτερική υποτίμηση. Το έλλειμμα συνεχίζει η Κομισιόν, διαμορφώθηκε το 2013 στο 6,6% του ΑΕΠ, γεγονός που πιστοποιεί τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ισπανίας.
Η ρευστότητα των τραπεζών έχει ισχυροποιηθεί περαιτέρω. Όσον αφορά τις υπο-διάσωση κρατικοποιημένες τράπεζες, η Κομισιόν «βλέπει» την τάχιστη επιστροφή τους σε «χέρια» ιδιωτών. Ήδη η NCG Banco έχει επιστρέψει σε διαχείριση ιδιωτών ενώ το μερίδιο του κράτους στην Bankia έχει πωληθεί. Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αναδιάρθρωσης του τραπεζικού κλάδου θα επιταχυνθεί περαιτέρω το 2014, καταλήγει η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης