Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hugo Dixon (Reuters) - Πολιτικός ο Νούμερο 1 κίνδυνος για την Ελλάδα... αλλά απίθανο να πέσει η κυβέρνηση

Hugo Dixon (Reuters) - Πολιτικός ο Νούμερο 1 κίνδυνος για την Ελλάδα... αλλά απίθανο να πέσει η κυβέρνηση
Αν τελικά πέσει η κυβέρνηση... μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι λιγότερο φιλική στις επενδύσεις
Εντυπωσιακή χαρακτηρίζει τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας ο Hugo Dixon, γνωστός αρθρογράφος του Reuters.
Όπως επισημαίνει στο νέο του άρθρο, η Ελλάδα βιώνει μια εκπληκτική οικονομική ανάκαμψη. Πριν από δύο χρόνια, η χώρα φλέρταρες επικίνδυνα με τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Τώρα όμως βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιστροφή της στις αγορές, μέσω της έκδοσης 5ετούς ομολόγου.
Σύμφωνα με τον Hugo Dixon, οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν για την Ελλάδα, ενώ και η πραγματική οικονομία μόλις που έχει αρχίσει να γυρίζει σελίδα. Ωστόσο η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. Απτή απόδειξη συνιστά η σημαντική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, σε προ κρίσης επίπεδα και συγκεκριμένα πέριξ του 6,2%.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στη συνέχεια, δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, η τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank, κατόρθωσαν να αντλήσουν συνολικά 3 δισ. ευρώ με στόχο την ενίσχυση των ισολογισμών τους. Την ίδια ώρα, η Eurobank, ετοιμάζεται άμεσα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου 3 δισ. ευρώ.
Κατά τον Hugo Dixon, η αλλαγή κλίματος στις αγπρές αποδίδεται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες:
- Η πάντα ζωντανή δέσμευση της ΕΚΤ πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για τη διάσωση του ευρώ.
- Το πρόσφατο τέλος στη σχέση αγάπης μεταξύ επενδυτών και αναδυόμενων αγορών που μοιραία οδήγησε το επενδυτικό ενδιαφέρον σε χώρες όπως η Ελλάδα.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά δεν έχει κερδίσει τους παρατηρητές της - σε Ελλάδα και εξωτερικό - λόγω της βούλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Reuters, η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, μέσω των οποίων η ελληνική οικονομία κατόρθωσε να ανακτήσει μέρος της χαμένης της ανταγωνιστικότητας. Σημαντικό επίτευγμα συνιστά επίσης η παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.
Υπό το πρίσμα όλων αυτών των παραγόντων δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως οι επενδυτές μοιάζουν πρόθυμοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Άλλωστε μια απόδοση της τάξης του 5% μοιάζει αρκετά ελκυστική.
Όπως σημειώνει στη συνέχεια ο Hugo Dixon, η Ελλάδα διαθέτει πλέον την ευκαιρία να βελτιώσει την υφιστάμενη συμφωνία με τους πιστωτές της, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί να ρίξουν εκ νέου μια ματιά στα ελληνικά δάνεια, όταν η χώρα παράξει πρωτογενές πλεόνασμα. Κάτι που ήδη έχει γίνει...
"Το άνοιγμα των αγορών για την Ελλάδα θα σημάνει αυτόματα πως η χώρα δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοδοτικό κενό", προσθέτει.
Εστιάζοντας περαιτέρω στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών ο Hugo Dixon αναγνωρίζει πως αν και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιμετωπίζουν ακόμη προκλήσεις. Πρώτη και σημαντικότερη πρόκληση συνιστά το υψηλό ακόμη ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
"Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Η ανεργία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη και δεν θα μειωθεί αν η κυβέρνηση δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι πολιτικές. Αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πέσει. Αλλά εάν πέσει, μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι λιγότερο φιλική προς τους επενδυτές", καταλήγει ο αρθρογράφος του Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης