Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank - Mικρός ο αντίκτυπος από τυχόν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ, αν δεν συνοδευθεί με χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες

Deutsche Bank - Mικρός ο αντίκτυπος από τυχόν αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της ΕΚΤ, αν δεν συνοδευθεί με χορήγηση ρευστότητας στις τράπεζες
Ο αντίκτυπος των αρνητικών επιτοκίων δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε διάρκεια τους 12 μήνες
Ποιος θα μπορούσε τελικά να είναι ο αντίκτυπος στην ευρωπαϊκή οικονομία από ενδεχόμενα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων από την ΕΚΤ; Και πόσο μόνιμος δύναται να είναι ο αντίκτυπος αυτός;
Σε αυτά τα ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η Deutsche Bank, επιχειρώντας να αποκωδικοποιήσει την επικείμενη δράση της ΕΚΤ. Η νέα έκθεση της γερμανικής τράπεζας φέρει τον τίτλο "How persistent will be the impact of negative rates by the ECB?".
Όπως επισημαίνει λοιπόν η Deutsche Bank, η συζήτηση για επικείμενη δράση της ΕΚΤ τον Ιούνιο έχει πραγματικά ανάψει. Οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων και επομένως για αρνητικά επιτόκια καταθέσεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, ο αντίκτυπος από τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια δεν αναμένεται να επεκταθεί πέραν των 12 μηνών, ήτοι ενός έτους.
Όπως προειδοποιεί παράλληλα η Deutsche Bank, εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια καταθέσεων χωρίς ταυτόχρονη παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, τότε ο αντίκτυπος του εν λόγω μέτρου θα είναι σχεδόν μηδενικός.
Όμως αυτό που θα πρέπει να γίνει αντιληπτό την ίδια στιγμή είναι το εξής: Να μην χορηγηθεί αποκλειστικά υπερβάλλουσα ρευστότητα στις τράπεζες του ισχυρού ευρωπαϊκού Βορρά, αφού την διαθέτουν ήδη. Οι τράπεζες του ισχυρού πυρήνα θα μπορούσαν μέσω της διατραπεζικής αγοράς να χορηγήσουν ρευστότητα στις τράπεζες της αδύναμης περιφέρειας, καθώς την έχουν ανάγκη.
"Επομένως ο αντίκτυπος από ενδεχόμενα αρνητικά επιτόκια - από την πλευρά της ΕΚΤ - δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από έναν χρόνο, αν δεν συνοδευθεί από την αναγκαία χορήγηση ρευστότητας προς το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα", καταλήγουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης