Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC - Ελλάδα… η επιτομή της κρίσης απασχόλησης στην Ευρωζώνη – Η λιτότητα και το «πάγωμα» των μισθών δεν επιλύει το πρόβλημα

CNBC - Ελλάδα… η επιτομή της κρίσης απασχόλησης στην Ευρωζώνη – Η λιτότητα και το «πάγωμα» των μισθών δεν επιλύει το πρόβλημα
Μεγαλώνει η ανισότητα μεταξύ Βορρά και Νότου
Ως επιτομή της ευρωπαϊκής κρίσης ανεργίας χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα, το αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Ειδικότερα, το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης επικαλείται ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους χιλιάδες πτυχιούχους νέους, οι οποίοι αδυνατώντας να βρουν μία θέση εργασίας κατάλληλη των σπουδών τους, εξαναγκάζονται - στην καλύτερη περίπτωση - να εργάζονται ως σερβιτόροι σε καφετέριες.
«Από το 2010 αναζητώ εργασία πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου» τονίζει η Ελεάνα Μαλέμη, μιλώντας στο CNBC.  
Όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο, η Ελλάδα συνιστά τη χώρα – έμβλημα της ευρωπαϊκής ανεργίας, καθώς διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό (26,7%). Μάλιστα, η κατάσταση στην αγορά εργασίας των νέων είναι ακόμη χειρότερη, καθώς η ανεργία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 56,8%.
«Οι νέοι άνθρωποι είναι απογοητευμένοι, καθώς έπειτα από πολυετείς σπουδές και επίπονη δουλειά, βλέπουν τις ευκαιρίες να χάνονται και τα όνειρά τους να παραμένουν απραγματοποίητα» επισημαίνει η Ελεάνα.
«Είμαστε θυμωμένη επειδή αν και πεπαιδευμένοι άνθρωποι αδυνατούμε να βρούμε εργασία» προσθέτει εν συνεχεία.
Παράλληλα, το CNBC αναφέρεται και στο ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς όπως επισημαίνει, μεγάλο αριθμός νέων ανθρώπων αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του και να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό.
Αναφερθείς στην ανεργία του ευρωπαϊκού Νότου, ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων στο Warwick Business School, Guglielmo Meardi εγείρει σημαίνοντα ερωτήματα σχετικά με τις ασκούσες πολιτικές των κρατών – μελών.
«Το πάγωμα των μισθών και η φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, δεν βοηθάει την απασχόληση» υπερτονίζει μιλώντας στo CNBC.
Άλλωστε, όπως διαπιστώνει, η ανισότητα μεταξύ των κρατών – μελών στον κλάδο της απασχόλησης ολοένα και διογκώνεται.
Για παράδειγμα, η ανεργία σε Ελλάδα και Ισπανία κυμαίνεται άνω του 25%. Εν αντιθέσει, η ανεργία στις δυτικές χώρες, όπως την Αυστρία και τη Γερμανία διαμορφώνεται μόλις στο… 5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης