Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Μεγάλη πρόκληση για την Ευρωζώνη η μείωση του χρέους - Αναγκαία η λιτότητα - Τροχοπέδη ο αποπληθωρισμός

Fitch - Μεγάλη πρόκληση για την Ευρωζώνη η μείωση του χρέους - Αναγκαία η λιτότητα - Τροχοπέδη ο αποπληθωρισμός
Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να αυξάνεται
Η μείωση του ευρωπαϊκού χρέους συνιστά μέγιστη πρόκληση για την Ευρωζώνη, διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, καθιστώντας αναγκαία την επίταση των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής των ευρωπαϊκών κρατών.
Σε σημερινή της έκθεση, η Fitch διαπιστώνει πως το έλλειμμα της Ευρωζώνης το 2013 υποχώρησε στο 3% έναντι 3,7% το 2012. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, πρόκειται για μεγάλο άθλο, δεδομένου του γεγονότος πως το ευρωπαϊκό έλλειμμα το 2010 βρισκόταν στο 6,2% του ΑΕΠ.
Το έλλειμμα 11 εκ των 16 κρατών συρρικνώθηκε σημαντικά το 2013. Αντίθετα, σε Ελλάδα και Σλοβενία το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, συνέβαλε στην διεύρυνση του.
Παρά την πρόοδο σε επίπεδο ελλειμμάτων, το χρέος παραμένει υψηλό στις χώρες της Ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος  εξακολουθεί να αυξάνεται σε αρκετές χώρες, καθιστώντας αναγκαία την παράταση της εφαρμογής της λιτότητας για ορισμένα χρόνια ακόμη.
Όπως εξηγεί η Fitch, το υψηλό χρέος βάλλει τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τις αφήνει έκθετες σε ενδεχόμενα οικονομικά σοκ, συρρικνώνοντας δραστικά τη νομισματική και οικονομική ευελιξία.
Ως εκ τούτου, συνοψίζει η Fitch, οι επιφυλάξεις σχετικά με το μεσοπρόθεσμο outlook της Ευρωζώνης διατηρούνται αμετάβλητες.
Επικουρικά με τις άνωθεν επιφυλάξεις, η ήπια ανάπτυξη και η αδύναμος πληθωρισμός υποδεικνύουν πως η μείωση του χρέους θα αποτελέσει μία δύσκολη δοκιμασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης