Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch - Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει η Ελλάδα - Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί!

MarketWatch - Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει η Ελλάδα - Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί!
Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο...
"Οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν υπέρ της Ελλάδας, καθώς η οικονομία της χώρας δείχνει πράγματι να έχει γυρίσει σελίδα", σημειώνει σε νέο δημοσίευμά του το Marketwatch, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.
Όπως υποστηρίζει το Marketwatch, η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει τη μεγάλη αλλαγή. Η χώρα στις 10 Απριλίου προχώρησε σε έκδοση 5ετούς ομολόγου, επιστρέφοντας στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,95% - χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών - ενώ στον αντίποδα η ζήτηση ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Υπό το πρίσμα αυτό, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο για τον καθέναν να αντιληφθεί την εξής πραγματικότητα: Πως η Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, κατά την περίοδο του PSI+, χρεοκόπησε...
Όπως σημειώνεται στο νέο δημοσίευμα του πρακτορείου, το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι και υπερβολικά υψηλό, αλλά και μη βιώσιμο...
Σύμφωνα με το Marketwatch, οι αποδείξεις για την ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες. Η ελληνική οικονομία έχει χάσει το 25% της αξίας της τα τελευταία χρόνια, ενώ στον αντίποδα, τα ποσοστά της ανεργίας έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.
Όμως οι επενδυτές δεν μοιάζουν να ανησυχούν πλέον για τις αναιμικές προοπτικές της Ελλάδας. Οι επενδυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι πως η Γερμανία και η Γαλλία θα συνεχίζουν να στηρίζουν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και το ίδιο το ευρώ.
"Οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον πως η Ελλάδα είναι... πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει (too big to fail)", σημειώνει το Marketwatch.

Yπάρχει ή δεν υπάρχει κίνδυνος φούσκας στις αγορές;
"Yπάρχει ή δεν υπάρχει τελικά - στην τρέχουσα συγκυρία - κίνδυνος να ξεσπάσει μια νέα φούσκα στις αγορές;", διερωτάται στη συνέχεια το πρακτορείο.
Όπως υποστηρίζει, οι ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν διαρκή αγώνα διάψευσης τέτοιων σεναρίων.
"Οι συνεχείς διαψεύσεις πολλές φορές κρύβουν την... αλήθεια", σπεύδει να προειδοποιήσει το Marketwatch.
"Για να θωρακιστεί επαρκώς η παγκόσμια οικονομία - και για να μην επαναληφθούν ακραία σενάρια όπως το 2008 - οι κεντρικές τράπεζες εφαρμόζουν πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Τα χαμηλά επιτόκια και η χορήγηση άφθονης ρευστότητας οδηγούν στα ύψη την αξία αρκετών assets, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εμφάνιση σημαντικών κινδύνων... που δεν πρέπει να αγνοηθούν", καταλήγει το πρακτορείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης