Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC - Ετήσιο πλεόνασμα +8,3%... ο μοναδικός τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους!

CNBC - Ετήσιο πλεόνασμα +8,3%... ο μοναδικός τρόπος μείωσης του ελληνικού χρέους!
Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση για το ελληνικό χρέος από το αμερικανικό CNBC
Δίχως τέλος τα απόνερα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, καθώς οι αναλυτές διεθνώς επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν την επιστροφή της χώρας έπειτα από 4 χρόνια απουσίας.
Την Πέμπτη, η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 5ετούς ομολόγου, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,95%.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για σημάδι ανάκαμψης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης γενικότερα.
Σύμφωνα ωστόσο, με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, η ελληνική δημοπρασία σηματοδοτεί δύο πράγματα:
-    Η απληστία ισοσκελίζει το φόβο των αγορών
-    Οι πλεονασματικές χώρες πρέπει να ανακυκλώσουν με κάποιον τρόπο το πλεόνασμά τους
Όπως εξηγεί χαρακτηριστικά, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας δεν είναι αρκετά χαμηλό. Η χώρα δεν διαθέτει ακόμη τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Η ανάκαμψη της κρίσης και η παροχή ενός νέου πακέτου διάσωσης συνιστούν πιθανά ενδεχόμενα..
Μία νέα ελληνική κρίση φαντάζει αναπόφευκτη βάσει της κάτωθεν φόρμουλας:

S ≥ (r-g)*D


Όπου,
S = το πρωτογενές έλλειμμα ή πλεόνασμα στον προϋπολογισμό
r = το επιτόκιο δανεισμού της χώρας
g = ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας
D = ο δείκτης του χρέους/ΑΕΠ

Το β’ μέρος της εξίσωσης υπολογίζει το ετήσιο ποσοστό αύξησης του εθνικού χρέους. Εάν το επιτόκιο δανεισμού της χώρας είναι υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξής της, τότε το επίπεδο χρέους θα αυξηθεί ως λόγος προς το ΑΕΠ. Από την άλλη πλευρά, εάν ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από το κόστος δανεισμού, τότε το χρέος σταδιακά θα συρρικνωθεί!
Το α’ μέρος της εξίσωσης απαρτίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα ή έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ. Εάν το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται, τότε δημιουργούνται αναχώματα στην αύξηση του χρέους. Αντίθετα, εάν το πρωτογενές έλλειμμα αυξάνεται, τότε το χρέος ολοένα και διογκώνεται με απρόβλεπτες επιδράσεις. Το επιτόκιο δανεισμού θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από τα έσοδα του προϋπολογισμού, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.
Σύμφωνα με το CNBC, υπάρχουν μόλις 3 τρόποι, προκειμένου να «κλείσει» αυτή η ατέρμονη τρύπα:
1.    αυξάνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα
2.    επιταχύνοντας την οικονομική ανάπτυξη
3.    μειώνοντας το κόστος δανεισμού





Όπως καθίσταται πρόδηλο από τον άνωθεν πίνακα, από τις εξεταζόμενες χώρες μόνο η Γερμανία πληροί της προϋποθέσεις, ενώ όλες οι υπόλοιπες - εξαιρουμένης της Πορτογαλίας – διαθέτουν πλειάδα προβλημάτων, με τα μεγαλύτερα να συγκεντρώνονται στην ελληνική περίπτωση.
Η Ελλάδα δανείστηκε την Πέμπτη με επιτόκιο 4,95% ενώ η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη περιορίζεται μόλις στο +0,2%. Η αναλογία χρέους/ΑΕΠ παράλληλα, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2014 στο 174% του ΑΕΠ.
Κάνοντας χρήση της άνωθεν φόρμουλας – εξίσωσης, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως για να ανακοπεί η λαίλαπα του ελληνικού χρέους, απαιτείται πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 8,3% του ΑΕΠ!
Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ περιορίζονται στο 1,5%...
Συνοψίζοντας, το αμερικανικό δίκτυο καταλήγει στο εξής ανατρεπτικό συμπέρασμα: Η έκδοση ελληνικού ομολόγου αντανακλά περισσότερο τη σταθεροποίηση της γερμανικής οικονομίας από ό,τι της ελληνικής.
Το 2013, η Γερμανία σημείωσε πλεόνασμα της τάξης του 7,5% ενώ οι εκτιμήσεις για το 2014 κάνουν λόγο για πλεόνασμα 6,8%.
Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ευρωπαϊκές χώρες υπερβαίνει τα 50 δισ. ευρώ. Αυτό που χρειάζεται επομένως, η Γερμανία είναι η ανακύκλωση του πλεονάσματος. Μήπως η Ελλάδα θυσιάζεται ή αξιοποιείται γι’ αυτό το σκοπό, διερωτάται αινιγματικά το αμερικανικό δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης