Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Oι 5 λόγοι επιτυχίας της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές - Ο Draghi και οι συγκυρίες

Reuters - Oι 5 λόγοι επιτυχίας της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές - Ο Draghi και οι συγκυρίες
Ανάλυση του Felix Salmon
Τους πέντε λόγους για τους οποίους οι ιδιώτες πιστωτές υποδέχτηκαν με μεγάλη θέρμη την ελληνική έκδοση 5ετούς ομολόγου, αναλύει ο Felix Salmon, αρθρογράφος - αναλυτής του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο νέο της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν ότι η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να εκδώσει 5ετές ομόλογο, με την απόδοση μάλιστα να διαμορφώνεται στο 4,95%, επίπεδα που θεωρούνται ιδιαιτέρως θετικά αν αναλογιστεί κανείς τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στην ιστορία που έγινε από την Ελλάδα το 2012.
Σύμφωνα με τον Felix Salmon υπάρχουν πέντε λόγοι που συνέβη αυτό.

1. Η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το υποστηρικτικό momentum που υπήρχε στην αγορά
Θα μπορούσε κανείς να έχει αγοράσει μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το Μάιο του 2012, όταν η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου έφτανε στο 30%, ενώ τώρα έχει υποχωρήσει κάτω από το 5%, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Μην ξεχνάμε ότι η Πορτογαλία, η οποία δεν είχε κάνει καν αναδιάρθρωση (ακόμη), η απόδοση του 5ετούς ομολόγου της είναι στο 2,6%. Ως εκ τούτου, εφ 'όσον πολλοί αναλυτές δίνουν long στην Ελλάδα, το momentum είναι θετικό, ενώ η χώρα έδωσε αποδόσεις που δύσκολα βρίσκει κανείς στο νόμισμα του ευρώ.

2. Η απόδοση ήταν αρκετά ελκυστική
Το 4,95% μπορεί να μη φαίνεται πολύ υψηλή, αλλά η Ελλάδα έχει υποφέρει από αποπληθωρισμό. Αυτή τη στιγμή ο δείκτης τιμών καταναλωτή είναι περίπου στο -1,5%, που σημαίνει ότι η πραγματική απόδοση σε έναν Έλληνα επενδυτή, είναι στην πραγματικότητα πιο κοντά στο 6,5%.
Δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει διαμορφώσει ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων για το άμεσο μέλλον, αυτό το είδος της πραγματικής απόδοσης είναι αναμφισβήτητα ελκυστικό.

3. Υπάρχει δυνατότητα για σημαντική ανατίμηση των τιμών
Με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,95%, μπορεί κανείς να αγοράσει ομόλογα ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ σήμερα έναντι 991 ευρώ.
Ας υποθέσουμε ότι κρατά τον τίτλο για 18 μήνες και ότι στο τέλος αυτής της περιόδου, η απόδοση έχει πέσει, όπως στην Πορτογαλία, στο 2,6%.
Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβει τα τρία κουπόνια, συνολικού ύψους 71,25 ευρώ, ακόμη και αν η αξία του ίδιου του ομολόγου θα αυξηθεί στα 1.071 ευρώ.
Αν πουλήσει το ομόλογο σε εκείνο το σημείο, δεν θα πάρει μόνο το τοκομερίδιο των 71,25 ευρώ, αλλά και το κέρδος των 80 ευρώ του κεφαλαίου, ανεβάζοντας το συνολικό κέρδος των στα 151,25 ευρώ.
Ποια επένδυση δίνει επιστροφή 15,3% μέσα σε 18 μήνες;
Όχι πολλές, σε έναν κόσμο μάλιστα μηδενικών επιτοκίων.

4. Η πιθανότητα χρεοκοπίας είναι μικρή
Η Ελλάδα έχει ένα μη βιώσιμο χρέος γεγονός που την οδηγεί στα σίγουρα σε μία νέα χρεοκοπία και πάλι στο μέλλον.
Αλλά το βασικό ερώτημα για την αγορά αυτού του ομολόγου δεν είναι αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Μάλλον είναι το πότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και ποια μέσα θα επιλέξει για να το πράξει.
Εφ 'όσον η Ελλάδα συνεχίζει να καταβάλει τα κουπόνια σε αυτήν τη σειρά ομολόγων για τα επόμενα πέντε χρόνια, μπορεί να αποδειχθεί μια πολύ καλή επένδυση, ακόμη και αν η χώρα αθέτησει κάποια άλλη υποχρέωση της.

5. Ο Mario Draghi υποσχέθηκε ένα QE
Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί στην Ευρωζώνη θα ήταν αποπληθωρισμός.
Οι αγορές είναι πλέον πεπεισμένες ότι ο Draghi πρέπει να εφαρμόσει κάποιο είδος ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ένα πρόγραμμα QE, ποσοτικής χαλάρωσης, βεβαίως, σημαίνει αγορά ομολόγων.
Και ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια ακριβώς ομόλογα η ΕΚΤ θα αγοράσει, μια εύκολη και προφανής επιλογή θα ήταν να αγοράσει απλά το δημόσιο χρέος όλων των κυβερνήσεων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού χρέους.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, οι τιμές των ελληνικών ομολόγων σίγουρα θα αυξηθούν, ενδεχομένως, πολύ σημαντικά.
Μετά από όλα, δεν έχει νόημα ο Draghi να αποφασίσει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα QE, εκτός αν πρόκειται να το κάνει σε σοβαρή κλίμακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης