Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mediobanca Sec - H επίσπευση της ΑΜΚ της Εθνικής αξίζει αναβάθμιση - Σύσταση neutral

Mediobanca Sec - H επίσπευση της ΑΜΚ της Εθνικής αξίζει αναβάθμιση - Σύσταση neutral
Διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, στα 3,35 ευρώ
"Η επίσπευση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας αξίζει αναβάθμιση" υποστηρίζει σε νέα ειδική ανάλυσή της, υπό τον τίτλο "Faster capital strengthening deserves upgrade", η Mediobanca Securities.
Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, μετά την ανακοίνωση της Εθνικής πως προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 2,5 δισ. ευρώ, κρίθηκε επιτακτική η αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε neutral (ουδέτερη), από underperform προηγουμένως.
Η Mediobanca Securities διατηρεί ωστόσο αμετάβλητη την τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής, στα 3,35 ευρώ, έως ότου προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου και πέσει φως σε καίρια σημεία της διαδικασίας. Μέχρι τότε, η μεταβλητότητα θα συνεχίσει να συνοδεύει τη μετοχή της Εθνικής.
Όπως επίσης τονίζεται στην ίδια έκθεση, η αποτίμηση της μετοχής της Εθνικής μπορεί να καταστεί ελκυστική, αν η τράπεζα κατορθώσει να αυξήσει την ικανότητά της για υψηλότερη κερδοφορία, τόσο στην ελληνική, όσο και στην τουρκική (μέσω της θυγατρικής της, της Finansbank) αγορά.
Σύμφωνα με τη Mediobanca Securities, η απόφαση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 2,5 δισ. ευρώ αποτελεί σαφή απόδειξη της προσπάθειάς της να εναρμονιστεί με τις απαιτήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες που κατέδειξαν τα stress tests.
"Η απόφαση της Εθνικής να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου καθίσταται ακόμη πιο σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς πως στην τρέχουσα συγκυρία η ελληνική οικονομία διανύει τα πρώτα, κρίσιμα στάδια της ανάκαμψή της", σημειώνει.
Η ώρα για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής κρίνεται κατάλληλη, δεδομένης της επιτυχίας των αυξήσεων κεφαλαίων των έτερων ελληνικών συστημικών τραπεζών, αλλά και του επίσης επιτυχημένου ομολογιακού των 750 εκατ. ευρώ της ΕΤΕ.
Η Mediobanca Securities αισθάνεται την ανάγκη - μέσω της νέας έκθεσής της αυτής - να εξηγήσει και τους λόγους για τους οποίους τηρούσε - μέχρι πρότινος - αρνητική στάση έναντι της Εθνικής Τράπεζας. Όπως επισημαίνει, ο κύριος λόγος είναι ένας. Ο προφανής. Οι κεφαλαιακές ελλείψεις της τράπεζας. Αυτό όμως τώρα αλλάζει, καθώς δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται επίσης στην έκθεση αυτή, οι αγορές δείχνουν να ανταμείβουν τις τράπεζες που προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, προκειμένου να θωρακιστούν κεφαλαιακά.
"Η αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ κρίνεται επαρκής για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που προέβλεπε το δυσμενές (adverse) σενάριο στα stress tests της ΤτΕ", τονίζεται.
Ταυτόχρονα, η Mediobanca Securities θεωρεί πως η Εθνική, μετά την αύξηση κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ, θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και στoν νέο, αυστηρότερο γύρο των ευρωπαϊκών stress tests, τα οποία θα εκπονήσουν από κοινού EBA και ΕΚΤ.


















www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης