Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πειραιώς - Έτος σημαντικής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη το 2014 - Πολύ μικρή η πιθανότητα για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Πειραιώς - Έτος σημαντικής ανάπτυξης για την Ευρωζώνη το 2014 - Πολύ μικρή η πιθανότητα για ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ
Προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,4% στην Ευρωζώνη το 2014 έναντι ύφεσης -0,4% το 2013
Ανάκαμψη της οικονομίας στην Ευρωζώνη λόγω της εσωτερικής ζήτησης, προβλέπει η Τράπεζα Πειραιώς, στην τελευταία ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Διεθνείς Οικονομίες & Αγορές: Πρόσκαιρη υποχώρηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ, περαιτέρω επιτάχυνση στην Ευρωζώνη".
Όπως επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Πειραιώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη θα επιταχυνθεί τόσο στο τρέχον όσο και στα επόμενα τρίμηνα. Κατά συνέπεια το 2014 θα αποτελέσει έτος σημαντικής οικονομικής ανάκαμψης έναντι συρρίκνωσης που καταγράφηκε το 2013. Πιο συγκεκριμένα, βασιζόμενοι στο υπόδειγμα τρέχουσας συγκυρίας εκτιμούμε ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση (1,1 σε ετήσια) το α’ τρίμηνο του 2014. Επιπρόσθετα, το ΑΕΠ θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική το β’ τρίμηνο όπου αναμένουμε βελτίωση του ΑΕΠ κατά 0,5% (1,5% σε ετήσια βάση). Συνολικά προβλέπουμε ανάπτυξη κατά 1,4% στην Ευρωζώνη το 2014 έναντι ύφεσης -0,4% το 2013, λόγω της αντίστοιχης ανάκαμψης στην κατανάλωση (από το -0,7% στο 0,9%) και των επενδύσεων (από το -2,9% στο 2,5%).
Παρά την επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας ο ρυθμός αποκλιμάκωσης της ανεργίας αναμένουμε να είναι εξαιρετικά βραδύς καθώς αναμένουμε η ανεργία να κυμανθεί στα επίπεδα του 11,9% - 11,8% το α’ και β’ τρίμηνο και να υποχωρήσει οριακά στο 11,5% - 11,6% προς τα τέλη του έτους. Παράλληλα αναμένουμε ενίσχυση του πληθωρισμού από τα τοπικά χαμηλά του Μαρτίου (0,5) προς το 0,9% το β’ και γ’ τρίμηνο (τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 0,7%). Συνολικά οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένουμε να παραμείνουν εξαιρετικά περιορισμένες με το μέσο πληθωρισμό του 2014 να διαμορφώνεται πλησίον του 1%.
Σχετικά με την ΕΚΤ, παρατηρείται στάση αναμονής, διότι θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το αν το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού του Μαρτίου (0,5%) είναι προσωρινό και κατά συνέπεια η αναμενόμενη ανάκαμψη της εσωτερικής ζήτησης οδηγήσει τους επόμενους μήνες σε ενίσχυσή του στο 1,0% (τον Απρίλιο αυξήθηκε στο 0,7%). Ως πιθανότερο σενάριο εκτιμάμε τη συνέχιση της δέσμευσης για την παραμονή του παρεμβατικού επιτοκίου σε πολύ χαμηλό επίπεδο για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα, καθώς ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης (υπό του 2,0%) και η διατήρηση του ισχυρού ευρώ (άνω του 1,35 έναντι του USD) διασφαλίζουν με μεγάλη πιθανότητα την παραμονή του πληθωρισμού υπό του 2,0%. Παράλληλα, η λήψη μέτρων για μικρή τόνωση της ρευστότητας (όπως η παύση του SMP sterilization, η επέκταση του Full Allotment και η επανάληψη της πραγματοποίησης (Very) Long Term Refinancing Operations) κρίνεται πιθανή, ώστε να αντιμετωπιστεί κάποια ενδεχόμενη αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου. Όμως, η πιθανότητα για την πραγματοποίηση ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εκτιμάμε ότι είναι πολύ μικρή.

Πορεία Αγορών στην Ευρωζώνη
Όπως και στις αμερικανικές αγορές, οι αγορές της Ευρωζώνης κατέγραψαν σχετικά μικρές αποδόσεις σε πραγματικούς όρους (απομονώνοντας την επίδραση του πληθωρισμού) το Μάρτιο, ενώ σε ονομαστικούς όρους τον Απρίλιο σημειώθηκε βελτίωση. Οι μετοχές κατέγραψαν σχετικά ικανοποιητική ονομαστική απόδοση κατά τη διάρκεια του Απριλίου (1,5% ο Euro Stoxx 50), ενώ μικρότερη απόδοση σημειώθηκε στα κρατικά ομόλογα (0,4%) και τα εταιρικά ομόλογα (0,7%).
Ύστερα από την πολύ υψηλή πραγματική απόδοση (4,4%) που καταγράφηκε το Φεβρουάριο στις μετοχές, κατά τη διάρκεια του Μαρτίου συνεχίστηκε η θετική πραγματική απόδοση, αλλά με πολύ μικρότερο μέγεθος (0,5%). Αντίθετα, μικρή βελτίωση σημειώθηκε στην πραγματική απόδοση τόσο των κρατικών (στο 0,4% από το 0,1%), όσο και των εταιρικών ομολόγων (στο 0,5% από το 0,4%, αντίστοιχα).
Η σωρευτική πραγματική απόδοση των μετοχών (2,3%) που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου (Δεκεμβρίου - Μαρτίου) της φάσης της ανάπτυξης ήταν χαμηλότερη έναντι του μέσου όρου (3,5%) για το πρώτο τετράμηνο της συγκεκριμένης φάσης από το 1997 και ύστερα. Αντίθετα, η σωρευτική πραγματική απόδοση ήταν αρκετά καλύτερη, τόσο για τα κρατικά (1,1%), όσο και για τα εταιρικά ομόλογα (1,7%), έναντι του μέσου όρου (0,5% και 0,3%, αντίστοιχα).
Η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάμε ότι θα συνεχίσει να διανύει μεγαλύτερη απόσταση εντός της φάσης της ανάπτυξης του οικονομικού κύκλου, ενώ παράλληλα η ΕΚΤ θα προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπίσει το πολύ χαμηλό επίπεδο του πληθωρισμού. Συνεπώς, η σωρευτική πραγματική απόδοση στις μετοχές εκτιμάμε ότι θα αυξηθεί, καθώς ο δείκτης Euro Stoxx 50 εκτιμάμε ότι θα υπερβεί τις 3300 μονάδες.
Με βάση την ανάλυση μας (όπως αυτή συνοψίζεται στην τρίτη σελίδα του Παραρτήματος), οι περίοδοι οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη παρέχουν σημαντική υποστήριξη στην απόδοση των μετοχών και ελάχιστη υποστήριξη στις αποδόσεις των (γερμανικών) κρατικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων. Όμως, στην περίπτωση κατά την οποία η ΕΚΤ προβεί σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η αρνητική πραγματική υπερβάλλουσα απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων κρίνουμε ότι είναι απίθανο να σημειωθεί, καθώς η απόδοσή τους (yield) θα παραμείνει σε πολύ χαμηλό επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης