Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

New York Times - Να μπει τέλος στη δημοσιονομική αποικιοκρατία στην Ευρωζώνη - Να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους

New York Times - Να μπει τέλος στη δημοσιονομική αποικιοκρατία στην Ευρωζώνη - Να ανοίξει ο δρόμος για μαζικές αναδιαρθρώσεις χρέους
Για μπει τέλος στο οικονομικό χάος, η Ευρωζώνη χρειάζεται δραστική αλλαγή θεσμών και πολιτικών
Δημοσιονομική αποικιοκρατία χαρακτηρίζουν την Ευρωζώνη οι New York Times, αποτιμώντας τον αντίκτυπο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως τονίζεται στο εν λόγω δημοσίευμα, την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ωστόσο, είναι ένας μηχανισμός με πολλές αδυναμίες. Αρχικά, δεν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν το 2015. Εκτός αυτού, είναι ένας μηχανισμός εξαιρετικά περίπλοκος. Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Ευρωζώνη ακόμη δεν έχει επιλύσει το τραπεζικό της χάος.
Όπως προειδοποιεί η εφημερίδα, μέσω του νέου της δημοσιεύματος, ο ευρωπαϊκός Νότος συνεχίζει να διαθέτει τράπεζες - ζόμπι που δεν μπορούν να χορηγήσουν την αναγκαία ανάσα ρευστότητας στην ευρωπαϊκή αγορά.
Την ίδια ώρα, εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν χάσει την εργασία τους ή έχουν υποστεί τεράστια μείωση των αποδόχων τους. Αρκετοί Ευρωπαίοι δεν σταματούν να πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times, άλλο είναι το πολυτιμότερο αγαθό που έχουν χάσει αρκετοί Ευρωπαίοι: Την ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον...
Η Ευρώπη βιώνει ολοένα και περισσότερες κοινωνικές εντάσεις, ενώ το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται σε έναν σημαντικό αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Η άνοδος των εξτρεμιστών έχει καταστεί μια πραγματικότητα.
Όπως προσθέτουν οι New York Times, η μαζική και αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε στις χώρες της αδύναμης περιφέρειας οδήγησε μοιραία τις οικονομίες σε βαθιά ύφεση και στην εκρηκτική άνοδο της ανεργίας.
"Για μπει επιτέλους ένα τέλος σε όλο αυτό το οικονομικό χάος, η Ευρωζώνη χρειάζεται δραστική αλλαγή θεσμών και πολιτικών. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αναδιαρθρωθούν και τα υπέρογκα δημόσια χρέη να διαγραφούν. Ταυτόχρονα, πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά οι επενδύσεις", καταλήγει η εφημερίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης