Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's - Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι παραδοχές των stress tests

Moody's - Credit positive για τις ευρωπαϊκές τράπεζες οι παραδοχές των stress tests
Tα stress tests δύνανται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Credit positive (πιστωτικά θετικές) για τις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών χαρακτηρίζει ο αμερικανικός οίκος Moody's τις λεπτομέρειες της ΕΒΑ (Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή) για τις βασικές παραδοχές των επικείμενων stress tests.
Υπενθυμίζεται εδώ πως η ΕΒΑ ανακοίνωσε τα σενάρια και τις παραδοχές που θα ληφθούν υπόψη στα τραπεζικά stress tests,  μόλις προχθές, την Τρίτη.
Σχολιάζοντας λοιπόν η Moody's τις ανακοινώσεις της Τρίτης, υποστηρίζει, μέσω της νέας έκθεσής της, πως οι λεπτομέρειες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αρκούν για να παρασχεθεί μια σφαιρική εικόνα για την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών προς τους επενδυτές, αλλά και για να αντιμετωπιστούν οι αβεβαιότητες κάθε είδους γύρω από το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Σύμφωνα με τη Moody's, τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών δύνανται να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αναδεικνύοντας την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας.
Στο μεταξύ, αρκετά αυστηρές χαρακτήρισε χθες ο έτερος αμερικανικός οίκος Fitch τις παραδοχές της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) για τον νέο γύρο των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σχολιάζοντας τιςανακοινώσεις της EBA για τα σενάρια και τις παραδοχές που θα ακολουθηθούν στον επόμενο γύρο των stress tests, η Fitch αναφέρει χαρακτηριστικά πως "οι παραδοχές που ανακοινώθηκαν εμφανίζονται ικανοποιητικά αυστηρές, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα".
Ωστόσο, όπως σπεύδει να επισημάνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι ανακοινώσεις δεν αποτελούν παρά το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση κεφαλαιακής θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.
Η Fitch δεν παραλείπει να επισημάνει πως η διαδικασία κεφαλαιακής θωράκισης των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι σύνθετη και περιλαμβάνει επίσης: σχέδια κεφαλαιακής θωράκισης και εταιρική διακυβέρνηση.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, μέσω της σημερινής έκθεσής του, αναγνωρίζει πως η Ευρωζώνη έχει σημειώσει πρόοδο στην κατεύθυνση ανάκτησης της αξιοπιστίας των τραπεζών της.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο νέος γύρος των stress tests είναι πιο περίπλοκος και πιο αυστηρός από εκείνον του 2011, γεγονός που θα αυξήσει τον αριθμό των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε αυξήσεις κεφαλαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης