Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πρόταση 3 οικονομολόγων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Συστήνουν την έκδοση swap για τη μείωση κατά 25% του χρέους

tags :
Πρόταση 3 οικονομολόγων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους - Συστήνουν την έκδοση swap για τη μείωση κατά 25% του χρέους
Εκτός από μείωση του χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις, τονίζουν
Να μην περιοριστούν στη μείωση του επιτοκίου και την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καλούς τους Ευρωπαίους τρεις οικονομολόγοι, οι Peter Allen, Barry Eichengreen, Gary Evans, όπου σε ανάλυση τους στο Vox συστήνουν μία ακόμη λύση.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής θα προσφέρουν μόνο μια μικρή ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος, ενώ ούτε θα ενθαρρύνουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις ούτε και θα κάνουν κάτι για να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες βασίζονται στον αποπληθωρισμό και όχι στην υποτίμηση του νομίσματος για να προσαρμόσουν τις τιμές και τους μισθούς.
Ο αποπληθωρισμός όμως αποτελεί ανάθεμα για τη μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη των επενδυτών, καθώς ο αργός ρυθμός της σχετικής προσαρμογής των τιμών καθιστά δύσκολη την ανάκαμψη.
Κατά το παρελθόν, στις κρίσεις χρέους χωρών, η υποτίμηση του νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί για την άμεση και γρήγορη ανάπτυξη, καθώς και για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.
Μια επιλογή όμως που δεν έχει η Ελλάδα.

Μια πρόταση

Μια εναλλακτική προσέγγιση περιλαμβάνει τίτλους χρέους μέσω swaps, για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η ΕΚΤ, ο ESM και η ΕΕ θα πρέπει να δεσμεύσουν ένα τμήμα των συμμετοχών τους στα δάνεια του Ελληνικού Δημοσίου ώστε να δημιουργηθούν swaps.
- Οι ιδιώτες επενδυτές που ενδιαφέρονται για την αγορά κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν στη συνέχεια να αγοράσουν δάνεια ή ομόλογα ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έναντι για παράδειγμα για 500 ευρώ.
- Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα μπορούσε να συμφωνήσει να δεχτεί αυτά τα ομόλογα ως νόμισμα, ας πούμε για 750 ευρώ κατά την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων σε δημοπρασία.
Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη σε αυτό το σενάριο, γιατί θα μειώσει αποτελεσματικά το χρέος κατά περίπου 25% (η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ και 750 ευρώ από την αξία που θα λάβουν οι επενδυτές).
Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι, επειδή θα πληρώσουν 500 ευρώ για περιουσιακά στοιχεία αξίας 750 ευρώ.
Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ικανοποιημένη, καθώς δεδομένου ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα με έκπτωση, ενώ θα μπορεί να απεμπλακεί πιο γρήγορα από την έκθεση της.
Ο ESM, εν τω μεταξύ, θα είναι σε θέση να ρευστοποιήσει κάποια από τα δάνεια του στην Ελλάδα, χωρίς να συνεπάγεται πρόσθετες απώλειες, διότι έχει ήδη μειώσει τα περιθώρια τόκων.
Αυτά τα δάνεια έχουν ήδη χαμηλή εύλογη αξία, κατ 'ανώτατο όριο 50 σεντς στο ευρώ.

Παροχή κινήτρων για νέες επενδύσεις

Εκτός από μείωση του χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρά κίνητρα για νέες επενδύσεις.
Με τα swaps θα επιτραπεί στην Ελλάδα και την ΕΕ να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρέη σαν ένα νόμισμα για την προσαρμογή των σχετικών τιμών και την επιδότηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.
Τα swaps
Η ανταλλαγή θα μπορούσε επίσης να διαμορφωθεί έτσι ώστε να προσελκύσει ξένες κυβερνήσεις και ΜΚΟ.
Για παράδειγμα , θα μπορούσε να είναι δομημένο ως χρέος, με την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί για την πώληση των κρατικής ιδιοκτησίας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων από τη γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ενεργειακές ανάγκες της εν λόγω χώρας, για παράδειγμα.

Συμπεράσματα

Η Ελλάδα χρειάζεται μείωση του χρέους.
Η απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν όχι νωρίτερα.
Αλλά αντί οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν μια άλλη ανόητη επιμήκυνση των λήξεων και μείωση των επιτοκίων, πρέπει να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία για να ενθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας.
Και τα swaps είναι ο τρόπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης