Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετική έκπληξη από την Fitch - Αναβάθμισε σε «ΒΒΒ+» την Ισπανία - Σταθερό το outlook - Μηδενικός ο κίνδυνος από τις τράπεζες

Θετική έκπληξη από την Fitch - Αναβάθμισε σε «ΒΒΒ+» την Ισπανία - Σταθερό το outlook - Μηδενικός ο κίνδυνος από τις τράπεζες
Οι πιστοληπτικοί κίνδυνοι έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από το 2012 και έκτοτε
Μετά την Κύπρο και την Ιταλία, ήρθε η σειρά της Ισπανίας να γίνει αποδέκτης θετικών εκπλήξεων, καθώς ο οίκος Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση της χώρας σε «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» προηγουμένως.
Ειδικότερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε «ΒΒΒ+» από «ΒΒΒ» προηγουμένως, την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ισπανίας. Παράλληλα, το outlook διατηρήθηκε σε «σταθερό».
Η ισπανική αναβάθμιση αντανακλά σύμφωνα με την Fitch, τους εξής παράγοντες:
- Οι πιστοληπτικοί κίνδυνοι έχουν συρρικνωθεί σημαντικά από το 2012 και έκτοτε. Οι χρηματοδοτικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί, το οικονομικό outlook έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σταθερότητα και ο κίνδυνος από τις τράπεζες έχει εξαλειφθεί.
- Η δημοσιονομική πορεία της Ισπανίας τα τελευταία δύο χρόνια ήταν αρκετά ισχυρή, καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 2,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2012 – 2013.
- Έπειτα από 30 έτη, η Ισπανία εμφάνισε θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς το 2013 διαμορφώθηκε στο +0,3% του ΑΕΠ, συμβάλλοντας στη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας.
- Οι μεταρρυθμίσεις σε αγορά εργασίας, ασφαλιστικό σύστημα και χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν προσδώσει θετικό πρόσημο στην ισπανική αξιολόγηση.
Ωστόσο, ο οίκος Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το υψηλό χρέος, το οποίο το 2016 αναμένεται να εκτιναχθεί στο 104% του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η κατά μέσον όρο αύξηση του χρέους από το 2008 έως και σήμερα κυμαίνεται στο 11%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης