Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street Journal – Πλησιάζει η «ανάσταση» των αγορών ομολόγων για την Ελλάδα – «Καλοδεχούμενη» η σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγου

Wall Street Journal – Πλησιάζει η «ανάσταση» των αγορών ομολόγων για την Ελλάδα – «Καλοδεχούμενη» η σχεδιαζόμενη έκδοση ομολόγου
Έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα
Κατά πάσα πιθανότητα η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου από την Ελλάδα θα είναι καλοδεχούμενη αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal, η οποία υπογραμμίζει πως η χώρα πλησιάζει στην «ανάσταση των αγορών ομολόγων».
Το δημοσίευμα, αφού υπογραμμίζει ότι πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα αναγκάστηκε να αναδιαρθρώσει το χρέος της για να αποφύγει μια χρεοκοπία, σήμερα βρίσκεται λίγο πριν την επιστροφή της στις αγορές.
Η Wall Street Journal επικαλείται τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ.Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εκδώσει το πρώτο μακροπρόθεσμο ομόλογο της έως τον Ιούνιο, αν και υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αναλυτές, όπως οι στρατηγικοί αναλυτές της Commerzbank, οι οποίοι εκτιμούν ότι αυτή η έξοδος μπορεί να γίνει και νωρίτερα.
Οι αναλυτές, αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο αναβάθμισης Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s που αναμενόταν (αλλά τελικά αναβλήθηκε) την περασμένη Παρασκευή, επισημαίνουν ότι το γεγονός αυτό «θα ήταν αυτό που χρειαζόταν ώστε η Ελλάδα να εισέλθει στην πρωτογενή αγορά τις επόμενες βδομάδες» πιθανότατα και εντός αυτής της εβδομάδας.
«Οποιαδήποτε συμφωνία θα υπογράμμιζε τη λεγόμενη «αξιοσημείωτη αναστροφή της ελληνικής οικονομίας», μιας οικονομίας για την οποία πολλοί προέβλεπαν ότι θα εξερχόταν της Ευρωζώνης λόγω του υπέρογκου χρέους της, που στα τέλη του 2013 ανήλθε στο 175,6% του ΑΕΠ» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.
«Ωστόσο, η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου πιθανότατα θα είναι καλοδεχούμενη» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Δεν θεωρούμε ότι είναι πρόωρη και βιαστική μια επιστροφή της χώρας στις αγορές, καθώς αναμένεται ότι η έκδοση ομολόγου, στη σωστή τιμή και υπό λογικές παραχωρήσεις, θα πάει καλά», υπογραμμίζει η Wall Street Journal επικαλούμενη ανάλυση της Morgan Stanley, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προτίθεται να εκδώσει ένα ομόλογο τριών ή πέντε ετών, με τις αποδόσεις τους να κινούνται στο 4,3% (για τριετές) και στο 5,3% (για πενταετές).
«Είναι πολύ δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αν και το μεγαλύτερο μέρος του διακρατείται από τον επίσημο τομέα με μακρές ημερομηνίες λήξης και με αξιοσημείωτες περιόδους πληρωμής. Επομένως, η έκδοση ενός βραχυπρόθεσμου ομολόγου θεωρείται μια καλή επένδυση» αναφέρει στη Wall Street Journal ο Martin Harvey, fund manager της Threadneedle Investments.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης