Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, η αδιευκρίνιστη ψήφος και ... το 40% του ΣΥΡΙΖΑ - Η ευμετάβλητη "διάθεση" των δημοσκοπήσεων

Η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, η αδιευκρίνιστη ψήφος και ... το 40% του ΣΥΡΙΖΑ - Η ευμετάβλητη
Απρόβλεπτη η διπλή κάλπη του Μαϊου
Οι εκτιμήσεις που διατύπωσε ο Χριστόφορος Βερναδάκης από τη VPRC σχετικά με την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες Ευρωεκλογές και με τη διαφορά του από τη ΝΔ να εκτινάσσεται ακόμα και στις 15 ποσοστιαίες μονάδες πραγματικά εντυπωσιάζουν, αλλά παράλληλα προβληματίζουν για το κατά πόσο αυτές ανταποκρίνονται στην τάση που επικρατεί στην κοινωνία.
Μιλώντας στην ΕΤ-3 (εξακολουθεί να εκπέμπει διαδικτυακά από τους εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ), ο κ.Βερναδάκης υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με τη διαφορά τους να κυμαίνεται από 3 έως και 15 ποσοστιαίες μονάδες!
Ο κ.Βερναδάκης, οριοθετώντας τα ποσοστά της ΝΔ μεταξύ του 18% με 25%, άφησε να εννοηθεί (δεδομένου ότι δεν έκανε σαφή αναφορά στα ποσοστά) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει από 21% έως και 40%.
Βάσει των ίδιων εκτιμήσεων, η Χρυσή Αυγή θα αναδειχθεί τρίτο κόμμα με τα ποσοστά της να διαμορφώνονται μεταξύ του 10% με 15%.
Από εκεί και πέρα, επικρατεί το απόλυτο «χάος». Το Ποτάμι φέρεται να λαμβάνει από 5% έως 8%, το ΚΚΕ από 6% έως 7%, το ΠΑΣΟΚ-Ελιά από 5% έως 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από 4,5% έως 5% και η ΔΗΜΑΡ κάτω από 3%.
Οι εκτιμήσεις αυτές, και κυρίως η πρόβλεψη σχετικά με τη δυναμική της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15 ποσοστιαίες μονάδες, δεν έχουν ανιχνευθεί σε καμία από τις μετρήσεις και τις δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί και έχουν δοθεί έως σήμερα στη δημοσιότητα.
Την ίδια στιγμή, το εύρος που δίνεται στο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φέρεται να κυμαίνεται από το 21% έως και το 40%, μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει για την αξιοπιστία του.
Διότι είναι τέτοια η «ψαλίδα» του που δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαχθεί το οποιοδήποτε συμπέρασμα.
Διότι είναι άλλο η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να είναι στο 3% και άλλο αυτή να εκτιναχθεί στο 15%. Είναι προφανές πως στη δεύτερη περίπτωση η χώρα θα πρέπει να οδηγηθεί «χθες» στην κάλπη των εθνικών εκλογών.
Αλλά τέτοια τάση στην ελληνική κοινωνία δεν προκύπτει από πουθενά ότι υπάρχει.
Δεν την δικαιολογεί ούτε η πολιτική στάση και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και οι εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, οι οποίες αναμφίβολα – και παρά την πραγματικά δύσκολη καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων πολιτών – μεταδίδουν μια «εικόνα» επιστροφής στην ομαλότητα τουλάχιστον σε σύγκριση με την προηγούμενη διετία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσκοπήσεις και εκτιμήσεις επικαλούνται την «αβεβαιότητα» που προκύπτει από το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων και της «αδιευκρίνιστης ψήφου» ή το ευμετάβλητο του πολιτικού σκηνικού για να δικαιολογήσουν τις προβλέψεις τους.
Αλλά δεν είναι η πρώτη (ούτε και η τελευταία) φορά που οι δημοσκοπήσεις ή οι δημοσκόποι αστοχούν στις εκτιμήσεις τους.

Σπύρος Χριστόπουλος    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης