Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

University of California - Ο ασθενής Ελλάδα δεν έχει θεραπευθεί - Φως στα 4 χρόνια της κρίσης

University of California - Ο ασθενής Ελλάδα δεν έχει θεραπευθεί - Φως στα 4 χρόνια της κρίσης
Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί το 2014, αλλά τα προβλήματά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί - Η αποφασιστικότητα δεν την χαρακτηρίζει
"Ο ασθενής δεν έχει πλήρως θεραπευθεί", διαμηνύει, ρητά και κατηγορηματικά, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (University of California), αναφερόμενο στην Ελλάδα, στο πλαίσιο ειδικής ανάλυσης για τα τέσσερα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Με αφορμή την επέτειο των τεσσάρων χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από το 2010 και το πρώτο πακέτο διάσωσης, το University of California πραγματοποιεί μια σύντομη, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα αναδρομή στα "πέτρινα χρόνια" της κρίσης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της εν λόγω μελέτης, πριν από τον Μάιο του 2010 θα έμοιαζε αδύνατη η χορήγηση ενός πακέτου διάσωσης προς μια ευρωπαϊκή χώρα. Κι όμως το πρώτο bailout της Ελλάδας ήταν εκείνο που βύθισε στην κρίση το σύνολο της Ευρωζώνης.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαβεβαιώνουν τον καθένα πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει τελειώσει.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί στο +1,2% την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2014, ενώ ακόμη και η Ελλάδα αναμένεται, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, να καταγράψει ανάπτυξη +0,6% φέτος.
Την ίδια ώρα, ακόμη και οι κινήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων καταδεικνύουν πως η κρίση ανήκει πλέον στο παρελθόν. Ακόμη και η Ελλάδα κατόρθωσε στις 10 Απριλίου να επιστρέψει στις αγορές, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, αντλώντας 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω του 5% και συγκεκριμένα στο 4,95%.
Ξεκάθαρα, επισημαίνει το University of California, όλοι εκείνοι που στοιχημάτιζαν στη διάλυση της Ευρωζώνης, τελικώς διαψεύστηκαν. Ωστόσο είναι το ίδιο πιθανόν να διαψευστούν και όλοι όσοι στοιχηματίζουν πως το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει έρθει...
Εάν κάτι έγινε αντιληπτό τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι το εξής: Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει την ικανότητα να δράσει αποφασιστικά. Με 28 κράτη - μέλη η διαδικασία λήψης αποφάσεων καθίσταται περίπλοκη και εξαιρετικά χρονοβόρα.
Το κοινό συμφέρον στην Ευρωζώνη δεν είναι εύκολο να καθοριστεί, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία επίτευξης μιας αναγκαίας συμφωνίας ή κρίσιμης απόφασης.
Ο ασθενής δεν έχει θεραπευθεί. Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο πως Ελλάδα και Νότος έχουν μειώσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος εργασίας, σε επίπεδα μάλιστα τέτοια που να είναι ικανά να συγκριθούν με τη Γερμανία του 1999. "Το πρόβλημα όμως είναι το εξής: Τα επίπεδα του 1999 δεν επαρκούν, αφού το σήμερα είναι τελείως διαφορετικό", σπεύδουν να προειδοποιήσουν οι συντάκτες της συγκεκριμένης έκθεσης.
Όπως προσθέτουν επίσης, μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση της Ευρωζώνης έχει επίσης και η ΕΚΤ, η οποία, σύμφωνα με το University of California, έχει κάνει πάρα πολύ λίγα στην κατεύθυνση τόνωσης της εγχώριας ζήτησης.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Ευρώπη έχει ένα ακόμη τεράστιο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: Η ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση δεν έχει ακόμη επιλυθεί. Η τραπεζική ένωση δεν έχει ακόμη συσταθεί! Ακόμη και τα επικείμενα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, τα οποία θα διεξαχθούν υπό την ομπρέλα της ΕΚΤ, δεν προβλέπουν... κίνδυνο εμφάνισης αποπληθωρισμού στο αρνητικό τους σενάριο!
Την ίδια στιγμή, ο υπό σύσταση ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών δεν είναι ούτε λειτουργικός, ούτε κατανοητός και επομένως, καθόλου αποτελεσματικός!
Κανείς παράλληλα δεν πρέπει να υποτιμά το βουνό δημοσίου χρέους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης...
"Η Ευρωζώνη δεν θα διασπαστεί το 2014, αλλά τα προβλήματά της δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Η αποφασιστικότητα δεν χαρακτηρίζει την Ευρώπη...", καταλήγει το University of California.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης