Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ILO – Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμα – Θα παραμείνει στο 22% έως το 2019 ακόμα και με ανάπτυξη κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ

ILO – Σε υψηλά επίπεδα η ανεργία στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ακόμα – Θα παραμείνει στο 22% έως το 2019 ακόμα και με ανάπτυξη κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ
Αύριο στη Βουλή η έκθεση του Οργανισμού για τις «Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας»
Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας, το οποίο κάνει λόγο για ενδείξεις σταθεροποίησης της ανεργίας στην Ελλάδα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (International Labour Organization) εκτιμά ότι η ανεργία ήρθε για να μείνει στην χώρα για πολλά ακόμα χρόνια.
Συγκεκριμένα, η ILO εκτιμά ότι η κατάσταση της απασχόλησης στην Ελλάδα παραμένει αδύναμη, τονίζοντας ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά προκειμένου να υπάρξουν και να καταγραφεί βελτίωση.
Είναι ενδεικτική η εκτίμηση της ότι ακόμα και αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει μέσους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, η ανεργία θα είναι κοντά στο 22% έως το 2019.
Στην ετήσια έκθεση της, «Παγκόσμιες Τάσεις στην Αγορά Εργασίας» (Global Employment Trends 2014) η Οργάνωση αναφέρει ότι στην Ελλάδα η μέση διάρκεια ανεργίας έχει πλέον αυξηθεί στους 9 μήνες, όταν στην Ισπανία ανέρχεται σε 8 μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό πως η ILO έχει απευθύνει προειδοποιήσεις τόσο για τον κίνδυνο να αυξηθεί περαιτέρω η μαύρη εργασία στην Ελλάδα όσο και για τις επιπτώσεις της μετανάστευσης του εργατικού δυναμικού εκτός Ελλάδας.
Για τις εκτιμήσεις της σχετικά με τις προοπτικές αγοράς εργασίας στην Ελλάδα αναμένεται να ενημερώσει αύριο τη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής της ILO Guy Rider.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει αναλάβει την εκπόνηση μελέτης σχετικά με τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, η οποία ενδεχομένως να τεθεί στο δημόσιο διάλογο , εάν τελικά η τρόικα θεωρήσει πως το υφιστάμενο καθεστώς θα πρέπει να αλλάξει από το φθινόπωρο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει στοιχείων της Eurostat για το Δεκέμβριο του 2013, η συνολική ανεργία ανήλθε στο 27,5% (δηλαδή οι άνεργοι εκτιμώνται σε 1,349 εκατομμύρια άτομα), ποσοστό που αποτελεί και το υψηλότερο στην Ε.Ε, αν και κατέγραψε οριακή μείωση από το 27,6% του Νοεμβρίου του 2013.
Στους άντρες η ανεργία ανέρχεται στο 24,5%, στις γυναίκες στο 31,6% και στους νέους κάτω των 25 ετών 58,3% (169.000 άτομα), ποσοστό που είναι και το υψηλότερο σε όλη την Ε.Ε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης