Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs - Μειωμένος αισθητά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά το υπέρογκο χρέος - Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της

Goldman Sachs - Μειωμένος αισθητά ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά το υπέρογκο χρέος - Η κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της
Η Αθήνα έχει προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις
Η αξιοσημείωτη πρόοδος της Ελλάδας σε όρους δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο λόγος που οδήγησε τη χώρα ξανά στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Τα ανωτέρω υποστηρίζει σε νέα ανάλυσή της η Goldman Sachs, αποτιμώντας τη σημερινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές και την επιτυχή έκδοση 5ετούς ομολόγου.
"Πολλές, σοβαρές οικονομικές ανισορροπίες που βασάνιζαν την Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια μειώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν σε σημαντικό βαθμό από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε στη χώρα", υποστηρίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Όπως υποστηρίζει στη νέα ανάλυσή της η Goldman Sachs, η Ελλάδα πλέον έχει αφήσει πίσω της την ύφεση. Η χώρα έχει εμφανίσει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, μηδενίζοντας ταυτόχρονα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Η αμερικανική τράπεζα αναγνωρίζει πως η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις - κυρίως στην αγορά εργασίας, αλλά όχι μόνο - και για τον λόγο αυτό το κλίμα πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο.
Εστιάζοντας στο μείζον ζήτημα της Ελλάδας - το ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους - η Goldman Sachs χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη το γεγονός πως έως το 2016 ποσοστό άνω του 80% του ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στην κατοχή του επίσημου τομέα (ΕΚΤ, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), κάτι που θα αυξήσει την πιθανότητα για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους.
Σε άλλο σημείο της έκθεσής της η Goldman Sachs σημειώνει πως πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της, δείχνοντας προθυμία να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας.
Επομένως, παρόλο που το ελληνικό χρέος παραμένει αρκετά υψηλό, η πιθανότητα μιας άτακτης χρεοκοπίας έχει μειωθεί σημαντικά για την Ελλάδα.

(πρώτη ενημέρωση 10 Μαρτίου 2014, 18:01)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης