Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters - Αssets άνω των 2 τρις ευρώ ξεφορτώθηκαν το 2013 οι 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες - Η τάση θα διατηρηθεί και το 2014

Reuters - Αssets άνω των 2 τρις ευρώ ξεφορτώθηκαν το 2013 οι 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες - Η τάση θα διατηρηθεί και το 2014
Η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού banking
Αssets συνολικού ύψους άνω των 2 τρις ευρώ "ξεφορτώθηκαν" κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, 2013, οι 30 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, προκειμένου να εναρμονιστούν με τη νέα, πιο αυστηρή νομοθεσία.
Σύμφωνα με νέο δημοσίευμα του Reuters, η ίδια τάση αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το τρέχον έτος, 2014, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να περιοριστούν οι δραστηριότητες στο investment banking και να αποφορτιστούν την ίδια τα χαρτοφυλάκια δανείων στο retail banking.
Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν για την εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, προκειμένου να μπει τέλος στον δυνητικό συστημικό κίνδυνο που μπορεί να προκαλέσει "μια πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει (too big to fail) ευρωπαϊκή τράπεζα".
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, η αξία των assets των 30 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε το 2013 κατά 8,3% στα 22,2 τρις ευρώ. Πρόκειται όμως για ένα τεράστιο ποσό, που αντιστοιχεί με 1,7 φορές έναντι του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ακτινογραφία του ευρωπαϊκού banking
Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, μείωσε τα assets της κατά 18,5% το 2013.
Η βρετανική Barclays προχώρησε σε μείωση κατά 12% των στοιχείων ενεργητικού της.
Οι ιταλικές UniCredit and Intesa Sanpaolo μείωσαν κατά 9,5% περίπου τα assets τους.
Η Bank of Ireland μείωσε τα assets της κατά 10,7% το 2013.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης