Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς - Ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου

Πειραιώς - Ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου
Ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της Ευρωζώνης για το 2014 στο 1,5% από 1,3% προηγουμένως
Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαμορφώνοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου.
Τα ανωτέρω επισημαίνει η Τράπεζα Πειραιώς, σε ειδική έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Διεθνείς Οικονομίες & Αγορές: Ανέτοιμη ή απρόθυμη η ΕΚΤ για μη-συμβατική νομισματική πολιτική;" και ημερομηνίας "Απρίλιος 2014".
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Τραπέζης Πειραιώς, στην εν λόγω έκθεσή τους, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται (για τρίτο μήνα) στη φάση της μεγέθυνσης. Ενδεικτικό του περιθωρίου ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης είναι το ότι ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης (Piraeus Bank Economic Activity index) εμφανίζει πλέον οριακά θετική τιμή. Με πιο λεπτομερή διερεύνηση των διαφόρων στοιχείων για την οικονομία της Ευρωζώνης διαπιστώνουμε ότι δείκτες όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές βρίσκονται στη φάση της ανάκαμψης ενώ οι αντίστοιχοι πρόδρομοι δείκτες στη φάση της μεγέθυνσης.
Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2014 κατέδειξαν σημαντική ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων και των κατασκευών, οδηγώντας σε ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2014 (από το 1,3% στο 1,5%).
Τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο από την πλευρά της ζήτησης όσο και από την πλευρά της παραγωγής/προσφοράς υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να παραμείνει για σημαντικό διάστημα στη φάση της μεγέθυνσης.
Όμως, το γεγονός ότι ο δείκτης οικονομικών εκπλήξεων (EA Citi Economic Surprise Index) είναι οριακά θετικός υποδηλώνει ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα δεν είναι αρκετά ισχυρά έτσι ώστε να ξεπεράσουν τις προσδοκίες των αναλυτών.
Συνεπώς, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα σημειώσει σχετικά χαμηλούς ρυθμούς στο βραχύ/μεσοπρόθεσμο διάστημα, οδηγώντας σε βραδεία μείωση του ποσοστού ανεργίας και ταυτόχρονα σε μικρή ενίσχυση του πληθωρισμού.
Ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός σηματοδοτεί τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, διαμορφώνοντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου και για καταγραφή θετικών αποδόσεων όλων των επενδυτικών επιλογών.
• Μικρές ονομαστικές αποδόσεις καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες.
Συγκεκριμένα, οι μετοχικές αγορές σημείωσαν απόδοση 0,7% στις ΗΠΑ και 0,5% στην Ευρωζώνη, τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης σημείωσαν 0,1% στις ΗΠΑ και 0,4% στην Ευρωζώνη, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα 0,1, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα -0,3%. Σημαντική απόδοση (2,9%) σημειώθηκε στις μετοχικές αγορές των αναδυόμενων οικονομιών.
• Στην Ευρωζώνη οι σωρευτικές πραγματικές αποδόσεις είναι θετικές τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές στο διάστημα Δεκεμβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2014 που η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Όμως, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της συγκεκριμένης φάσης από το 1997 και ύστερα οι μετοχικές αγορές υπό-αποδίδουν ενώ οι ομολογιακές αγορές υπέρ-αποδίδουν. Οι μετοχικές αποδόσεις πιστεύουμε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω, ενώ οι προσδοκίες για υιοθέτηση πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ είναι δυνατόν να δημιουργήσουν θετικές αποδόσεις (έναντι αρνητικών μας προβλέψεων βάσει των θεμελιωδών στοιχείων) και στα ομόλογα.
• Στις αγορές των ΗΠΑ, η πραγματική απόδοση κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου ήταν αισθητά καλύτερη, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του πρώτου μήνα της φάσης της επιβράδυνσης από το 1995 και ύστερα και για τις τρεις αγορές (μετοχές, κρατικά και εταιρικά ομόλογα). Η πρόσφατη μετάβαση της αμερικανικής οικονομίας στη φάση της επιβράδυνσης είναι περισσότερο ευνοϊκή για τις ομολογιακές αγορές και λιγότερο υποστηρικτική για τις μετοχικές αγορές.

Οικονομικός Κύκλος Ευρωζώνης - Τρίτος μήνας στη φάση της ανάπτυξης…

Ο Δείκτης του Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια του Μαρτίου για 11ο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
• Η πορεία της τάσης του συγκεκριμένου δείκτη υποδηλώνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίζει για τρίτο μήνα να
βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για περαιτέρω βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών.
• Χαρακτηριστικό του πρώιμου χαρακτήρα που έχει η φάσης της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη είναι ότι οι πρόδρομοι δείκτες εστιάζονται στη φάση της ανάπτυξης, ενώ οι δείκτες που αντανακλούν την πραγματική οικονομική δραστηριότητα
(όπως η βιομηχανική παραγωγή, οι λιανικές πωλήσεις και οι κατασκευές) εξακολουθούν να βρίσκονται στη φάση της
ανάκαμψης.
Η βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη καταδεικνύεται και από τη συνεχή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικής Δραστηριότητας ο οποίος έχει περάσει σε θετικό πρόσημο.
Αντίθετα, ο Δείκτης Οικονομικών Εκπλήξεων υποχωρεί σε αρνητική περιοχή καθώς οι προσδοκίες των αναλυτών υπερβαίνουν τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία.
Το δ’ τρίμηνο του 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,3%, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2014 αναμένουμε παρόμοιο ρυθμό.
• Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου στο 0,5%, αποτελώντας τον έκτο διαδοχικό μήνα που εξακολουθεί να διαμορφώνεται υπό του 1,0%.
• Το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου στο 11,9%, για πέμπτο διαδοχικό μήνα.
• Σημαντική ενίσχυση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του α’ διμήνου στις λιανικές πωλήσεις.
• Τα στοιχεία σχετικά με την πιστωτική επέκταση και την προσφορά χρήματος εξακολούθησαν κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου να είναι απογοητευτικά.
• Από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, εκτιμάμε ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στο ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% και μείωση του ποσοστού ανεργίας με βραδύ ρυθμό. Παρά την εκτιμώμενη επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Ευρωζώνης, το πλεονάζον εργατικό και παραγωγικό δυναμικό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του Ευρώ, δημιουργούν σημαντικές καθοδικές πιέσεις στα
επίπεδα των τιμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Eurostat, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Μάρτιο υποχώρησε στα επίπεδα του 0,5% (πολύ χαμηλότερα από το στόχο του 1,95% της ΕΚΤ).
• Ωστόσο η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί μια εξαιρετικά παθητική στάση επιλέγοντας να αποφύγει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων (από το σημερινό 0,25%) αλλά και λήψη πιο αντισυμβατικών μέτρων. Παρά το γεγονός ότι τέτοια μέτρα συζητήθηκαν πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ παραμένει εγκλωβισμένη σε θεσμικά και λειτουργικά κωλύματα που θα την αποτρέψουν να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές πολιτικές εκτός εάν καταγράφει απότομη υποχώρηση των πληθωριστικών προσδοκιών στο άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης