Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Ανάπτυξη +1% στην Ελλάδα το 2014 - Αδυναμία ρευστότητας για το 53% των εταιρειών

Deutsche Bank - Ανάπτυξη +1% στην Ελλάδα το 2014 - Αδυναμία ρευστότητας για το 53% των εταιρειών
Στο -1,6% το δημοσιονομικό έλλειμμα και στο +1% το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
Περαιτέρω ισχυροποίηση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας «βλέπει» για την επόμενη διετία η Deutsche Bank.
Mε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Focus Europe», η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω το 2014 και το 2015, με την ανάπτυξη σωρευτικά να υπερβαίνει το +3% του ΑΕΠ.
Ειδικότερα, για το 2014 η Deutsche Bank «βλέπει» ανάπτυξη της τάξης του +1% , ενώ για το 2015 αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά +2,2%.
Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης κάνει λόγο για ανάπτυξη της τάξης του +0,6% για το 2014.
Η βελτίωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη πως το 2013 η ύφεση διαμορφώθηκε στο -3,7% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η γερμανική τράπεζα προσδοκά σε μία αποκλιμάκωση των αποπληθωριστικών τάσεων και ανάκαμψη των πληθωριστικών πιέσεων, αρχής γενομένης από το 2015. Πιο συγκεκριμένα, για το 2014 αναμένεται αρνητικός ρυθμός πληθωρισμού της τάξης του -0,8% ενώ για το 2015 επίκειται επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς μεγέθους +0,1%.
Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η Deutsche Bank επίσης, «βλέπει» μία διαρκή βελτίωση, καθώς από +0,5% του ΑΕΠ το 2013 εκτιμάται πως θα αγγίξει το +1% το 2014 και το +1,5% το 2015.
Η αισιοδοξία δεν περιορίζεται μόνο στα άνωθεν στοιχεία, αλλά αντιθέτως, επεκτείνεται ακόμη και στη δημοσιονομική ισορροπία της Ελλάδας. Το 2013 το δημοσιονομικό έλλειμμα «έκλεισε» στο υψηλότατο -13,1%. Ωστόσο, για το 2014 αναμένεται μία θεαματική βελτίωση, καθώς οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έλλειμμα μόλις -1,6% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το 2015 εκτιμάται περαιτέρω προσαρμογή, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφώνεται κάτω του -1%.






Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η Deutsche Bank «βλέπει» ανάπτυξη +1,1% για το 2014 και +1,5% το 2015. Παράλληλα, δεν αναμένει σημαντικές αποπληθωριστικές πιέσεις, καθώς από το 0,8% το 2014 επίκειται ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων στο 1,3% το 2015.


Σε δύσκολη κατάσταση οι ελληνικές εταιρείες
Παρά τη αξιοσημείωτη βελτίωση της Ελλάδας σε επίπεδο αριθμών, η Deutsche Bank διαπιστώνει μεγάλες δυσκολίες στη ρευστότητα των μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων. Φυσικά, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς πλήττονται σφοδρότατα από την αστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Οι συνθήκες λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτου μεγέθους, είναι αρκετά δύσκολες.
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η ιεράρχηση των προβλημάτων των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ως εξής:
1.    Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης
2.    Αδύναμη καταναλωτική ζήτηση
Μάλιστα, η συγκεκριμένη ιεράρχηση διατηρείται αμετάβλητη ανεξαρτήτου του μεγέθους των επιχειρήσεων. Φυσικά, το πρόβλημα της ρευστότητας επιτείνεται περισσότερο στις μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, το 35% των μικρών επιχειρήσεων χαρακτηρίζουν την αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης ως το μεγαλύτερο και πιο πιεστικό πρόβλημα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των μεσαίων επιχειρήσεων αριθμεί στο 25%.
Στον αντίποδα, το πρόβλημα της αδύναμης καταναλωτικής ζήτησης θεωρείται το μεγαλύτερο και πιεστικότερο από το 25% των μικρών επιχειρήσεων και από το 20% των μεσαίων επιχειρήσεων.





Παράλληλα, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Deutsche Bank, η αδυναμία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης συνιστά πάγιο πρόβλημα για το 43% των μεσαίων επιχειρήσεων και για το 53% των μικρών επιχειρήσεων.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης