Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch - Πιθανές αναβαθμίσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης - Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία λιγότερο εκτεθειμένες έναντι Ελλάδας και Κύπρου

tags :
Fitch - Πιθανές αναβαθμίσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης -  Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία λιγότερο εκτεθειμένες έναντι Ελλάδας και Κύπρου
Το έδαφος για αναβάθμιση των αξιολογήσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, προετοιμάζει οίκος αξιολόγησης Fitch - Παραμένει επιφυλακτική - Προσοχή στις υποτροπές
Το έδαφος για αναβάθμιση των αξιολογήσεων στην περιφέρεια της ευρωζώνης, προετοιμάζει οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, σε ανάλυσή του με ημερομηνία 6 Μαΐου 2014.
Όπως αναφέρει, η αναβάθμιση των πιστοληπτικών αξιολογήσεων στις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης είναι πιθανή, με βάση ένα θετικό σενάριο οικονομικής ανάκαμψης και μείωσης των δεικτών του χρέους.
Παρόλα αυτά, ο οίκος εξακολουθεί να δηλώνει επιφυλακτικός σχετικά με το μεσοπρόθεσμο outlook της ευρωζώνης, καθώς πολλές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια μακρά περίοδο ανάρρωσης και τον κίνδυνο της υποτροπής.
Όπως σημειώνει η Fitch, έχει προχωρήσει σε αρκετές θετικές αξιολογήσεις στην περιφέρεια της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει αποκλιμακωθεί η ένταση της κρίσης και οι χώρες έχουν αρχίσει να αποκαθιστούν τη φερεγγυότητά τους.
Οι κινήσεις αυτές περιλαμβάνουν την αναβάθμιση της Ελλάδας τον Μάιο του 2013, της Ισπανίας τον Απρίλιο του 2014 και τις θετικές αλλαγές στο outlook της Ιρλανδίας τον Νοέμβριο του 2012, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας τον Απρίλιο του 2014, της Σλοβενίας τον Μάιο του 2014 και του Βελγίου τον Ιανουάριο του 2014.
Η Fitch εκτιμά ότι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν τη μεγαλύτερη δυναμική μεσοπρόθεσμης αναβάθμισης, αφού η βαθμολογία τους μειώθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης (κατά 7-8 βαθμίδες), έναντι της Ιταλίας και τηςΣλοβενίας (4-5 βαθμίδες) και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε μικρότερο βαθμό.
Παράλληλα είναι λιγότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους αρνητικών εξελίξεων σε σχέση με την Κύπρο και την Ελλάδα (οι οποίες κήρυξαν αδυναμία πληρωμών και παραμένουν στα προγράμματα των ΕΕ / ΔΝΤ).
Οι θετικές αξιολογήσεις αντανακλούν το τέλος της ύφεσης και μια μετακίνηση σε πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, την ενισχυμένη ευελιξία χρηματοδότησης και την πρόσβαση στην αγορά, το μειωμένο κίνδυνο για εξόδους χωρών από την ευρωζώνη, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την χαλάρωση των κινδύνων του τραπεζικού τομέα και τις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης