Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ντέρμπι στις ευρωεκλογές δείχνουν οι… αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις - «Μάχη» και για την 3η θέση - Χαμηλές επιδόσεις για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Ντέρμπι στις ευρωεκλογές δείχνουν οι… αντικρουόμενες δημοσκοπήσεις - «Μάχη» και για την 3η θέση - Χαμηλές επιδόσεις για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Μάχη Χρυσής Αυγής και "Ποταμιού" για την 3η θέση
Αντικρουόμενα είναι τα ευρήματα τριών νέων δημοσκοπήσεων, όπου δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή, καθώς η μία δίνει σαφές προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλες δύο οριακό προβάδισμα στη ΝΔ.
Ειδικότερα, δημοσκόπηση της εταιρείας Palmos Analysis για λογαριασμό του tvxs.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα 3,5 μονάδων για τις ευρωεκλογές και 5 μονάδες για τις βουλευτικές.
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος με 21,5% και η ΝΔ δεύτερη με 18,1%.
Η διαφορά αγγίζει τις 3,5 μονάδες .Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,3% και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη με 6,9%. Το ΚΚΕ παίρνει ποσοστό 3,4%, η Ελιά μόλις 2,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,2% , η Δημοκρατική Αριστερά 1,4%, το ΛΑΟΣ 1,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 0,7%. Το «άλλο κόμμα» συγκεντρώνει 5,6%.
Λευκό ή Άκυρο δηλώνει ότι θα ρίξει στην κάλπη το 1,6% των ερωτηθέντων ενώ ένα 3,8% ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ψηφίσει. Μεγαλύτερο ποσοστό, 7% συγκεντρώνει το «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ» ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 16,2%.
Οι ψηφοφόροι βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, το 48% απαντά πως «ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα ψηφίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πρώτος. Πρώτη βλέπει την Νέα Δημοκρατία το 34%, ενώ το 16% δήλωσε πως δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ και στην εκλογική επιρροή με σχεδόν 5 μονάδες.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 29,6%, η ΝΔ δεύτερη με 24,9% ακολουθεί το ποτάμι με 9,4%, η ΧΑ με 9,2%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 4,7%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 3,4%, η ΔΗΜΑΡ με 2,6%, ο ΛΑΟΣ με 2,1% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν 7,5%.



Για τις εθνικές εκλογές το 26,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ ενώ δεύτερη έρχεται η ΝΔ με ποσοστό 21,4%. Η Χρυσή Αυγή λαμβάνει 7,2% και το Ποτάμι 5,2%. Στο 3,9% βρίσκεται το ποσοστό που παίρνει το ΚΚΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει φτάσει στο 2,2% δείχνοντας ότι σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα πέρναγε το κατώφλι της Βουλής.
Στο 3% το Ποσοστό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει 1,1%.
Τέλος 0,5% συγκεντρώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και 1,9% το ΛΑΟΣ. Άλλο κόμμα δήλωσε ότι θα ψηφίσει το 4,7%.
Αυθόρμητα απάντησε το 12,8% των ερωτηθέντων ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη ενώ 1,2% τόνισε επίσης αυθόρμητα ότι θα ρίξει λευκό ή άκυρο. «Δεν θα ψηφίσω» απάντησε αυθόρμητα το 3,2%. «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» ήταν η απάντηση του 5% των ερωτηθέντων.
Και στις εθνικές εκλογές, όπως και στις ευρωεκλογές, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα ψηφίσουν, το 41% των πολιτών βλέπουν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Το 39% βλέπει νίκη της ΝΔ. Παρόλα αυτά, περισσότεροι από τους μισούς (51%) εκτιμά πως η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της. Δεν είναι λίγοι όμως (45%) αυτοί που πιστεύουν το αντίθετο.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς έναντι του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 40%.
Στο 27% το ποσοστό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στον αντίποδα, σε δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Παρασκήνιο», η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 0,8 μονάδων για τις ευρωεκλογές.
Αναλυτικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 22%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος με 21,2%. Ακολουθούν το Ποτάμι με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,7%, το ΚΚΕ με 5,9%, η Ελιά με 5,6%, οι ΑΝΕΛ με 3,3%, η ΔΗΜΑΡ με 1,5%, ενώ τα λοιπά κόμματα βρίσκονται στο 7%. Η αποχή ανέρχεται στο 4,5% και οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 14,2%.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, προκύπτει "αισθητή υπεροχή" του Αντώνη Σαμαρά έναντι των άλλων πολιτικών αρχηγών όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών για τη διαχείριση των μεγάλων θεμάτων της χώρας.
Στους τρεις τομείς που διερευνήθηκαν (αντιμετώπιση οικονομικής κρίσης, εξωτερική πολιτική-σχέσεις με Ευρώπη, ανάπτυξη-μέλλον της χώρας) ο πρωθυπουργός επιλέγεται με διπλάσια σχεδόν ποσοστά (30,4%) σε σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα (15,5%).
Παράλληλα, σε 3η κατά σειρά δημοσκόπηση, αυτή τη φορά για λογαριασμό της MRB για την τηλεόραση του Star, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 0,6% στις ευρωεκλογές και 1,2% στις βουλευτικές.
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ προηγείται με 21,9% και έπεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,3%. Ακολουθούν το «Ποτάμι» με 8,2% , η Χρυσή Αυγή με 6,9% , το ΚΚΕ με 6% , η Ελιά με 5,1% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,2% και η ΔΗΜΑΡ με 3,4%.
Στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 24,4% και έπονται ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,2% , το Ποτάμι με 7,7% , η Χρυσή Αυγή με 6,7% , το ΚΚΕ με 5% , η Ελιά με 4,6% , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ με 2,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης