Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αlpha Bank - Πρωτοβουλίες θωράκισης των μισθών των εργαζομένων της πρώην Emporiki από τον Σύλλογο ΕΝΑΣ - Δημιουργεί νομική βάση διεκδίκησης

tags :
Αlpha Bank - Πρωτοβουλίες θωράκισης των μισθών των εργαζομένων της πρώην Emporiki από τον Σύλλογο ΕΝΑΣ - Δημιουργεί νομική βάση διεκδίκησης
Tαυτόχρονα ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων
Σειρά πρωτοβουλιών για τη θωράκιση των μισθών των εργαζομένων της πρώην Εmporiki Bank αναλαμβάνει ο σύλλογος ΕΝΑΣ (Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος).
Όπως γνωστοποιεί μέσω ανακοίνωσής του ο σύλλογος, προχωρά στη δημιουργία νομικής βάσης διεκδίκησης και ετοιμάζεται για δικαστικό αγώνα (για το σκοπό θα ζητηθεί η συνδρομή κορυφαίων καθηγητών του εργατικού δικαίου), ενώ ταυτόχρονα ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων.
Στην ανακοίνωση του ο σύλλογος ΕΝΑΣ επισημαίνει πως "η οικονομική και εργασιακή ισοπέδωση των εργαζομένων με τις γνωστές δόσεις του 20% θα οδηγήσουν στο τέλος του έτους στην πλήρη απάλειψη του ποσού που στη μισθοδοσία του Απριλίου χαρακτηρίζεται ως "διαφορά αποδοχών".
Παράλληλα τονίζει πως "οι δραματικές μειώσεις αφορούν στην πλειοψηφία εργαζομένους που επειδή δεν κατέλαβαν ισότιμη θέση με αυτήν που είχαν πριν την συγχώνευση έχουν ήδη υποστεί εργασιακή και προσωπική μείωση. Έτσι στο τέλος του έτους εργαζόμενοι με σημαντική προσφορά και προοπτικές καριέρας θα είναι απλοί υπάλληλοι έχοντας υποστεί μειώσεις που αγγίζουν ακόμα και το 40%".
Χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται πως η διοίκηση αποφάσισε να "ενοποιήσει" τα πάσης φύσης επιδόματα σε ένα "κουτάκι" που το βάφτισε "διαφορά αποδοχών". Έτσι "τσουβάλιασε", σημειώνει ο σύλλογος ΕΝΑΣ, επιδόματα και διαφορές επιδομάτων (όπως τα αρωγής τέκνων, ευθύνης, βαθμίδας, προσωπικές διαφορές κ.α) με σκοπό να τα εξαλείψει όλα έως το τέλος του έτους. Ο Σύλλογος επισημαίνει πως "Είναι προφανέστερη η παρανομία και η πρόθεση να μπερδέψει τους εργαζόμενους, μην προσδιορίζοντας ακριβώς την πηγή κάθε μείωσης χωριστά".
Ο σύλλογος έχει ήδη προχωρήσει σε μία σειρά παρεμβάσεων, ξεκινώντας από την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον της τράπεζας (θα εκδικαστούν στις 17 Ιουνίου). Παράλληλα έχει στείλει εξώδικη διαμαρτυρία και τώρα καλεί τους εργαζόμενους να συμπληρώσουν μία ειδική "φόρμα" για να προχωρήσει στην κατάθεση αγωγών.
O πρόεδρος του συλλόγου ΕΝΑΣ Γιώργος Κωνσταντινόπουλος τονίζει πως "οι εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής δεν έχουν άλλα περιθώρια οικονομικής αιμορραγίας. Η λύση είναι μία και μοναδική: η σταδιακή εξομοίωση προς τα πάνω των μισθών όλων των εργαζομένων της τράπεζας. Όλοι οι συνάδελφοι μας στην Alpha έχουν υποστεί τα τελευταία τρία χρόνια τεράστια απώλεια μισθού. Θα σταθούμε δίπλα τους για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα".
Σημειώνεται πως την ερχόμενη Πέμπτη πραγματοποιείται στις 17:00 παναττική συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου (Ευπόλιδος 12) με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων. Παράλληλα κλιμάκιο του συλλόγου ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων, με πρώτους σταθμούς υποκαταστήματα της Θεσσαλίας και του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Alpha Bank - Για «επίπονη» διαπραγμάτευση με τη διοίκηση κάνει λόγο ο Σύλλογος Προσωπικού - Δεν δέχεται καμία απολύτως μείωση αποδοχών
Επίπονη χαρακτηρίζει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη διοίκηση της Alpha Bank, ο Σύλλογος Προσωπικού, όσον αφορά την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που λήγει στις 31 Μαϊου του 2014.
Ο Σύλλογος διαμηνύει ότι δεν δέχεται καμία απολύτως μείωση των αποδοχών.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:
Όπως είναι γνωστό εδώ και ένα μήνα ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank, διαπραγματεύεται με τη Διοίκηση της Τράπεζας δύο κορυφαία ζητήματα για τις εργασιακές μας σχέσεις: Τον οργανισμό προσωπικού της Τράπεζας και την επιχειρησιακή συλλογική μας σύμβαση που λήγει 31.5.2014.
Πέρα από τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τράπεζας για τις οποίες έχετε ενημερωθεί, ακολούθησαν δύο επιπλέον συναντήσεις στις 2/5/2014 και στις 6/5/2014, αναφέρει ο Σύλλογος.
Η Συλλογική διαπραγμάτευση είναι επίπονη και η προσπάθεια του Συλλόγου για την προάσπιση των θέσεων εργασίας στην Τράπεζα και του δικαιώματος για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων (μολονότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο μετά την ισχύ των μνημονίων έχει απολύτως ενδυναμώσει το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη), για μας είναι το κυρίαρχο.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι ο Σύλλογός μας δεν δέχεται καμία απολύτως μείωση των αποδοχών μαςόπως αυτές έχουν κατοχυρωθεί και από την τελευταία επιχ/κή μας σύμβαση που λήγει στις 31/5/2014, τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η διαπραγματευτική ομάδα του Συλλόγου με την νομική μας υπηρεσία διατύπωσε με ουσιαστικά και νομικά επιχειρήματα τις παραπάνω θέσεις μας
Ζητάμε από την Τράπεζα τη συνέχιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης για την ΕΣΣΕ και τον Οργανισμό Προσωπικού, αναφέρει ο Σύλλογος εργαζομένων.
Πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε με οποιοδήποτε τρόπο το δικαίωμά μας να συνυπογράψουμε νέο οργανισμό και επιχειρησιακή Συλλογική σύμβαση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης